Kostkowski pisze:EWAFRA pisze:Kazimierz Popiel i Franciszka Dębińska to małżeństwo. Wymienieni w w/w aktach urodzin swoich dzieci.
natomiast
marekzaborski pisze:...w metrykach wygląda to następująco:
4. 1779 - Rodzice – Józef i Franciszka...
5. 1781 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
6. 1783 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
Skoro Marek nieco wyżej podaje, że w 3 aktach rodzicami są
Józef i Franciszka z Dembińskich, to skąd
Kazimierz? Proszę mnie w tym temacie oświecić.
Wprawdzie Marek napisał mi, że ksiądz mylił Kazimierza z Józefem, ale w świetle tego, co tu czytam nic nie pasuje, a pomyłka trzechkrotna (choć możliwa) też jest trudna do przyjęcia.
Macie inne późniejsze akty - jakie?, małżeństwa? Jeśli z nich niepodważalnie wynika, że te same osoby mają w akcie urodzenia ojca Józefa, a w akcie małżeństwa ojca Kazimierza, to może mógł ten ojciec mieć dwa imiona.
A jeśli były dwa małżeństwa Józefa z Marianną i Kazimierza z Franciszką i Józefowi zmarła żona a Franciszce zmarł mąż? Rozważając teoretycznie: ta para wdowców mogła zawrzeć związek małżeński. Czy to by wyjaśniało?
Życzę sukcesów w dalszych poszukiwaniach (w które też się na miarę swoich możliwości angażuję). Mam nadzieję, że odnajdą się kolejne akty, może zgonów, które dorzucą promyk światła.
Jakie urodzenia były w Rogowie - napisałem. Rodzice określeni zostali jak wyżej.
Co do późniejszych dokumentów, jest kilka.
1817 - akt zgonu Katarzyny Zaborskiej z Wąwolnicy. Katarzyna ma w nim 50 lat a jej rodzice to Kazimierz i Joanna Popielowie. Urodzona w woj. radomskim.
1811 - akt znania dot Cecylii Pozowskiej z Popielów w Iłży. W akcie znania stoi że rodzicami Cecylii są Kazimierz i Franciszka z Dembińskich, natomiast w zapowiedzi do ślubu ksiądz pisze że Cecylia to córka Antoniego Popiela i Marianny Dębowskiej, a w ślubie że to córka Kazimierza i Franciszki z Dembińskich.
Tyle późniejszych dokumentów.
Z metryk wynika jak zauważa Władysław, że albo było dwóch Popielów ekonomów dóbr rogowskich, albo ksiądz mylił się co i rusz, albo to jedna osoba.
Niestety dla mojej teorii, w 1783 w Rogowie w dwóch ślubach jako świadek występuje Józef Popiel ekonom dóbr rogowskich, nigdzie nie ma Kazimierza.
Nie znalazłem w Rogowie żadnego zgonu na nazwisko Popiel.
Wszystko świadczy jakby przeciw, że to nie Kazimierz a Józef był ojcem. Jeśli tak było to przyjmę go jako Józefa. Zależy mi przede wszystkich na tym żeby móc coś ustalić, czego będzie się można trzymać, a jestem na 99% pewien że Katarzyna z 1777 to ta zmarła w 1817 w Wąwolnicy. Świadczą o tym tzw. pośrednie dowody, osoby przewijające się w metrykach, zbieżne parafie itd. Raczej nie jest to przypadek.
Co do prób połączenia "Kazimierza/ Józefa" Popiela z Pawłem Popielem z Kunowa. Spróbowałem z drugiej strony, od Dembińskich. I tu jedna prośba, pomóżcie z tłumaczeniem aktu ślubu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 76b4b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f21e5.html
W metrykach urodzeń spisanych wyżej występuje jako chrzestna Marianna Dembińska, zakładam że to siostra Franciszki. Występuje też Ignacy Oraczewski (Na mocy przywileju Augusta III Sasa z 10 listopada 1760 roku wieś posiadał - Starosta rogowski. Adjutant pułku buławy polnej, deputat na elekcję 1764 , dziedzic Boleścic, generał, urodzony ok 1740 r., zmarł w roku 1781, ok. 41 lat), a w powyższym ślubie Sebastian Dembiński. Ignacy i Sebastian byli kuzynami czy jak kto woli ciotecznymi braćmi. Sebastian urodził się prawd. w 1740 roku. I teraz tak - pradziadek Sebastiana i dziadek Pawła Popiela to rodzeni bracia.
Powiedzcie że nie przesadziłem.
Nie wiem czy w powyższym akcie jest jakaś wzmianka o tym kim dla Sebastiana była Marianna?
U Minakowskiego Sebastian ma siostrę Franciszkę urodzoną ok 1740 roku, ale ona ma męża Józefa Dembińskiego innego herbu niż ona, ślub ok 1750.
Marek