Wykaz nazwisk z najbliższych okolic Krakowa-XVII do XIX w.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
wykaz nazwisk z najbliższych okilic Krakowa
Dziękuję za odpowiedź:)
Arku mam pytanie czy dysponujesz może jakimiś spisami osób z zabierzowa i modlniczki??
Chodziło by mi dokładnie o te dwa naziwska Dąbrowa i Wojtach
Pozdrawiam i dziękuję
Artur:)
Arku mam pytanie czy dysponujesz może jakimiś spisami osób z zabierzowa i modlniczki??
Chodziło by mi dokładnie o te dwa naziwska Dąbrowa i Wojtach
Pozdrawiam i dziękuję
-
Mączka_Arkadiusz

Witaj Arturze,
Tak, sprawdzałem w wykazach osób, które mieszkały w tych miejscowościach. Dane te zostały zebrane w latach 70-tych XIX wieku ale mogą dotyczyć lat wcześniejszych. Niestety rzadko przy nazwisku jest podana data, więc gdy jej nie ma, to myślę, że osoby tam wymienione zamieszkiwały dane miejscowości przy najmniej w latach, które podałem powyżej.
Czy chcesz znać wszystkie nazwiska z Modlniczki i Zabierzowa? Trochę tego jest.
pozdrawiam wszystkich, którzy lubią szukać
Arek Mączka
Tak, sprawdzałem w wykazach osób, które mieszkały w tych miejscowościach. Dane te zostały zebrane w latach 70-tych XIX wieku ale mogą dotyczyć lat wcześniejszych. Niestety rzadko przy nazwisku jest podana data, więc gdy jej nie ma, to myślę, że osoby tam wymienione zamieszkiwały dane miejscowości przy najmniej w latach, które podałem powyżej.
Czy chcesz znać wszystkie nazwiska z Modlniczki i Zabierzowa? Trochę tego jest.
Arek Mączka
Jeśli byłoby to możliwe to chciałbym poznać taką listę ponieważ mieszkam w zabierzowie, i część rodziny pochodzi z tąd część z modlniczki więc byłoby to pomocne w moich poszukiwaiach
dziękuję za zainteresowanie
dziękuję za zainteresowanie
-
Mączka_Arkadiusz

Witaj Arturze,
Najpierw podam Ci nazwiska osób, które mieszkały w Zabierzowie:
Bujak, Bartak, Czopek, Dąbrowa, Drewniak, Gwizdała, Gurdziel, Gregorczyk, Koprynia, Korzonek vel Korzeniak, Kucara, Jagła, Łacheta, Maj, Machloski, Myszut, Sikora, Stróżek, Skomora, Synowiec, Trzepla, Wojtek, Zięba.
Arek Mączka
Najpierw podam Ci nazwiska osób, które mieszkały w Zabierzowie:
Bujak, Bartak, Czopek, Dąbrowa, Drewniak, Gwizdała, Gurdziel, Gregorczyk, Koprynia, Korzonek vel Korzeniak, Kucara, Jagła, Łacheta, Maj, Machloski, Myszut, Sikora, Stróżek, Skomora, Synowiec, Trzepla, Wojtek, Zięba.
Arek Mączka
Dziękuje
powiem szczerze,że część tych nazwisk już nie występuje w Zabierzowie, a jeśli już to w bardzo małej ilości... troche to się zatarło...
Pozdrawiam Artur:)
powiem szczerze,że część tych nazwisk już nie występuje w Zabierzowie, a jeśli już to w bardzo małej ilości... troche to się zatarło...
Pozdrawiam Artur:)
-
Mączka_Arkadiusz

Arturze,
Od momentu kiedy te nazwiska zostały wspomniane minęło jakieś 140 lat, więc jest bardzo możliwe, że część rodzin wyjechała na stałe a część rodzin nie doczekała się męskich potomków i nazwisko zaginęło.
Jest to proces naturalny, nic dziwnego w tym nie jest.
Arek Mączka
Od momentu kiedy te nazwiska zostały wspomniane minęło jakieś 140 lat, więc jest bardzo możliwe, że część rodzin wyjechała na stałe a część rodzin nie doczekała się męskich potomków i nazwisko zaginęło.
Jest to proces naturalny, nic dziwnego w tym nie jest.
Arek Mączka
-
Mączka_Arkadiusz

Witaj Arturze,
Poniżej nazwiska osób, które mieszkały w Modlniczce jakieś 140 lat temu albo wcześniej:
Bialik vel Bielak, Buła, Cuber, Duda, Dymacz, Gregorczyk, Kozień vel Duda, Kostaś, Kuciel, Maj, Pasała, Prząda vel Prządo, Pudełko, Radwan, Rajczyk, Sikora, Śliwa, Stypuła, Wojcik, Wojtach.
Arek Mączka
Poniżej nazwiska osób, które mieszkały w Modlniczce jakieś 140 lat temu albo wcześniej:
Bialik vel Bielak, Buła, Cuber, Duda, Dymacz, Gregorczyk, Kozień vel Duda, Kostaś, Kuciel, Maj, Pasała, Prząda vel Prządo, Pudełko, Radwan, Rajczyk, Sikora, Śliwa, Stypuła, Wojcik, Wojtach.
Arek Mączka
Witam!
ja poszukuję wykazu nazwisk z Miejscowości podkrakowskich tj. Burów i Cholerzyn. nazwiska które mnie interesują to Feluś oraz Żarski:)
A propos nazwisk dla Zabierzowa to większa ich część dalej istnieje albo w nie zmienionej formie albo przeinaczonej dalej np funkcjonuja nazwiska:
Bujak, Bartak, Czopek, Dąbrowa, Drewniak, Gwizdała, Koprynia, Korzonek vel Korzeniak, Kucara(Kuczara), Łacheta, Maj, Machloski(Machlowski), Sikora,Synowiec.
Pozdrawiam wszystkich Krzysiek Feluś z Zabierzowa
ja poszukuję wykazu nazwisk z Miejscowości podkrakowskich tj. Burów i Cholerzyn. nazwiska które mnie interesują to Feluś oraz Żarski:)
A propos nazwisk dla Zabierzowa to większa ich część dalej istnieje albo w nie zmienionej formie albo przeinaczonej dalej np funkcjonuja nazwiska:
Bujak, Bartak, Czopek, Dąbrowa, Drewniak, Gwizdała, Koprynia, Korzonek vel Korzeniak, Kucara(Kuczara), Łacheta, Maj, Machloski(Machlowski), Sikora,Synowiec.
Pozdrawiam wszystkich Krzysiek Feluś z Zabierzowa
-
Mączka_Arkadiusz

Wiatj Krzysztofie,
Miejscowości i nazwisk, które podałeś brak w wykazie, chociaż jest ...
nazwisko Feliś, które występuje w spisie osób, z okolic Krakowa wzmiankowanych w ogłoszeniach w czasopismach "Czas" i "Kraj" z lat 1872-74.
Arek Mączka
Miejscowości i nazwisk, które podałeś brak w wykazie, chociaż jest ...
nazwisko Feliś, które występuje w spisie osób, z okolic Krakowa wzmiankowanych w ogłoszeniach w czasopismach "Czas" i "Kraj" z lat 1872-74.
Arek Mączka
Dzieki Arku
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra.
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra.
Prosilbym o sprawdzenia nazwiska Zawadzki i jesli wystepuje o podanie w jakich latach i wjakich miejscowosciach
Z gory dziekuje
Janusz
Z gory dziekuje
Janusz
Witajcie.
Bardzo prosze o sprawdzenie w jakich miejscowosciach wystepuja nazwiska:
Gomo(u)la, Dolewski, Szuminski
Elzbieta
Bardzo prosze o sprawdzenie w jakich miejscowosciach wystepuja nazwiska:
Gomo(u)la, Dolewski, Szuminski
Elzbieta