Białoruś-dostęp do akt

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Z racji tego, że połowa mojej rodziny to Ukraina i Białoruś to dorzucę i od siebie trzy grosze :)
Dla mnie też jak dotychczas Białoruś to "czarna magia", a sam niestety nie wybieram się do Mińska z powodu (jeszcze) bariery językowej. Na forach białoruskich nikt zbytnio nie jest chętny do pomocy, raczej odsyłają do ludzi, którzy sobie sporo liczą za poszukiwania, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.
Dowiedziałem się natomiast jednej rzeczy, myślę że cennej dla Oskara- jeśli chodzi o podany na stronie Archiwum w Mińsku zasób ksiąg to nie sugerowałbym się do końca podanymi datami, podobno w samym archiwum jest większy zasób roczników, niż tam jest podane. Może i z Twojej parafii jest więcej ksiąg w archiwum. Sam na razie czekam na odpowiedź, bo poprosiłem o sprawdzenie, czy w Mińsku są księgi z katedry mińskiej z lat, które wg ich strony nie są zdeponowane w zasobie archiwum, a powinien być w nich akt chrztu mojego pradziadka, mam nadzieję, że wkrótce dostanę jakąś odpowiedź.
Co do wspomnianego wątku o poszukiwaniach na Ukrainie przez Marcina: czy z interesującej Cie parafii nie ma potrzebnych Ci ksiąg we Lwowie lub u Mormonów? Mam podobny problem z księgami o których słuch zaginął po międzywojniu i nigdzie nie mogę ich zlokalizować (AGAD twierdzi, że ich nigdy nie miał, a na odpowiedź ze Lwowa czekam).
I na koniec jeszcze pytanie o białoruskie ZAGS-y. Czy ktoś może pisał, albo orientuje się jak wygląda możliwość wyciągnięcia z nich aktów i czy przechowują one księgi sprzed 1945 roku?
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

m_gry pisze: Co do wspomnianego wątku o poszukiwaniach na Ukrainie przez Marcina: czy z interesującej Cie parafii nie ma potrzebnych Ci ksiąg we Lwowie lub u Mormonów? Mam podobny problem z księgami o których słuch zaginął po międzywojniu i nigdzie nie mogę ich zlokalizować (AGAD twierdzi, że ich nigdy nie miał, a na odpowiedź ze Lwowa czekam).

Witaj,
sprawę badam od dłuższego czasu, ale nadal niczego konkretnego nie ustaliłem. Wiem tylko, gdzie rzekomo ksiąg nie ma. Mormoni na pewno nie mają tych, które mnie interesują (mają na mikrofilmach księgi znajdujące się w AGAD). O tym, że prababcia chrzczona była w tej, a nie innej parafii (Łokacze) dowiedziałem się z książki ks. Żurka. Kierując się rozumem, zadzwoniłem do samego autora, ale ten także rozłożył ręce. Stwierdził, że ksiąg z interesującej mnie parafii nie ma (to samo miało być z księgą chrztów z Łucka), a spisy pochodzą z luźnych kartek, na których zostały zapisane dane w postaci rok, nr aktu, imię, dane rodziców. Księgi nie ma także w Archiwum odpowiednim terenowo (Łuck). Jednak jak wcześniej wspominałem, księgi chrztów z Łucka miało nie być, a tu niespodzianka. Leży sobie spokojnie w łuckim Archiwum. Zleciłem zrobienie fotokopii tego aktu bodajże w maju, a mamy wrzesień, więc rzekomy termin oczekiwania 2-3 tygodni przedłużył się już do ponad 3 miesięcy :) Nawet jeśli by się odezwali, to ja im podziękuję za współpracę. Mam nadzieję, że i księgi z Łokacz się znajdą, bo tam mam do sprawdzenia kilka metryk, które mogą być bardzo kluczowe w poszukiwaniu korzeni rodziny Dąbrowskich.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Jeśli chodzi o Misk , to rzeczywiście zasób w archiwum jest wiekszy niż publikowany na stronie, do tego w wersji angielskojęzycznej jest ieco inny niż w rosyjskiej/białoruskiej.
Sam sie zastanawiam co sie stało z Archiwum Diecezjalnym , jakie znajdowało się w okresie miedzywojennym w Nowogródku NA PEWNO były w nim księgi z katedry mińskiej z okresu przelomu wieków XIX i XX, bo mam wypisy z tych metryk. Co zrobili z tym bolszewicy we wrześniu 1939r?, czy jest gdzieś w archiwach KGB? trudno mi dociec.
Paweł J.
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Z tego, co napisała dyr. Afanasjewa z Archiwum w Grodnie wynika, że akta późniejsze(lata 30. i 40.)
są własnie w ZAGS. Zobaczymy, jestem w trakcie oczekiwania na odpowiedź z Nowogródka i Zdzięcioła.
Pozdrawiam Julia J.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

m_gry pisze: Dowiedziałem się natomiast jednej rzeczy, myślę że cennej dla Oskara- jeśli chodzi o podany na stronie Archiwum w Mińsku zasób ksiąg to nie sugerowałbym się do końca podanymi datami, podobno w samym archiwum jest większy zasób roczników, niż tam jest podane. Może i z Twojej parafii jest więcej ksiąg w archiwum. Sam na razie czekam na odpowiedź, bo poprosiłem o sprawdzenie, czy w Mińsku są księgi z katedry mińskiej z lat, które wg ich strony nie są zdeponowane w zasobie archiwum, a powinien być w nich akt chrztu mojego pradziadka, mam nadzieję, że wkrótce dostanę jakąś odpowiedź.
...
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Dzięki wielkie. Sam podejrzewałem że coś może być więcej, ponieważ dlaczego mieliby mieć tylko księgi do 1849, nic się przecież nie wydarzyło później co by zniszczyło księgi, a jak już to by zniszczyło również te 1700-1849.

Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Górski_Jarosław

Sympatyk

Post autor: Górski_Jarosław »

Wg przekazów ustnych mój przodek Józef Górski urodził się ok. 1803 r. na Litwie, pod Nowogródkiem, koło Wilejki. Obecnie to Białoruś. Wytypowałem parafie między Nowogródkiem a Wilejką, w których mógł zostać ochrzczony Józef Górski ok. 1803 r.: Nowogródek, Wsielub, Nieciecz, Iwje, Łazduny, Naliboki, Derewna, Wyhonicze, Traby, Lipniszki, Juraciszki, Subotniki, Surwiliszki, Wiszniew, Zabrzeż, Oborek, Holszany, Hrudzów, Narocz, Wojstom, Daniszów, Żodziszki, Niestaniszki, Rzeczki, Dołhinów, Olkowicze, Korzeń. Może ktoś z Was ma dostęp do metryk z którejś z wymienionych parafii katolickich i mógłby spojrzeć, czy na początku XIX w. urodził się tam i został ochrzczony Józef Górski. Mój praprapradziadek zmarł 27.02.1859 r. w Kuśnierzu, parafia Siedlimowo koło Strzelna na Kujawach, mając 56 lat. Ok. 1829 r. pojawił się w Rożnowie k. Obornik Wlkp. Prawdopodobnie jakieś wydarzenie historyczne zmusiło go do ucieczki z Litwy, gdzie podobno miał folwarczek.
Pozdrawiam
Jarek
AnnaR

Post autor: AnnaR »

Witam,chcialam dodać kilka informacji. Ostatnio tzn w sierpniu bylam na Bialorusi w Brasławiu i odwiedziłam z siostrą tamtejszy ZAGS. Z tego co nam powiedziano, to za rok wszystkie archiwa maja być przeniesione do Mińska i tam można będzie je przeszukiwać bez ograniczeń. Np w Braslawskim ZAGS mają ksiegi z lat od 1837-1938 urodzeń, oprócz tego smierci i malżenstw, .z okolicznych kościołów.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”