Popiel Paweł - Chocimów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

EWAFRA pisze:Kazimierz Popiel i Franciszka Dębińska to małżeństwo. Wymienieni w w/w aktach urodzin swoich dzieci.
natomiast
marekzaborski pisze:...w metrykach wygląda to następująco:
4. 1779 - Rodzice – Józef i Franciszka...
5. 1781 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
6. 1783 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
Skoro Marek nieco wyżej podaje, że w 3 aktach rodzicami są Józef i Franciszka z Dembińskich, to skąd Kazimierz? Proszę mnie w tym temacie oświecić.
Wprawdzie Marek napisał mi, że ksiądz mylił Kazimierza z Józefem, ale w świetle tego, co tu czytam nic nie pasuje, a pomyłka trzechkrotna (choć możliwa) też jest trudna do przyjęcia.
Macie inne późniejsze akty - jakie?, małżeństwa? Jeśli z nich niepodważalnie wynika, że te same osoby mają w akcie urodzenia ojca Józefa, a w akcie małżeństwa ojca Kazimierza, to może mógł ten ojciec mieć dwa imiona.
A jeśli były dwa małżeństwa Józefa z Marianną i Kazimierza z Franciszką i Józefowi zmarła żona a Franciszce zmarł mąż? Rozważając teoretycznie: ta para wdowców mogła zawrzeć związek małżeński. Czy to by wyjaśniało?
Życzę sukcesów w dalszych poszukiwaniach (w które też się na miarę swoich możliwości angażuję). Mam nadzieję, że odnajdą się kolejne akty, może zgonów, które dorzucą promyk światła.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

W tych aktach urodzeń rodzicami są Józef i Marianna, Józef i Franciszka, albo Kazimierz i Franciszka. Wszyscy określani mianem ekonomów w majątku Rogów. Nie ma Kazimierza i Marianny. Późniejszy dokument to wspomniany przeze mnie akt znania Cecylii z Popielów Poznowskiej, sporządzony w Iłży w 1811 roku dla zastąpienia metryki chrztu, koniecznej do drugiego ślubu. W akcie tym matka Cecylii Franciszka z Dembińskich Popielowa zeznaje pod przysięgą, że Cecylia przyszła na świat w 1783 roku w Rogowie i jest ślubną córką jej Franciszki z Dembińskich i małżonka jej, w 1811 roku już nieżyjącego Kazimierza Popiela. Poświadcza jej słowa Podczaski zdaje się.
Ja sądzę, że były w Rogowie dwa małżeństwa Popielów. Być może bracia Kazimierz i Józef, obaj na posadzie ekonoma w Rogowie i stąd te pomyłki z imionami. Czy na pewno? Nie wiadomo.
Wszystko to wiem od Marka więc jeśli w którymś miejscu coś poplątałam to proszę o sprostowanie. :)
Z dotarciem do metryk trochę niełatwo bo końcówka XVIII wieku niedostępna w państwowych archiwach, ale Marek jest pasjonatem o wielkiej sile przebicia i z całą pewnością wcześniej czy później wszystko poskłada w jasną i klarowną całość.
Dodam jeszcze od siebie, że jeśliby pomyłki dotyczyły tylko imienia ojca przyjęłabym z dużym prawdopodobieństwem, że nosił dwa imiona, albo piszącemu w księgach coś się uporczywie mieszało, ale występują też dwa imiona matek. I to mnie bardziej skłania do przeświadczenia, że o dwa małżeństwa chodzi, a nie o dwa imiona.

Sprawdziłam akt znania i nic się nie pomyliłam. Poświadcza Jan Podczaski kontraktor dóbr narodowych, pokrewny zeznającej Popielowej.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Jan Podczaski. Brat mojego pra....dziadka. Szwagier Cecylii, mąż Wiktorii z Popielów.
Też szukam wieści o Janie, bo może dotrę do danych o jego bracie - Antonim Benedykcie Podczaskim, o jego ojcu - Macieju Podczaskim, o jego matce - Mariannie z Warszawskich Podczaskiej.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Kostkowski pisze:
EWAFRA pisze:Kazimierz Popiel i Franciszka Dębińska to małżeństwo. Wymienieni w w/w aktach urodzin swoich dzieci.
natomiast
marekzaborski pisze:...w metrykach wygląda to następująco:
4. 1779 - Rodzice – Józef i Franciszka...
5. 1781 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
6. 1783 - Rodzice – Józef i Franciszka z Dembińskich...
Skoro Marek nieco wyżej podaje, że w 3 aktach rodzicami są Józef i Franciszka z Dembińskich, to skąd Kazimierz? Proszę mnie w tym temacie oświecić.
Wprawdzie Marek napisał mi, że ksiądz mylił Kazimierza z Józefem, ale w świetle tego, co tu czytam nic nie pasuje, a pomyłka trzechkrotna (choć możliwa) też jest trudna do przyjęcia.
Macie inne późniejsze akty - jakie?, małżeństwa? Jeśli z nich niepodważalnie wynika, że te same osoby mają w akcie urodzenia ojca Józefa, a w akcie małżeństwa ojca Kazimierza, to może mógł ten ojciec mieć dwa imiona.
A jeśli były dwa małżeństwa Józefa z Marianną i Kazimierza z Franciszką i Józefowi zmarła żona a Franciszce zmarł mąż? Rozważając teoretycznie: ta para wdowców mogła zawrzeć związek małżeński. Czy to by wyjaśniało?
Życzę sukcesów w dalszych poszukiwaniach (w które też się na miarę swoich możliwości angażuję). Mam nadzieję, że odnajdą się kolejne akty, może zgonów, które dorzucą promyk światła.
Jakie urodzenia były w Rogowie - napisałem. Rodzice określeni zostali jak wyżej.
Co do późniejszych dokumentów, jest kilka.
1817 - akt zgonu Katarzyny Zaborskiej z Wąwolnicy. Katarzyna ma w nim 50 lat a jej rodzice to Kazimierz i Joanna Popielowie. Urodzona w woj. radomskim.
1811 - akt znania dot Cecylii Pozowskiej z Popielów w Iłży. W akcie znania stoi że rodzicami Cecylii są Kazimierz i Franciszka z Dembińskich, natomiast w zapowiedzi do ślubu ksiądz pisze że Cecylia to córka Antoniego Popiela i Marianny Dębowskiej, a w ślubie że to córka Kazimierza i Franciszki z Dembińskich.
Tyle późniejszych dokumentów.
Z metryk wynika jak zauważa Władysław, że albo było dwóch Popielów ekonomów dóbr rogowskich, albo ksiądz mylił się co i rusz, albo to jedna osoba.
Niestety dla mojej teorii, w 1783 w Rogowie w dwóch ślubach jako świadek występuje Józef Popiel ekonom dóbr rogowskich, nigdzie nie ma Kazimierza.
Nie znalazłem w Rogowie żadnego zgonu na nazwisko Popiel.
Wszystko świadczy jakby przeciw, że to nie Kazimierz a Józef był ojcem. Jeśli tak było to przyjmę go jako Józefa. Zależy mi przede wszystkich na tym żeby móc coś ustalić, czego będzie się można trzymać, a jestem na 99% pewien że Katarzyna z 1777 to ta zmarła w 1817 w Wąwolnicy. Świadczą o tym tzw. pośrednie dowody, osoby przewijające się w metrykach, zbieżne parafie itd. Raczej nie jest to przypadek.
Co do prób połączenia "Kazimierza/ Józefa" Popiela z Pawłem Popielem z Kunowa. Spróbowałem z drugiej strony, od Dembińskich. I tu jedna prośba, pomóżcie z tłumaczeniem aktu ślubu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 76b4b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f21e5.html

W metrykach urodzeń spisanych wyżej występuje jako chrzestna Marianna Dembińska, zakładam że to siostra Franciszki. Występuje też Ignacy Oraczewski (Na mocy przywileju Augusta III Sasa z 10 listopada 1760 roku wieś posiadał - Starosta rogowski. Adjutant pułku buławy polnej, deputat na elekcję 1764 , dziedzic Boleścic, generał, urodzony ok 1740 r., zmarł w roku 1781, ok. 41 lat), a w powyższym ślubie Sebastian Dembiński. Ignacy i Sebastian byli kuzynami czy jak kto woli ciotecznymi braćmi. Sebastian urodził się prawd. w 1740 roku. I teraz tak - pradziadek Sebastiana i dziadek Pawła Popiela to rodzeni bracia.
Powiedzcie że nie przesadziłem.
Nie wiem czy w powyższym akcie jest jakaś wzmianka o tym kim dla Sebastiana była Marianna?

U Minakowskiego Sebastian ma siostrę Franciszkę urodzoną ok 1740 roku, ale ona ma męża Józefa Dembińskiego innego herbu niż ona, ślub ok 1750.

Marek
Ewafra

Sympatyk

Aktu zgonu Katarzyny Zaborskiej to wogóle bym w tym kontekście nie wymieniała. Nie stanowi on żadnego powiązania między Katarzyną z Popielów (według aktów urodzin dzieci i aktów kupna ziemi) Zaborską, a Józefą Katarzyną Popiel córką Kazimierza i Franciszki urodzoną w 1777 roku w Rogowie, a także jej młodszą siostrą Katarzyną Barbarą, również córką Józefa i Franciszki, urodzoną w 1779 roku w Rogowie. W akcie zgonu z 1817 roku Katarzyna Zaborska jest 50-latką, co daje rok urodzenia ~ 1767 i do tego córką Kazimierza i Joanny z Popielów Zaborskich. Tak tam dokładnie zapisano. Dodam jeszcze, że w 1812 roku Katarzyna z Popielów Zaborska zgłasza osobiście w asystencji krewnego mężowskiego zgon własnej córki 12-letniej Tekli i tamże przedstawia się jako 52-latka, czyli rzekomo urodzona w 1760 roku. Ja wiem, że wiek często w tych XVIII, XIX-wiecznych zapisach podawany był od sasa do lasa, ale wyklucza to te akta spośród poszlak, wskazujących, że Katarzyna Zaborska i Józefa Katarzyna Popiel lub Katarzyna Barbara Popiel, bo trzeba jeszcze dodać, że nie wiemy którą z tych sióstr uznać za późniejszą Zaborską, to ta sama osoba.

Jeżeli uznamy, że w wypadku ojca dzieciąt mamy do czynienia z dwuimiennością, przy czym oba imiona używane są z dowolną wymiennością, raz to, raz tamto co chyba jednak byłoby praktyką bardzo rzadką to co w takim przypadku z matką? Ona też miała dwa imiona i przedstawiała się jednym, albo drugim jak jej akuratnie do głowy wpadło? :)
Jeśli tak to tylko Bogu dziękować, że jedynie po dwa im na chrzcie świętym dano, a nie po sześć bo wtedy dopiero byłby galimatias.
Mnie to jednak nie przekonuje i obstaję przy swoim jak napisałam wcześniej. Dwóch mężczyzn, dwa małżeństwa.

Dodam jeszcze, że o ile nie wykluczam, że Zaborska z Popielów jest Popielówną z Rogowa, a nawet uważam to za całkiem prawdopodobne to nie rozumiem zupełnie dlaczego miałaby to akurat być Józefa w 1777 urodzona, a nie Katarzyna w 1779 urodzona? I to, aż na 99%. Na czym to przeświadczenie swoje wręcz o pewność się ocierające opierasz?
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Co do wyłączenia zgonu Katarzyny Zaborskiej z 1817. Nie robiłbym tego z tego powodu, że pomimo że ma o 10 lat za dużo w akcie zgonu, to wiemy o dwójce dzieci Józefa i Katarzyny Zaborskich z Radomia z 1798 i 1799, gdzie chrzestną jest dwa razy Benedykta Jaxa Dębicka, po mężu Chlewicka. Jest ona córką Jacka Dębickiego, krewnego Pawła Popiela, który z kolei jest chrzestnym dziecka Pawła w 1781 roku. Taki byłby aż przypadek?

Druga sprawa – przyjmuję że to Katarzyna rodzona w 1777, ponieważ spotkałem się z wieloma przypadkami, gdzie nadając dziecku dwa imiona, w dorosłym życiu osoba ta używała drugiego.
Maciej Kajetan żył jako Kajetan Zaborski, Marianna Tekla jako Tekla Zaborska zmarła, Kacper Antoni jako Antoni żył. To pierwsze z brzegu przypadki, było ich więcej. W przypadku Popielów było podobnie w przypadku Marianny Cecylii z 1783, która w Iłży w 1811 jest Cecylią.
Ewafra

Sympatyk

Marku akt zgonu wyłączam całkowicie i bezwzględnie. Nie tylko z powodu podanego tam wieku, ale także innego nazwiska rodowego, innego imienia matki itd. Nie znaczy to, co napisałam dalej w poście wcześniejszym, że neguję, że Zaborska z Popielów jak sama się ręką własną podpisywała to któraś z Popielównych z Rogowa. Nie neguję, uważam za prawdopodobne, acz niepewne na chwilę obecną. Wykluczam ów akt wyżej wzmiankowany i nie należy go wogóle wymieniać jako dowodu w tej sprawie.
Co do pytania czy możliwy aż taki przypadek? Wszystko na świecie możliwe, ale tu niekoniecznie musiałoby chodzić o przypadek, a po prostu o jeszcze jedną krewniaczkę Popielów. To podobno bardzo rozrodzona rodzina.
Co do używania drugiego, a nie pierwszego imienia. Nie wiem czy obowiązywała taka zasada. Można różnie koncypować, ale to tak palcem na wodzie pisane.
Poza tym co z Wiktorią? A Urszula siostra Kajetana? itd.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Urszula nie miala drugiego imienia a Wiktoria uzywala pierszego. W wiekszosci przypadkow uzywali drugiego imienia.Nie wiem czy byla jakas taka zasada,po prostu to zauwazylem.
Ewafra

Sympatyk

Nie ma to chyba większego w tym momencie znaczenia która to z nich. Starczy przyjąć, że jedna z tych dwóch przypuszczalnie. Akt zgonu Katarzyny Zaborskiej to trochę lipa. Sam musisz przyznać bo popisano tam bzdury i nie ma się co na niego w tych poszukiwaniach oglądać. Nie daje nam nic poza datą dokładną zgonu Katarzyny Zaborskiej. Mamy inne dokumenty, potwierdzające, że była de domo Popiel. Jak własnie te akta notarialne w których się uporczywie podpisuje Katarzyna z Popielów Zaborska co sugeruje, że bardzo sobie nazwisko własne i tożsamość rodową ceniła.
Co do Kazimierza Józefa Popiela to w odniesieniu do najmłodszej z dzieci urodzonych w Rogowie, a więc Cecylii opierałabym się w głównej mierze na akcie znania z 1811 roku w Iłży sporządzonym przez jej matkę, urzędowo pod przysięgą i poświadczonym przez świadków, a więc w mojej ocenie bardzo miarodajnym, z którego jasno wynika, że rodzicami byli urodzona (choć nie wiadomo gdzie zmarła) Franciszka z Dembińskich i Kazimierz Popiel ze stanu szlacheckiego pochodzący. Wydaje mi się, że pani Franciszka najlepiej wiedziała jak na imię miał jej ślubny małżonek i dlatego nie próbuję go przemianowywać na Józefa. To samo nazwisko, szlachectwo kilkakrotnie podkreślone i osiedlenie wdowy w okolicach Kunowa w dużej mierze przekonują o pokrewieństwie Kazimierza Popiela z Pawłem Popielem Chocimowa dziedzicem, ale jednak trzebaby to sprawdzić i potwierdzić jasno.
Gdzieś by trzeba dociec aktu jego zgonu. Gdzie?
Czy parafie Mokrsko i Kunów z lat 1783 -1811 są dostępne on line? Czy trzeba do diecezjalnego lecieć? A jeśli do diecezjalnego to Kielce, Radom czy Sandomierz?

I trzeba pamiętać, że taki akt zgonu może guzik dać.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Kunów zindeksowany, to co jest. Widoczne w genetece. Nie ma tam Kazimierza.
Mokrsko sfotografowane z AD Kielce chyba, dostępne w genbazie, ale zgonów z interesującego nas okresu chyba tam nie ma z tego co pamiętam.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Pogubiłam się w gąszczu moich papierzysk. I zaśmiecam Wam wątek. Przepraszam. Czy w akcie ślubu Jana z Wiktorią są podane nazwiska i imiona rodziców Jana? Nie potrafię znaleźć tego aktu.

....Znalazłam już Kunów w Genbazie, ale aktu nie ma :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję, Marek. Nie ma rodziców.
Pozdrowienia. Jola Kozak
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

marekzaborski pisze:Urszula nie miala drugiego imienia a Wiktoria uzywala pierszego. W wiekszosci przypadkow uzywali drugiego imienia.Nie wiem czy byla jakas taka zasada,po prostu to zauwazylem.
Niniejszym odszczekuję.

Znalazłem wczoraj w Rogowie

1775 - zgon Walentego Józefa, syna - achtung achtung - Kazimierza i Franciszki (w metryce urodzenia ci rodzice skreśleni i wpisani na ich miejscu Józef i Marianna)
oraz
1779 - zgon Józefy Katarzyny, córki Józef i Franciszki (w akcie urodzenia córka Kazimierza i Franciszki) czyli tej którą brałem za moją. Zatem pozostała tylko na placu boju Katarzyna Barbara z 1779 roku jako ta właściwa.
Ewafra

Sympatyk

Ha. Jeszcze masz taką opcję Marku, że istniała trzecia Katarzyna do metryki której na razie nie dotarłeś. Być może jakaś, dajmy na to Marianna Katarzyna, urodzona powiedzmy w 1767 roku z tychże samych rodziców, acz niekoniecznie w Rogowie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”