Herbarz Szlachty sieradzkiej XIX wieku

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Sawicki_Julian pisze:Tomasz, przyznam Ci racje w jednym, ze jesteś cierpliwy, bo mnie zaraz ponosi, moi jako szlachta tracili wszystko, byśmy my żyli jako tako i pisz sobie dalej tak by nam wszystkim pomagało ; pozdrawiam - Julian
Słuchajcie badajcie swoje korzenie docierając do dokumentów pierwszorzędnych i korzystajcie z jakich chcecie pomocy. Ale miejcie świadomość błędów tych ostatnich.
A i w tych dokumentach źródłowych księża czy inni urzędnicy przekręcali nazwiska albo tak bazgrali, że archiwiści źle je odczytują.
Powodzenia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, cieszę się Tomasz że razem z Janą sprowadziliśmy Cię na właściwą drogę ( bez wybrzydzań), my tu po to, by sobie bez krzyku pomagać.
-----------------------
Szkoda czasu kruszyc kopie, bo adoracja jest wazniejsza. Po latach szczesliwi (?!?) odkryja, ze zostali wpuszczeni w maliny...

No to mam pytanie do Grabowskich, nie dość że tu wpadają jak na Referendum by zagłosować i zawsze na : NIE, to jeszcze straszą ze kto szuka to znajdzie, ale pochodzenie nie inne jak tyko Chłopskie.
To ja odpowiem tak ; nie podoba się moje adorowanie, ale ja nie ukrywam dojścia tak jak Wy do tego co odkryłem dotąd i wyniosłem z domu opowiadanie o wzlotach i upadkach jako szlachty. Tego nie ukrywam, bo to jest prawda i nie szukam szlachectwa, bo mam dziedziczne i już w setkach dokumentów połączonych metrykami do początku lat 1700.

Druga sprawa to mam dobrą pamięć Dzięki Bogu i pamiętam Wasze obrażanie się na kogoś, kto Wam pisał na Ty, jak w przeciwieństwie do Was nie używam słowa Pan, wole być tu kolegą i to mnie cieszy.
Dlaczego u Was ( dlaczego tandem ) taka tajemnica z drzewkiem genealogicznym, domyślam się, a myśleć każdemu wolno i tu odpowiedź ; każdy kto chce może znaleźć w Goglach opisane życie hulakckie króla Stanisława Poniatowskiego i że jego dzieci nazywały się miedzy innymi : Grabowscy.
Co do chłopa i szlachty to każdy wie kto się zajmuje genealogią, a tym samym historią ze to są dwa zawody, czyli rycerz - inaczej wojskowy i producent żywności, inaczej chłop, obydwa te zawody się w życiu uzupełniają, a tyko naiwni próbują tu Nas podzielić, pozdrawiam i nie oczekuje odpowiedzi, napisałem tu nie na złość, tylko prawdę, no niektórym nie na rękę ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Proponuję na spokojnie jeszcze raz przeczytać celne uwagi Tomka, bo niosą w sobie dużo cennych infermacji popartych nie tylko wiedzą, ale i doświaczeniem.
Dla mniej zorientowanych polecam zerknięcie pod adres:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Lenczewski

Z ukłonami
Waldemar Fronczak

PS
Tomku, zapraszam serdecznie byś czasami zaglądał także na drugie forum: FORGEN, gdzie powitamy Cię z otwartymi ramionami, jako wybitnego eksperta.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Drogi Waldemarze cenię wysoko Twoje umiejętności zawodowe, ale mnie nie chodzi o błędy, bo takie są u każdego z nas, tylko je nie wywłóczyć na światło dzienne i nie robić przykrości temu co pisze książki o genealogii tu publicznie.
Ale dodam od siebie, bo mnie serce boli na takie zachowanie Was zawodowców o to, jakoby prawdziwy fachowiec źle ocenia podobną prace ( książkę) konkurencji, toć to niech inni ocenią obydwóch - obydwoje autorów, to jest w porządku ; pozdrawiam - Julian
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Naprawdę wartościowa praca pani Elżbiety :) Serdecznie za nią dziękuję, bo znalazłam tam dwa nazwiska moich pra...babek. 4xprababcia to Agnieszka Magnuska, h. Abdank, natomiast 3xprababcia to Helena Niemojewska, córka Agnieszki Magnuskiej. Helena była herbu Wieruszowa, o ile dobrze pamiętam, no i po mężu nosiła nazwisko Królikowska :)
W rodzinie od dawna mówiło się o tym, że mieliśmy szlachtę u swoich przodków, jednak nikt nie miał tego nigdzie zapisanego. Dzięki Pani Elżbiecie jest napisane czarno na białym :)

Pozdrawiam, Monika Królikowska
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Zgadzam się z Tomaszem w 100%.

Przypadki fałszowania dokumentów zdarzały się jeszcze przed rozbiorami (o czym poniżej). Każdy przypadek trzeba badać indywidualnie. Są pewne generalne zasady, ale jeżeli chce się poznać historię rodziny nie należy generalizować tylko sięgać do oryginalnych dokumentów i konkretnych przypadków. Na wszelkich herbarzach "przejechałem" się już wielokrotnie. Wiele w nich przekłamań i niedopowiedzeń.
Cytuję Prof. Dworzaczka - arcyciekawy opis bezpośrednich przodków pierwszego męża mojej praprababci Teodozji Eufrozyny z Kędzierskich Loga-Kępińskiej:

"Logowie rodzina zapewne chłopska, wywodząca się ze środowiska sołtysów z najbliższej okolicy Rogoźna. W drugiej połowie XVIII wieku poczęli aspirować do szlachectwa i niewątpliwie wtedy to uległy pofałszowaniu (skrobanie, dopisywanie) zarówno zapisy w księgach metrykalnych jak i w aktach grodzkich. Józef Loga przeprowadził ostatecznie wywód szlachectwa na sejmiku gnieźnieńskim 1774 r., nawiązując do Logów z Grochowa, o których mowa była wyżej, i twierdząc, iż przysługuje mu herb zbliżony do polskiego Kopacza. Wywód ten został zatwierdzony przez sejm 1775 r. (Vol. leg. VIII, s. 171). Właśnie przy okazji zbierania potrzebnych do tego wywodu dowodów dokonane zostały niewątpliwie owe fałszerstwa, o których mówiłem już. Tak na przykład w księdze grodzkiej wałeckiej z r. 1568 figuruje zapis, mocą którego Jan Krzysztof Briesen, syn zmarłego Jerzego, i żona jego Anna Kotwicówna cedują synowi starszemu Ernestowi sumę 435 tal., którą im na Łubnie zapisał sposobem zastawnym w 1564 r. dziedzic tej wsi Konrad cz. Kuhn Golcz. Nazwisko "Briesen" zostało starannie wydrapane i zastąpione nazwiskiem "Loga". W ten sposób fałszerz uzyskał dwa pokolenia nawiązujące bezpośrednio do Jerzego Logi Czarmyskiego z Grochowa, o którym mówiłem wyżej (W. 1 k. 37, 41). To samo spotkało inny zapis w tejże księdze, pochodzący z r. 1578, mocą którego Ernest Bryza, syn zmarłych Jana Krzysztofa i Anny Kotwicówny, zapisał bratu Krzysztofowi 1.500 tal. (ib. k. 71). Tutaj również "Bryzę" zastąpił "Logha". W innej księdze wałeckiej znalazł się pod r. 1660 nieudolny falsyfikat już w całości wykonany ręką XVIII-wieczną, wedle którego Filip Joachim Loga, syn zmarłych Jerzego i Anny Lowizy de Brandt, miał kwitować z ruchomości i z sumy 511 tal. swego stryja i opiekuna Ekkarda Fryderyka Logę, syna zmarłego Ernesta (W. 84 k. 137v). Jak zobaczymy niżej, burgrabią grodzkim wałeckim, a więc stróżem owych ksiąg sądowych poddanych zabiegom fałszerza, był w latach 1769-1782 właśnie Wawrzyniec Loga!"

Pozdrawiam

Piotr
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: grabowscy.net.pl »

Sawicki_Julian pisze:to jeszcze straszą ze kto szuka to znajdzie, ale pochodzenie nie inne jak tyko Chłopskie.

Prosze wskazac gdzie cos takiego napisalem.

Sawicki_Julian pisze:Druga sprawa to mam dobrą pamięć Dzięki Bogu i pamiętam Wasze obrażanie się na kogoś, kto Wam pisał na Ty,

Tak sie sklada, ze z p. Lenczewskim poznalismy sie ladnych pare lat temu.

Sawicki_Julian pisze:Dlaczego u Was ( dlaczego tandem ) taka tajemnica z drzewkiem genealogicznym, domyślam się, a myśleć każdemu wolno i tu odpowiedź ; każdy kto chce może znaleźć w Goglach opisane życie hulakckie króla Stanisława Poniatowskiego i że jego dzieci nazywały się miedzy innymi : Grabowscy.
Jedynymi znanymi zyjacymi potomkami w linii meskiej krola Stanislawa Augusta (a nie Poniatowskiego), sa Wojciech i jego syn Michal.
http://www.sejm-wielki.pl/b/cz.I023435

Genealogia mojej rodziny (tutaj) jest umieszczona na moich stronach od bardzo dawna, daty nie podam, bo juz nieistniejace (najstarsza dzialajaca to maj 2007 tutaj - przeznaczona do likwidacji).
Rowniez informacje mozna znalezc w bazie sejm-wielki.pl (w szczatkowej postaci tutaj), a w platnej wersji bardziej rozbudowane na wielcy.pl. Za to drzewa Sawickich nie widzialem...

Pozdrawiam
FJG
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Kochani - dajcie sobie na wstrzymanie, bo to nie ma sensu !!!!

Jednym praca Pani Elżbiety pomaga , drudzy są sceptyczni, ale wszyscy chcemy tego samego - odnaleźć swoje korzenie !!!!
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Nieśmiało chciałabym zwrócić uwagę, że dane zawarte w publikacji Pani Elżbiety Sęczys powinny być zweryfikowane na podstawie dostępnych źródeł! I chyba właśnie o tym pisał Pan Tomasz Lenczewski!

Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, koleżanki mają racje, mnie też ciężko o tym pisać by nie robić nie potrzebnie tu cyrku. To ja wytłumaczę i zaznaczam nie na złość, tylko tak jak było, dlaczego nie zgadzam się z Tomaszem. Około 7 lat temu tu podałem do tłumaczenia wywód szlachecki z 1783 r. Sawickich z Rożniatowa w parafii Dolina po łacinie. Na tym piśmie łacińskim ktoś dopisał ze ten papier ( wywód ) uzyskałem w sklepie w Moskwie, sklepowe wydzierają kartki z księgi szlacheckiej i służą te kartki do pakowania zakupów i data 1922 rok. To na pewno tu jest nadal tu na serwisie, ktoś mi tylko z pisania ręcznego przepisał drukiem, ale nikt do dzisiaj tego nie przetłumaczył. A Tomasz napisał tam mniej więcej tak ; w 1922 roku to już nie było szlachectwa, to jest jakieś fałszowanie, czyli Tomasz nie zrozumiał wcale ze to było pisane w 1783 roku, a nie w 1922 roku (wszystko pisze jak zawsze z pamięci i może coś przekręciłem ).
To było dawno, bo 7 lat temu, ale ja ciągle się uczę historii i łaciny szukając dalej swych pokoleń moich Sawickich. Także czytałem streszczenie książki która napisał Tomasz o Russockich, bo właśnie moi stryjowie kupili Ujazdek po Russockich. Ale od tej pory patrzę na ręce Tomasza i dlatego po prostu hamuje go od złych manier poniżania czyjejś książki ; autorki, a tym samym podnoszenia opinii swoich książek. Uważam ze ci co popierają Tomasza krzywdzą złą opinią Panią Sęczysową i Panią Najman. Prawdziwy fachowiec nigdy nic złego nie powie o konkurencji, czy to będzie krawiec, czy stolarz, murarz, kowal, czy mechanik samochodowy, ja to wiem nie z książek, ale z życia wzięte.

Do Grabowskich, to co napisałem przyznaje że trochę złośliwie, nie lubię wyśmiewania się ze szlachty ( niektórym należą się pomniki ) tak to odebrałem ; przepraszam. Wytłumaczenie jest powyżej, drzewka moich Sawickich tu nie ma, bo wyciąłem, dlatego żebym musiał od swojej pracy żebraczej bawiąc się genealoga jeszcze płacić. Ale to wszystko, czyli moje pisanie źle, dobrze, jest w wątku ; nazwisko Sawicki i drugie, teraz już ktoś to ukrył, ale może się otworzy, to są moje prywatne listy, podaję link i pozdrawiam - Julian ; http://archive.is/8BQdq
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Tomasz_Lenczewski pisze:Powoływanie się na pracę p. Elżbiety Sęczys stanowiącą kwerendę resztek akt Heroldii Królestwa Polskiego oznacza cytowanie akt dotkniętych poważną wadą.
Dlaczego w opracowaniu p. Elżbiety N zauważana jest tylko cytowana praca p. Elżbiety S. Mam wrażenie, że autorzy tych wypowiedzi nie zapoznali się ze wstępem, w którym podano jakie dokumenty m.in.

Źródła rękopiśmienne
1.Archiwum Państwowe w Kaliszu akta notariuszy;
Bajer Franciszek - 1820-45, Basinski Mikołaj - 1832-52, Białobrzeski Józef - 1822-73.
Bogusławski Andrzej - 1808-18, Główczewski Ignacy - 1820-35, Godlewski Józef 1808-22,
Kobyłecki Stanisław 1820-32, Leszczyński Jan 1819-20, Nowosielski 1819-54
2.Archiwum Państwowe w Łodzi Oddział w Sieradzu, akta notariuszy;
Szadek; Dydyński Józef 1809-17, Kobyłecki Wincenty 1818-47, Łukaszewicz Adam 1846-51,
Miłkowski Franciszek 1852-4, Sikorski Józef 1854-76, Stokowski Adam Celestyn 1847-53,
Styczyński Paweł 1869-1875, Szczawiński Kajetan 1828-47, Zborowski Józef 1857-68
Warta; Dąbski Paweł 1822-27, Janczewski Wawrzyniec 1833-42, Markowski Wojciech 1828-
32, Trzaskowski Karol 1843-52, Stokowski Józef 1864-76, Strachowski Jan 1808-21,
Itd. ………………..
4.Archiwum Główne Akt Dawnych
Księgi sieradzkie Grodzkie; 162, 164-9, 172-3, 175-82, 185-88,
Księgi Sieradzkie- Inskrypcje (Libri Inscriptionis); 215-18, 224-5, 227-9, 230, 235,
Księgi Sieradzkie Ziemskie (Acta Terrestris); 81-85, 91, 96, 98, 99a-102b,
Księgi Łęczyckie Grodzkie; 387,
Księgi Wieluńskie Grodzkie; 58,

akt po akcie przeczytała autorka. Jeśli ktoś kiedykolwiek przęgladał akta notariuszy czy księgi/mfilmy – AGAD to ma świadomość jak wiele czasu na to trzeba poświęcić.

A stwierdzenie "zaledwie"
Tomasz_Lenczewski pisze: ….., ale ograniczona zaledwie do dawnego województwa (guberni) warszawskiej z powiatem kaliskim (inne zachowały się dość wybiórczo).
Uważam delikatnie mówiąc za niegrzeczne. Autorka starała się przedstawić „ok. 700 rodzin z terenów województwa sieradzkiego w granicach z 1793 r. ze szczególnym uwzględnieniem powiatów sieradzkiego, szadkowskiego, wieluńskiego i ostrzeszowskiego”.

Panie Tomasz czy zechciałby Pan w PDF przedstawić nam swoje opracowania?
http://www.lenczewski.com.pl/utytulowane.html

____
Krystyna
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

kwroblewska pisze:Dlaczego w opracowaniu p. Elżbiety N zauważana jest tylko cytowana praca p. Elżbiety S. Mam wrażenie, że autorzy tych wypowiedzi nie zapoznali się ze wstępem, w którym podano jakie dokumenty m.in.

Naprawde tak ciezko zrozumiec, ze podparcie sie w takim stopniu, oraz bez zadnego komentarza, wywodami przed heroldia KP jest kompromitujacym bledem?

kwroblewska pisze:A stwierdzenie "zaledwie"
Tomasz_Lenczewski pisze: ….., ale ograniczona zaledwie do dawnego województwa (guberni) warszawskiej z powiatem kaliskim (inne zachowały się dość wybiórczo).
Uważam delikatnie mówiąc za niegrzeczne.

To teraz Pani "broni" Elzbiete Seczys???

kwroblewska pisze:Panie Tomasz czy zechciałby Pan w PDF przedstawić nam swoje opracowania?
http://www.lenczewski.com.pl/utytulowane.html
Na pewno jest w bibliotece...

Pozdrawiam
FJG
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

grabowscy.net.pl pisze:
kwroblewska pisze:Dlaczego w opracowaniu p. Elżbiety N zauważana jest tylko cytowana praca p. Elżbiety S. Mam wrażenie, że autorzy tych wypowiedzi nie zapoznali się ze wstępem, w którym podano jakie dokumenty m.in.
Naprawde tak ciezko zrozumiec, ze podparcie sie w takim stopniu, oraz bez zadnego komentarza, wywodami przed heroldia KP jest kompromitujacym bledem?
FJG
A mógłby mi Pan wskazać gdzie p. Minakowski zamiescił komentarz do publikacji E.S. Tak sobie wpisałam nazwisko np. Damięcki http://www.sejm-wielki.pl/b/4.138.47 a tam jako Podstawa źródłowa Szlachta wylegitymowana …..
Też z niej korzysta jak widać i się kompromituje?

___
Krystyna
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

kwroblewska pisze:A mógłby mi Pan wskazać gdzie p. Minakowski zamiescił komentarz do publikacji E.S.

We wstepie.

A moze porozmawiajmy o tworczosci p. Nejman?

Herbarz Szlachty Sieradzkiej XIX wieku pisze:RUDNICKI
h. Lis (...)
Jakub & Marianna Życińska, c. Franciszka i Rozalii Piaseckiej,
1.Emilia *1818 & 1844 Głogowiec, Kazimierz Jan Grabowski
To nie Seczys, to nie Minakowski, to nie Boniecki, ani zadne inne zrodlo.

Pozdrawiam
FJG
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Z tego co wiem p. Nejman nie jest zawodowo związana z tymi rzeczami. Rozumiem, że istnieje jakiś monopol na herbarze? A może istnieje konieczność wyrzucania wszystkich wad. O co tu chodzi? Podziwiam ten herbarz niezależnie od tego czy jest zrobiony prawidłowo i czy powołuje się na niepewne źródła. Jest efektem długiej i ciężkiej pracy. Daje prawo do odrobiny szacunku. To nie jest forum dla znawców heraldyki, szczególnie takich, którzy muszą tak walecznie upierać się przy tym, że herbarz jest be.
Dla mnie nie jest be. I doskonale rozumiem, że może są niedociągnęcia i pewnie formalne nieprawidłowości. Ale co to zmienia? Jest unikalną pozycją.

Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”