Stwórzmy listę szewców przedwojennych w Warszawie

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Witam.

Dodaję "moich" szewców warszawskich:

mój prapradziadek - Jan Andrzej Gałkowski, ur. ok. 1844 w Sierakowie, ożeniony w 1873 z Zofią Stankiewicz, zamieszkały w Warszawie przy ulicy Solnej 812 (rok 1873), Chłodnej 928 (rok 1874), Dzikiej 2314 a i b (rok 1879 i później)

oraz świadkowie chrztów jego dzieci:
- Józef Lewandowski ur. ok. 1836
- Piotr Kurek ur. ok. 1841
- Piotr Kozerski ur. ok. 1842
- Franciszek Szymański ur. ok. 1852
- Adolf Ożugowski
- Jan Duliński

Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

"Moi" szewcy odwrotnie. Najpierw Chłodna, później Solna. Czy wiedziałaś, że Józef Lewandowski był żonaty z Wiktorią Stankiewicz ?

Pozdrawiam,

Ewa
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Nie, Ewo, tego nie wiedziałam.
Czy znasz może imiona rodziców Wiktorii Stankiewicz? Rodzicami Zofii Stankiewicz, mojej 2xpra, byli Józef - syn Jakoba i Agaty ze Skłodowskich oraz Tekla Uszyńska - córka Walentego i Maryanny.

Katarzyna
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Katarzyna_m pisze:Nie, Ewo, tego nie wiedziałam.
Czy znasz może imiona rodziców Wiktorii Stankiewicz? Rodzicami Zofii Stankiewicz, mojej 2xpra, byli Józef - syn Jakoba i Agaty ze Skłodowskich oraz Tekla Uszyńska - córka Walentego i Maryanny.

Katarzyna
Przypadkiem trafiłam na ich akt ślubu. Jest w Genetece, wpisz ich nazwiska.

Pozdrawiam,

Ewa
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Ewo, sprawdziłam. Ta Wiktoria to siostra Zofii! Tak więc moje drzewo się rozrasta. Dziękuję za Twój wkład!

Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Re: Stwórzmy listę szewców przedwojennych w Warszawie

Post autor: cichocka.karolak »

Witam , a może śladem Warszawy powstanie też lista przedwojennych szewców w Łodzi. Ja mam chrzestnego -mego ojca rodzony brat .Przed 2-gą wojną zdążył wyzwolić się na czeladnika u majstra szewskiego w Łodzi i pracował 2 lata,chciał po odpracowaniu stosownego czasu/prawdopodobnie 6 lat/ zdawać w Cechu -Łodzi na majstra, ale wojna wybuchła i został wywieziony na roboty do Austrii.Może takim sposobem można by było trafić na ślad-dokumenty-informacje.Pozdrawiam-Halina
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Halinko,

W Łodzi i w łódzkim mam wielu tkaczy w drzewie genealogicznym. Moja krewna wyszła w Łodzi za Koblera, który też był tkaczem. Może jak skończę spis warszawskich szewców, to się zabiorę za łódzkich tkaczy ;)

Halinko, może stwórz temat o łódzkich szewcach.

Pozdrowienia,

Ewa

PS Moja ulubiona ciocia z Łodzi, nestorka rodu, ma na imię Halina.

Kasiu,

To nagroda za Twój wkład. Często się zdarzało, że świadkami i chrzestnymi byli krewni i powinowaci, tylko nam trudno znaleźć te powiązania. Ja też liczę, że mi się uda.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Ewo, nie umię. Zrób i wpisz mego chrzestnego tj. Edward Cichocki -syn Józefa i Józefy ur. 1916r w Sompolnie - mieszkał do czasu pójścia w termin na szewca do Łodzi - /w przybliżeniu rok 1934/. Trzy lata nauki na szewca i 2 lata pracował u majstra-/nie znam nazwiska majstra/,jako czeladnik do 1939 roku,skąd wywieziony został na roboty do Austrii,pracował tam na koleji,jako robotnik.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

cichocka.karolak pisze:Ewo, nie umię. Zrób i wpisz mego chrzestnego tj. Edward Cichocki -syn Józefa i Józefy ur. 1916r w Sompolnie - mieszkał do czasu pójścia w termin na szewca do Łodzi - /w przybliżeniu rok 1934/. Trzy lata nauki na szewca i 2 lata pracował u majstra-/nie znam nazwiska majstra/,jako czeladnik do 1939 roku,skąd wywieziony został na roboty do Austrii,pracował tam na koleji,jako robotnik.
Halinko, już utworzyłam. Mam nadzieję, że temat pomoże w poszukiwaniach.

Pozdrawiam,

Ewa
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Świątkowski Antoni - ur 18.01.1838 Baboszewo - zm. 09.03.1878 Warszawa, s Jana i Antoniny z Olszewskich, ożeniony z Apolonią Sielińską, zamieszkały: 1862 Dunaj, 1868 Piwna, 1872 Brzozowa, 1886 Elektoralna

Wyrzykowski Karol - czeladnik szewski -świadek na ślubie Antoniego 1862
Kaczorowski Antoni - czeladnik szewski -świadek na ślubie Antoniego 1862
pozdr
Jacek
Ostatnio zmieniony ndz 16 lut 2014, 12:49 przez Sułkowski_Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,
uzupełniam listę warszawskich szewców:

Józef Doliński (w spisie szewców jest Józef Duliński być może ta sama osoba) ur. ok.1853 w Przybyszewie, zam. ul.Piwna 114, żona Aniela z Drabków (śl. 1878), świadek chrztu syna Florentyny Werner w 1882

Józef Stanisław Julian Konarski, zam. Świętokrzyska 1345b (w dniu ślubu, potem inne), ur. w Mogielnicy ok. 1843, s. Jana ogrodnika i Józefy z Sareckich, żona Michalina Tekla Ożogowska (śl.1867)

Hipolit Jarecki szewc, świadek chrztu córki Józefa Konarskiego w 1889

Pozdrawiam,
Monika
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Pałygiewicz Andrzej - ur ok 1860 w Jeżewie, syn Feliksa i Marianny z Zientarskich, w 1881 Warszawa NAr. NMP ślub z Józefą Ochmańską, dzieci Michalina - 1898, Eugenia - 1892

pozdr
Jacek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam
Dodaję do listy warszawskich szewców jednego z mojej rodziny Galskich:

Jan Galski - czeladnik szewski zamieszkały w dniu ślubu ( 1865 akt 73) w Warszawie ul. Nowolipie 2425 urodzony w Brwinowie z Antoniego Galskiego - kowala i Katarzyny z Kowalskich , kawaler lat 34 , ktory poślubił Izbellę Godlewską lat 24.
Andrzej_G

Post autor: Andrzej_G »

Antoni Pakosiński syn Kazimierza i Antoniny z Anteckich urodzony ok. 1870 r. w Busku, ożeniony w 1897 r. z Feliksą Makarewicz w parafii Trójcy Świętej w Warszawie.
Zamieszkały:
1897 - ul. Śliska (ślub), ul. Wspólna (chrzest córki Salomei)
1901 - ul. Złota (chrzest syna Wacława)
1909 - ul. Wronia (chrzest syna Czesława)
1910 - ? (chrzest syna Feliksa)
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

dodam jeszcze Mateusza Waszkiewicza ur. w 1816 w Łaskarzewie, zm. 1879 w Warszawie.

Pozdrawiam
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”