USC Warszawa odmówił mi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Witaj Darku
Zgodnie z otrzymanym pismem możesz zwrócić się np.listownie do USC w Warszawie z wnioskiem o wydanie aktu, o który pytasz jednocześnie musisz uiścić opłatę w zależności od rodzaju dokumentu który chcesz otrzymać...
Pozdrawiam
Robert
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Zapomniałeś napisać o co prosiłeś....
Napisali w miarę jasno co i jak trzeba załatwić - jak na tę chwilę ja w tym nic dziwnego nie widzę...
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
graczdn

Sympatyk

Post autor: graczdn »

Witam
Źle mnie zrozumieliście. Zacytowałem ten list dla osób, które będą prosić o dokumenty z archiwum i będą przeglądać wątek. Pan z urzędu wyłożył kawę na ławę i o to chodziło. Jedyne co mogę Was zapytać to czy mogą być problemy jak będę prosił o kopię aktów rodziny "nie w lini prostej" - brat pradziadka, jego żona, oczywiście już nie żyją . Udokumentuję moje pokrewieństwo kopiami aktów, ale jak dodatkowo uzasadnić prośbę, żeby nie było odmowy?
Darek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Dokumenty przodków poza linią prostą - raczej się nie uda, co jednak nie znaczy że tak być musi. Formalnie nie ma takiej możliwości, w praktyce jest mała szansa że się uda - choćby dla niej warto spróbować. To że nie żyją nie gra roli (mogą dostać: wstępni, zstępni i ci którzy wykażą interes prawny).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Darek,
Brat pradziadka, jego zona ?
Obliczam, ze akty przed 1945 rokiem ?
Moze sa w parafii ? Tam zawsze latwiej.
Pozdrawiam,
Bozenna
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

graczdn pisze:Witam
Jedyne co mogę Was zapytać to czy mogą być problemy jak będę prosił o kopię aktów rodziny "nie w lini prostej" - brat pradziadka, jego żona, oczywiście już nie żyją . Udokumentuję moje pokrewieństwo kopiami aktów, ale jak dodatkowo uzasadnić prośbę, żeby nie było odmowy?
Darek
Moje doświadczenia z krewnymi spoza linii prostej są podobne jak z kserokopiami aktów, czyli wszystko zależy jak się trafi.
Spotkałem urząd, w których można było poprosić o dokument osoby co do której nie było nawet pewności czy jest spokrewniona, a nawet poprosić o kwerendę i dokumenty wszystkich osób o danym nazwisku.
W innym urzędzie musiałem wykazać pokrewieństwo, a w jeszcze innym urzędzie (miasto wojewódzkie) wystarczyła miła rozmowa z kierownikiem USC.

Jeżeli chodzi o uzasadnienie prośby to zwykle piszę: "do celów prywatnych - genealogicznych", a czasem używam formułki zaczerpniętej od kogoś z forum: "dokumenty wzbogacą domowe zbiory genealogiczne i dostarczą cennych informacji o członkach rodziny".
Nigdy nie spotkałem się z odmową z powodu niewystarczającego uzasadnienia.

pozdrawiam i życze powodzenia
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”