Ancestry za darmo: wątpliwości moralne

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

Zgadzam się, a zwłaszcza jeśli chodzi o tych, którzy moim zdaniem nie mają na co narzekać, tzn. szukających korzeni w woj. łódzkim, lubelskim, świętokrzyskim, mazowieckim czy wielkopolskim, bo ilość informacji online jest ogromna w stosunku do innych regionów jak śląskie czy małopolskie, albo obecna Ukraina. Trochę wysiłku intelektualnego i można znaleźć informacje siedząc przed ekranem monitora. Ja mam sporo rodziny na Górnym Śląsku i Małopolsce, gdzie wszystko co mam to praktycznie mój wysiłek "w terenie". Często czytam posty sfrustrowanych tym, że danej parafii jeszcze nie sfotografowano, albo że nasi wolontariusze są leniwi, albo niekompetentni. Aż się we mnie wzbiera.

Nie żebym teraz się popisywał, ale jak nigdy w życiu nie uczyłem się rosyjskiego, tak po kilku tłumaczeniach, które wykonali dla mnie nasi forumowicze, sam zacząłem się uczyć i chyba nieźle mi to wychodzi, bo indeksuje z rosyjskiego i sprawdzający mają coraz mniej uwag. Napawa mnie to dumą. Nie ogarniałem łaciny, ale poszedłem do wuja mgr romanistyki i zaczynam kumać. Pewnie za chwilę pochylę się nad francuskim. Odświeżyłem niemiecki. Sam widzę ile mi dało samokształcenie i poszukiwanie rozwiązań.

Niektórzy zapominają ile radości daje samodzielne odkrywanie i tzw. uczenie przez całe życie.

Pozdrawiam Panie Włodku. :D
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Polak jak nie ma na co narzekać, to sobie wynajdzie.
Wszystko zeskanowane? To zaraz będzie płacz,
że już nie zobaczy na własne oczy oryginalnej księgi,
której dotykał jego pradziad jak podpis stawiał.
Nie pozbawiaj nas tak pochopnie powodów do utyskiwań.
:lol:
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

oj ilość źródeł "małopolskich", moim zdaniem, wileokrotnie przewyższa mazowieckie
tyle, że nie ma ich w sieci:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

no o to mi właśnie chodzi, trzeba ruszyć się, pojechać, poszukać. Do dziś "walczę" z proboszczami w Zaborowie i Kamionce Małej, abym mógł przejrzeć księgi na miejscu, gdyż nie przekazano stamtąd ksiąg archiwom (ani państwowym, ani archidiecezjalnym). Pozostaje mi tylko jechać i koczować pod probostwem. :D ale co tam, jest wyzwanie, to trzeba się z nim zmierzyć. :D
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”