Nazwiska w moim drzewie (Robert Niewiadomski)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Niewiadomski_Robert

-
ambrozja100

- Hanna_Iwona

Robercie zapewne masz rację,że Zuzela i Nasielsk nie sa tak odległe.A nazwisko Wyszomierski napewno są w jakiś sposób spokrewnione.W Zuzeli brakuje od roku 1873 ksiąg takze dalej nie mogę nic ustalic.Sa to dziadkowie mojej cioci Adolf Pętkowski ur.1874 Kietlanka/ Pętkowo Wymiarowo/Zuzela ożenił się z Bronisławą Wyszomierską .Z Pętkowskimi niema problemu bo cała dokumentacja wstecz jest dostępna gorzej z Wyszomierskimi.W tej rodzinie nie jest to pierwsze małżeństwo z Wyszomierskimi już w roku 1827 było zawarte małżeństwo i inne.
Pozdrawiam
Hanna Iwona
( Akt odnaleziony i zamówiony w AP Łomża) 
Pozdrawiam
Hanna Iwona
Ostatnio zmieniony pn 18 mar 2019, 12:32 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 2 razy.
- Niewiadomski_Robert

- Niewiadomski_Robert

Re: Nazwiska w moim drzewie
U mnie wystepuje WIncenty Kocyan ur ok 1719, zm 1811 jako wdowiec przy synie Janie zamieszkaly w Baltowie; wiadomo, ze mial synow w/w/ jana i Mikolaja; Mikolaj mial zone z d. Majewska, spowinowacona z rodzina Szafrancow z w/w parafii. Robert
- Niewiadomski_Robert

- Niewiadomski_Robert

Pierwszy trop to Węgry - imię Balmaz oznacza 'nieistniejący' i przybyło na Węgry z Turcji, a do Polski jako nazwisko wraz z żołnierzami Króla Batorego, którzy tu pozostali po śmierci króla i osiedlili się między Krakowem, a Sandomierzem w miejscowości Szczucin.
Drugi trop to pd departamenty Francji graniczące z Hiszpanią - tam to nazwisko występuje w ilości kilkunastu osób do dziś (w Polsce jest nas nieco ponad 200 osób). Nazwisko mogło przybyć do nas wraz z żołnierzami Napoleona.
Osobiście jestem przekonana, że nazwisko to musi mieć swoje korzenie gdzieś na południu bo zarówno mój teść jak i b. mąż (czyli bezpośredni spadkobiercy) mają kruczoczarne bardzo gęste włosy i bardzo ciemną, niespotykaną u nas karnację oraz brązowe oczy. Poszukuję obecnie jakichś wzmianek o nazwiskach żołnierzy Batorego - było ich 5 tys.
Dla mnie temat bardzo ciekawy, wręcz fascynujący
.
Drugi trop to pd departamenty Francji graniczące z Hiszpanią - tam to nazwisko występuje w ilości kilkunastu osób do dziś (w Polsce jest nas nieco ponad 200 osób). Nazwisko mogło przybyć do nas wraz z żołnierzami Napoleona.
Osobiście jestem przekonana, że nazwisko to musi mieć swoje korzenie gdzieś na południu bo zarówno mój teść jak i b. mąż (czyli bezpośredni spadkobiercy) mają kruczoczarne bardzo gęste włosy i bardzo ciemną, niespotykaną u nas karnację oraz brązowe oczy. Poszukuję obecnie jakichś wzmianek o nazwiskach żołnierzy Batorego - było ich 5 tys.
Dla mnie temat bardzo ciekawy, wręcz fascynujący
Ostatnio zmieniony ndz 07 gru 2014, 13:42 przez ewulab, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
Według francuskiego urzędu statystycznego dzieci o tym nazwisku rodziły się w okolicach miast Marsylia i Lyon.
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &periode=1
W bazie francuskiej naturalizacji występuje nazwisko Balmas, Balmass, Balmassa. Pochodzą oni z Włoch, a w jednym przypadku z Monako.
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &periode=1
W bazie francuskiej naturalizacji występuje nazwisko Balmas, Balmass, Balmassa. Pochodzą oni z Włoch, a w jednym przypadku z Monako.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
W moim drzewie występują też nazwiska Lis i Chrzanowska, tak jak u Ciebie Robercie. Oba nazwiska z rejonu mazowieckiego, a bliżej Dęby Parafia Łyse. Moja babcia ze strony ojca to z domu Lis Marianna, a jej matka Chrzanowska Florentyna ur. 1894 rok.
Elu, dziękuję za kolejne wskazówki. Bardzo mnie interesuje moje nabyte nazwisko po mężu, chociaż moje rodowe jest w zaniku jeszcze większym niż Balmas.
Elu, dziękuję za kolejne wskazówki. Bardzo mnie interesuje moje nabyte nazwisko po mężu, chociaż moje rodowe jest w zaniku jeszcze większym niż Balmas.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.