Michale,
mimo tego, że w swoim wątku otrzymałeś wiele odpowiedzi, to problem dalej jest otwarty, ponieważ nikt chyba nie zrobił jeszcze sieci powiązań genealogicznych dla parafii (miejscowości). Ja przymierzam się do opracowania takiej sieci, kończę powoli indeksację "mojej" parafii Nasiechowice, mam już ponad 6000 urodzeń, 2000 małżeństw i 4000 zgonów, mam drzewo Jakubas z około 700 osobami i napisałem artykuł z obliczeniami statystycznymi i "Historię Nasiechowic".
Moja sieć będzie wyglądać tak: na ekranie komputera będzie kilka tysięcy punktów, oznaczających wszystkich mieszkańców parafii. Gdy zaznaczy się jakiś punkt, to wyświetlą się informacje o danej osobie i będzie można wybrać dla niej różne polecenia. Np. gdy wybierze się "pokaż wszystkich o danym nazwisku" zapalą się odpowiednie punkty i utworzą one sieć - drzewo danej rodziny. Po sieci będzie można "spacerować" i odczytywać odpowiednie informacje o poszczególnych osobach. Analogicznie, gdy wybierze się "pokaż wszystkich przodków" zapalą się wszyscy przodkowie danej osoby i utworzą sieć - wywód przodków. Będą również inne przyciski, np. "pokaż wszystkich potomków", "znajdź osobę o danym nazwisku", "pokaż wszystkich urodzonych w danym roku", "zapisz sieć", "drukuj sieć", itp.
Jest tylko jeden szkopuł, nie mam jeszcze finansów ani zespołu, który mógłby to wykonać, ale przyznasz Michale, że pomysł jest fajny.
Z świątecznymi pozdrowieniami, Eugeniusz
http://www.jakubas.pl/genealogia
Powiązania genealogicze całej wsi
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jakubas_Eugeniusz

- Kontakt:
-
mika_tomasz

Witam
Ja prowadzę budowę "bazy danych " dla kilku parafii.
Bazę buduje pod programem Family Tree Builder i obecnie jest w niej ponad 35tys. profili, wszystkie powiązane ze sobą.
Początkowe tworzenie jest proste bo rozbudowujemy rodzinę swoją i współmałżonka.
Małe parafie można spisywać bezpośrednio z ksiąg ale w przypadku dużych parafii wymagane jest najpierw stworzenie indeksu.
Największym problemem dużych baz są osoby, które w drzewie już występują.
Każdorazowe ręczne sprawdzanie czy dana osoba występuje już w bazie jest czasochłonne i nie zawsze skuteczne.
Program FTB znacznie pomaga w tej kwestii bo autoamtycznie pokazuje prawdopodobne podobieństwa i wtedy albo dopisujemy osobę jako nową albo zgodnie z sugestią łączymy ją z istniejącą w bazie rodziną.
Budowa takiej bazy znacznie ułatwia późniejsze tworzenie wywodów i drzew, co robiłem i robie dla wielu forumowiczów.
Program pozwala równiez na dopisywanie do profili wielu dodatkowych informacji.
Istnieją wewnętrzne narzędzia do sprawdzania niezgodności (zbyt długie życie, rodzice za starzy na dziecko, osoby za młode na ślub, duble profili). Ustawienia są ręcznie konfigurowane więc można zmienić np minimalny wiek panny młodej na 15 lat aby automat za często się nie włączał.
Jest narzędzie do sprawdzania powiązań pomiędzy profilami i dzięki niemu mam udokumentowane powiązanie z Janem Matejko.
Istnieje też możliwość wyciągania danych statystycznych, o których pisali przedmówcy. Korzystałem z tej funkcji przy tworzeniu zarysu historycznego jednej z podbocheńskich wsi.
Ja prowadzę budowę "bazy danych " dla kilku parafii.
Bazę buduje pod programem Family Tree Builder i obecnie jest w niej ponad 35tys. profili, wszystkie powiązane ze sobą.
Początkowe tworzenie jest proste bo rozbudowujemy rodzinę swoją i współmałżonka.
Małe parafie można spisywać bezpośrednio z ksiąg ale w przypadku dużych parafii wymagane jest najpierw stworzenie indeksu.
Największym problemem dużych baz są osoby, które w drzewie już występują.
Każdorazowe ręczne sprawdzanie czy dana osoba występuje już w bazie jest czasochłonne i nie zawsze skuteczne.
Program FTB znacznie pomaga w tej kwestii bo autoamtycznie pokazuje prawdopodobne podobieństwa i wtedy albo dopisujemy osobę jako nową albo zgodnie z sugestią łączymy ją z istniejącą w bazie rodziną.
Budowa takiej bazy znacznie ułatwia późniejsze tworzenie wywodów i drzew, co robiłem i robie dla wielu forumowiczów.
Program pozwala równiez na dopisywanie do profili wielu dodatkowych informacji.
Istnieją wewnętrzne narzędzia do sprawdzania niezgodności (zbyt długie życie, rodzice za starzy na dziecko, osoby za młode na ślub, duble profili). Ustawienia są ręcznie konfigurowane więc można zmienić np minimalny wiek panny młodej na 15 lat aby automat za często się nie włączał.
Jest narzędzie do sprawdzania powiązań pomiędzy profilami i dzięki niemu mam udokumentowane powiązanie z Janem Matejko.
Istnieje też możliwość wyciągania danych statystycznych, o których pisali przedmówcy. Korzystałem z tej funkcji przy tworzeniu zarysu historycznego jednej z podbocheńskich wsi.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
-
Piotr_Juszczyk

Mi obecnie wystarcza całkowicie funkcjonalność MH. Z tego mam plik GEDCOM. A co z tym plikiem zrobię to jest jedynie kwestia jakiego oprogramowania użyję i jakie będzie w przyszłości. A może kiedyś sam zrobię takie oprogramowanie do analizy jaka mi akurat będzie potrzebne. Ale oprogramowanie to rzecz wtórna.Dlatego nie nauki się pytam, tylko amatorów, którzy porwali się na spisywanie populacji całej wsi, czy parafii w formie powiązań rodzinnych
Rozumiem, że standardowe sposoby numerowania przodków nie sprawdzają się przy robieniu spisu wielu rodzin.
Może wprowadź dodatkowe znaki oznaczające nazwisko, np pierwsze trzy litery? Potem pokolenie od pierwszego przodka z danym nazwiskiem. Potem liczbę porządkową, a później liczbę pokazującą odległość tego przodka od przodka jakiejś największej rodziny? Trzeba pokombinować, może coś wyjdzie.