Mój blog genealogiczny

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam,
Nie wiem czy mogę do podpiąć pod genealogię ale uważam że raczej tak :)
Zapraszam :)
http://magianaszychkorzeni.blogspot.com ... -gore.html
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Reportaż z pielgrzymki do Grabarki, świętego miejsca prawosławia. Pod genealogię można podpiąć prawie wszystko, tutaj nie tak dawno ktoś pytał czy rodzina jest polska czy ukraińska, bo jak to rozróżnić? Wiarą?
Kiedyś na tym forum udzielał się pan Szczerbiński, może jeszcze tutaj zawita (oj, dobrze by było!!), tłumaczył jak to było dawno temu, akurat o nazwisko Bogusz/Bohusz mi chodziło, czy ono polskie czy białoruskie? Bo teraz ta rodzina jest białoruska, a moja prapra Polką przecież była (katoliczką). Chyba jest tak, że w dawnych czasach Polak mógł być prawosławny, nie było w tym nic dziwnego, dopiero potem się tak porobiło, że jak Polak to katolik. Głębiej było inaczej, tak, że Twoja relacja z Grabarki może o tym przypominać. Może to w zbytnim uproszczeniu napisałam, ale może ktoś pociągnie temat.
A płycej, to przecież w czasie zaborów prawosławni zaborcy się tutaj żenili i córki za mąż wydawali, można i płycej mieć prawosławne korzenie.

Łucja
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, zgadzam się z Łucją co do wiary i także Jerzego Szczerbińskiego, zna historię jak mało kto. Co do wiary to mnie się wydaje ze bliżej nauki Jezusa jest prawosławie, nawet mają ten sam kalendarz od zawsze, a przecież jest jeden Bóg. Też nie rozumiem tego ze dawniej Żyd się przechrzcił, czyli zmienił imię i towarzystwo, nie wiarę w jednego i tego samego Boga.
Łucjo o nazwisku Bogusz jest w tej Bazie Ossolińskich 11 pozycji.
Mikołaj Twój blok i piszesz sobie to co uważasz za potrzebne, jak za ciasno będzie, to zawsze można coś skasować ; Julian
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Oczywiście wiem że mogę pisać na blogu,bo to przecież mój blog :D
Mnie chodziło raczej o te głosy,które zaczeły by mówić że znowu pisze nie na temat :) Na szczęście na razie milczą :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Zapraszam do przeczytania najnowszego posta :)
http://magianaszychkorzeni.blogspot.com ... tylko.html
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Po krótkiej nieobecności....skromnie zapraszam :)

http://magianaszychkorzeni.blogspot.com ... armii.html
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”