Bochnia i okolice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

Hozer Kazimierz Franciszek, ur.2.12.1890, syn Franciszka (Franciszek+Amelia Dziura) i Marii Mizerskiej (Stanisław+Wiktoria Hydzik), ożenił się z Joanną Wejnert 24.4.1916 w Wieliczce
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Tomaszu!
Wraz z życzeniami świątecznymi przekazuję swoją prośbę.
Szukam akt urodzenia Agnieszki DŁAWICHWSKIEJ urodzonej w Mieście Boichni w latach 1805-7.
Szukam aktu zgonu jej rodziców ADAM i ZUZANNA którzy napewno nie żyli już w 1836, kiedy ona ślub brała w Krakowie.
Krzycho z Koszalina
benedyktsiwy

Sympatyk

Parafia w Bochni i okolice

Post autor: benedyktsiwy »

dzien dobry,
poszukuje danych:
- dat ur. i sm. Walerii Czesak z. Jozefa Stanislawa Siwy (1881-1942), zam. Chodenice
- dat ur. i sm. malzenstwa Piotra Badury i Rozalii Lesniak
- dat ur. i sm. rodzicow Rozalii Niewola (1914-1979)

dziekuje i pozdrawiam
Benedykt Siwy
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Wiesławie,
Dziękuję za zaskakującą i miłą wiadomość. Otóż tej jesieni po raz pierwszy byłam w tej okolicy, również i w Leszczynie i przypuszczam, które to może być miejsce zwane "pod Klubą", o czym dowiedziałam się dopiero od Ciebie. Prawdopodobnie z Cichawki lub Królówki (wiem, że to jedna parafia) pochodziła prababcia i chciałam tylko zobaczyć te miejsca. Wtedy nie wiedziałam nic więcej.
Dziś szukam:
-aktu urodzenia Apolonii Krupa córki Józefa i Teresy Buczak (z Cichawki lub Królówki?), data urodzenia 1860-1870 (? nieznana)
-aktu ślubu Apolonii Krupa (jw) i Wojciecha Kluba (syna Franciszka i Jadwigi Mleko), data ślubu 1885- 1898 (? nieznana)
Ślub pewnie odbywał się w parafii Apolonii, przypuszczam, że w Królówce, jesli nie była to parafia wspólna dla obojga.
- aktu zgonu Apolonii Kluba (z domu Krupa), która zmarła pod koniec lat 20-tych ub.wieku w Bochni (na pewno) i tam została pochowana.
Ten akt zgonu Apolonii, o którego odszukanie z prośbą zwróciłam się już do Tomasza, wydaje się być kluczowy w poszukiwaniach.
Jak również akt zgonu (bo miejsce, Bochnia, znane jest na pewno) Jana Kluby (zm. 24.10.1945 ) brata (?), syna (?) Wojciecha Kluby s.Franciszka.
Szukam w Bochni i okolicznych parafiach, ale nie pomyślałam o Leszczynie i Trzcianie. Dziękuję Wiesławie za to wskazanie, będę i tu również szukać.
Dziękuję za życzenia i Tobie również .życzę powodzenia w poszukiwaniach, bo już wiemy:) jak bardzo jest ono potrzebne!
serdecznie pozdrawiam
Teresa
kora

Sympatyk

Post autor: kora »

Joanno, Tomaszu
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu chrztu Marii Nawrockiej urodzonej ok. 1897r. prawdopodobnie w Bochni lub aktu jej ślubu z Julianem Puchała.
Interesują mnie też dane dotyczące rodziców Marii: matka Wiktoria Malarz zm. 1933 w Komornikach k. Raciechowic, ojciec Jan Nawrocki
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

witam
Znalazłem ten ślub, ale to czysty przypadek. Pochodzi on ze wsi Kolanów, która dopiero od 30 lat jest włączona do Bochni.

Ślub zawarty 26.2.1919 pomiędzy:
Julian Puchała ur.28.10.1897 w Komornikach k.Raciechowic (Maciej+Maria Oleś) a Maria Nawrocka ur.21.4.1893 w Brzeźnicy k.Bochni (Jan+Wiktoria Malarz)
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
jeronimo_77

Sympatyk

Post autor: jeronimo_77 »

Czy w parafii św. Mikołaja w Bochnii są księgi metrykalne sprzed 1777 r.?
Mączka_Wiesław

Sympatyk

Post autor: Mączka_Wiesław »

Tereso!
Królówka i Cichawka to rzeczywiście jedna parafia. Księgi metrykalne dla obu wsi były prowadzone wspólnie do roku 1784. Później pojawiają się odrębne księgi dla każdej z tych wsi. Co się zachowało można sprawdzić u Mormonów http://www.familysearch.org. szukając w katalogu Królówki.
Przypadkowo natrafiłem na informację z której wynika, że pod koniec XIX wieku żyła w Królówce rodzina Jana i Małgorzty Krupa. (Jak było później nie wiem.) Jest to nazwisko raczej "obce" dla Królówki. Co do Cichawki nie mogę nic powiedzieć ponieważ ta wieś nie leżała w kręgu moich zainteresowań.
Nie napotkałem nazwiska Buczak- oczywiście chodzi znowu tylko o Królówkę.
Natomiast kilkadziesiąt razy trafiłem na nazwisko Kluba. Jest to "stare" nazwisko bo można je tu spotkać pod koniec XVIII wieku (a może jeszcze wcześniej). Można przypuszczać, że żyło tu wtedy kilka rodzin noszących to nazwisko.
Jeżeli znajdę coś dla Ciebie napiszę na PW.
Pozdrawiam.
Wiesław.
Marszycki

Sympatyk

Parafia Bochnia

Post autor: Marszycki »

Podejrzewam że chodzi o Gorkę położana nad Wisłą w obecnej Małopolsce.Leży blisko Brzeska i Bochni.Na przeciwko Gorki po drugiej stronie Wisły leża Koszyce.
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Parafia Bochnia

Post autor: Marszycki »

I ja mam prośbę.

Jeżeli ktoś przeglądając księgi Bochni trafi na nazwisko Marszycki/-a/bardzo prosze o spisanie rodziców i dat.

Stefan
kora

Sympatyk

Post autor: kora »

mika_tomasz pisze:witam
Znalazłem ten ślub, ale to czysty przypadek. Pochodzi on ze wsi Kolanów, która dopiero od 30 lat jest włączona do Bochni.

Ślub zawarty 26.2.1919 pomiędzy:
Julian Puchała ur.28.10.1897 w Komornikach k.Raciechowic (Maciej+Maria Oleś) a Maria Nawrocka ur.21.4.1893 w Brzeźnicy k.Bochni (Jan+Wiktoria Malarz)

Witaj Tomaszu
Serdecznie dziękuję za odnalezione informacje i pozdrawiam świątecznie
Kasia
teresa_kluba

Sympatyk

Parafia w Bochni i okolice

Post autor: teresa_kluba »

T: Parafia Bochnia
Wiesławie,
Będę bardzo Ci wdzięczna i zobowiązana za ślad jakiś, sugestię, cokolwiek. Gdybyś przypadkiem na coś się natknął. Królówka, Cichawka i nie tylko, bo i inne okolice wokół i sama Bochnia są związane z losami moich przodków. Bez ustalenia pewnych danych - tu nieustająca prośba do Tomasza :D - właśnie to o czym napisałeś, że jest to "stare" nawisko w Królówce i osób je noszące wiele, staje się, jakby, przeszkodą (na razie) w dalszych dociekaniach.
serdecznie pozdrawiam
Teresa
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Witam,
poszukuję informacji o nazwiskach Dyttus, Skiciński, Benzmar (Benzimer?) z parafii w Brzesku k/Bochni.
Będę bardzo zobowiązana za pomoc w uzyskaniu jakiś danych, Na pewno pochodzili z tej parafii.
Pozdrawiam
Krystyna
Mączka_Wiesław

Sympatyk

Parafia Bochnia

Post autor: Mączka_Wiesław »

Witaj Krzychu!
Według informacji z www.familysearch.org Mormoni udokumentowali na mikrofilmach Księgi Metrykalne z parafii Św. Mikołaja w Bochni z lat 1777-1977. Niestety dokładniejsza informacja nie jest w tej chwili dostępna na powyższej stronie. Jeszce niedawno można było odczytać na jakich mikrofilmach co się znajduje(Na jakim mikrofilmie akta urodzeń, na jakim indeks małżeństw , akta zgonów itd). Z własnego doświadczenia wyniesionego z innej parafii w Galicji wiem, że dokładnie to co zostało przez nich "zmikrofilmowane" znajduje się również w parafiach. Tak więc nie trać nadziei. Jeśli tylko w momencie kiedy Mormoni dokonywali mikrofilmowania istniała (była dostępna) księga z danymi, które Cię interesują to nadal można do niej dotrzeć. To tylko kwestia czasu i dobrych chęci. Czasem bywam w Bochni ale niczego nie obiecuję.
Pozdrawiam . Wiesław.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Parafia Bochnia

Post autor: Dławichowski »

Do Joanny i Tomasza.
Szukam aktu zgonu DŁAWICHOWSKIGO ADAMA zmarłego w Bochni przed 1836 r. Mam akt ślubu 30 letniej jego córki Agnieszki z 73 letnim Mikolajem Ptasińskim na Kleparzu w Krakowie. Jeżeli nie wyszła ponownie za mąż, to zmarła tam jako Ptasińska po 1836. Ale mnie głównie chodzi o Adama i jego żonę ZUZANNĘ zmarłych przed 1836.
W jakim Arch.Państw. mogą być duplikaty do 1836 roku?
O pomoc prosi:
Krzycho z Koszalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”