Skibniew, parafia św.Wojciecha

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

daniel73

Sympatyk

Post autor: daniel73 »

Dziękuje za odpowiedz, mam tę książkę. Chciałem po prostu zobaczyć zdjęcie aktu - z nadzieją, że autor książki przeoczył te informacje
ZochKonrad

Sympatyk

Post autor: ZochKonrad »

Byłem kilka miesięcy temu w Skibniewie. Na początku też myślałem, że Pan Niepiekło nie przepisał wszystkiego (ja szukałem wieku rodziców w akcie chrztu dziecka), ale okazało się, że wszystkie księgi z XIX wieku znajdujące się na parafii były pisane skrótowo i po łacinie. Te napisane w pełni po polsku znajdują się w archiwum państwowym i niestety nie ma tam lat 1831-1840 i 1850-1860.

Pozdrawiam,
Konrad
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

W książce zamieściłem wszystkie informacji mogące przydać się genealogom. Innych niestety nie było. Jeśli chodzi o Weronikę, to była ona niewątpliwie córką Ignacego i Eleonory, urodzoną w 1832. Ignacy (ur.1790) był synem Alojzego i Angeli Wojewódzkiej. Kurowiccy występują w tej parafii sporadycznie.
Powodzenia
Lech
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

dzień dobry. Prosiłabym o weryfikację dostępności informacji na temat Józefa Dudzińskiego i jego żony Heleny Szymańczyk - kiedy się urodzili, pobrali i zmarli. wiem, że w 1829 urodził im się syn Stanisław w miejscowości Kostka i to wszystko niestety :(

Z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam
Ola W.
daniel73

Sympatyk

Lech_Niepiekło pisze:W książce zamieściłem wszystkie informacji mogące przydać się genealogom. Innych niestety nie było. Jeśli chodzi o Weronikę, to była ona niewątpliwie córką Ignacego i Eleonory, urodzoną w 1832. Ignacy (ur.1790) był synem Alojzego i Angeli Wojewódzkiej. Kurowiccy występują w tej parafii sporadycznie.
Powodzenia
Lech
Panie Lechu,
Ignacy? Czy Józef?

Pozdrawiam
Marcin Kurowicki
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Proszę sprawdzić w książce na str. 217 i 143.
Buczyńska Weronika Urszula c. Ignacego i Eleonory z Maliszewskich z Sągoli 1832..
Buczyński Ignacy s. Alojzego i Angeli Wojewódzkiej z Sągoli 1790.
Pozdrawiam
Lech
daniel73

Sympatyk

Dziękuje za pomoc.
ZochKonrad

Sympatyk

Józef Dudziński i Helena Szymaniak pobrali się w Jabłonnie Lackiej nr 27/1828 (sumariusz z Projekt Podlasie, akt w archiwum diecezjalnym). Józef urodził się w Buczynie Ruskim, ochrzczony w Skibniewie nr 7/1804, rodzice Wojciech i Katarzyna (Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy, tom II, strona 167).
Pozdrawiam,
Konrad
Serotoninka

Sympatyk

Ślicznie dziękuję! A czy byłaby możliwość podeslania na email zdjęcia tej strony? Będę ogromnie wdzięczna! Jeśli tak to podam adres na prv.

A o zgonach małżonków nic nie ma?

W którym archiwum szukać aktu ślubu? Jabłonna Lacka należy jak patrzę do diecezji drohiczyńskiej, ale tam na stronie archiwum, w wykazie parafii których akta są w Drohiczynie, nie ma Jabłonny Lac kiej...

Serdecznie pozdrawiam
Ola W.
ZochKonrad

Sympatyk

Wykaz jest nieaktualny, akta z Jabłonnej znajdują się w archiwum diecezji Drohiczyńskiej.

Cały tom II o Parafii Skibniew Podawce to wielka tabela chrztów, małżeństw i zgonów, przepisuje:

Rok: 1804; Nazwisko: Dudziński; Imię: Józef; Ojciec: Wojciech - pracowity (chłop); Matka: Katarzyna; Ojciec Chrzestny: Andrzej Białostocki; Matka Chrzestna: Marianna Michałowska; Miejscowość: Buczyn Ruski.

Więcej w tabeli nie ma.

Aktów zgonu nie znalazłem, na pewno żyli w 1859, kiedy ich córka Marianna wychodziła za mąż (Geneteka parafia Miedzna) - "we wsi Wola zamieszkałych utrzymujący się z wyszynku trunków".

Pozdrawiam,
Konrad
Serotoninka

Sympatyk

Konradzie, bardzo serdecznie dziękuję, to bardzo cenne dla mnie informacje. Koniecznie będę musiała kiedyś udać się do Drohiczyna. A czy wiesz może, czy akty ze Skibiniewa też są w archiwum? Czy zostały w parafii?

Pozdrawiam
Ola W.
ZochKonrad

Sympatyk

Akta ze Skibniewa znajdują się na parafii, ale trzeba się umawiać z wyprzedzeniem, bo ksiądz jest też wykładowcą w seminarium (najlepiej w wakacje).

Pozdrawiam,
Konrad
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Post autor: Adrian_1606 »

Szukam aktu urodzenia Sylwestra Świstka, który urodził się w 1761 r. w parafii Skibniew Podawce (wieś prawdopodobnie Buczyn). Akt urodzenia numer 1 (według dostępnego w Skanotece skorowidza). Czy wiadomo, czy w książce ,,Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy" zapisywano (oprócz rodziców) również dokładną datę urodzenia (małżeństwa/śmierci). No i jak często pojawiało się nazwisko Świstek i na jakich stronach mógłbym szukać (będę wybierał się niedługo do Biblioteki Narodowej, gdzie jest ta książka).
Pozdrawiam
Adrian
ZochKonrad

Sympatyk

Dat dziennych nie ma.
Sylwester Świstek był synem Wojciecha i Heleny. Znalazłem też akt ślubu Wojciecha Świstek i Heleny Dudziak z 1759 roku. Skorowidz został częściowo przepisany do bazy genpod https://genpod.projektpodlasie.pl/
urodzenia 1601-1747, 1810-1849, 1861-1899,
śluby komplet 1716-1920,
zgony 1810-1830, 1841-1849, 1861-1899.
Najprościej byłoby ze skorowidza wypisać osoby o nazwisku Świstek i w ten sposób kartkować tom II. Nie wiem czy to pomoże, ale akt chrztu Sylwestra jest na 85 stronie.
Pozdrawiam,
Konrad
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Nazwisko Świstek występuje w tomie II 190 razy. Pierwszy raz w 1718.
Powodzenia
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”