maddalenka2424 pisze:Witam,
mój pradziadek został wcielony do armii Austro-Węgier. Znalazłam pocztówkę, jaką napisał do swojej ówczesnej narzeczonej (mojej prababci), z stemplem pocztowym z dnia 7 XI 1916(?) Nowy Sącz 1 a w niej m.in. "już wyszedłem ze szpitala i jestem przy komp. - byłem u doktora (...) dostałem III. grupę, na razie nie pisz aż Ci przyślę dokładny adres...". Dodam, że przed wybuchem I wojny mieszkał w Borzęcinie (pow. brzeski).
Chciałabym się dowiedzieć więcej na temat pradziadka dlatego zwracam się z prośbą o jakieś wskazówki, sugestie gdzie szukać. Aktualnie wyjazd do archiwum do Wiednia nie wchodzi w grę. W przyszłości na pewno tam pojadę
pozdrawiam
Magda
Magdo jeśli Borzecim to
1/ archiwum kuri w tarnowie
kopie akt metrykalnych.
choc moze spróbój odszukac strone parafii
napisac np maila. jesli to nie da efektu to powinien byc numer telefonu
zadwonic .
porozmawiac o przodku.
z doswiadczenia pod koniec dyzuru parafii.
potem ewentualnie wysłac list z prosba o dane.
o ostatecznosci
powinny bycfotokopie z tego terenu u mormonów . i sprowadzic mikrofilm z kopiami ksag parafialnych. tych z archiwum diecezjalnym w tarnowie.
Jedna uwaga w tych ksiegach sa apisy o przodkach bł. karoliny Kózka i tu czasami sa problemy jak w ksiegach sa zapisy o znanych postaciach.
czasami takie parafie sie strasznie uwazaja za waznen
np Wadowice czy Czaniec o białej niewspomne.
Wpisałem sie w ten watek to napisz o postepach w pracach
jak porady nie dadzą skutku to spróbóje swoich kontaktów ale to wtedy potrwa wiele tygodni.
ale spróbój odszukac strone parafi i pogadac
moze szybko ci pomoga. kiedys czytałem te ksiegi i kiedys 10 lat temu niebyło problemów.
jan