Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie drodzy Przyjaciele,
Ale pozwólcie, że w pierwszych słowach przywitam w tym wątku forum drogiego przyjaciela Władysława Moskala z Kanady - to ogromnie cenny "nabytek", Władysław jest chyba jednym a najlepszych specjalistów na naszej planecie łaczących genealogię polską i amerykańską, to niezwykle otwarty, skromny człowiek, niosący pomoc wielu ludziom na wielu genforach od wielu lat. Władysław - pozdrawiam!
Teraz wracamy do naszego wątku - OTO KILKA UZUPEŁNIEŃ DO INSTRUKCJI KORZYSTANIA Z TEJ BAZY EI - jako odpowiedź na Wasze pierwsze pytania:
VI. Tak, wiele nazwisk i nazw miejscowości jest poprzekręcanych na listach imigracyjnych. Albo więc wpisujemy w tę wyszukiwarkę wersję przybliżoną danego nazwiska (np. Wysocki, ale też Wysocky, Wisocky, itd.) albo korzystamy z ogromnie cennej funkcji "Sounds like (soundex)" - trzeba ją zaznaczyć kliknięciem, która sama poda wszystkie przybliżone - jeśli jest tego za dużo, możemy ograniczyć ich ilość poprzez wpisanie w rubryce "First Name" (imię) np. pierwszej litery (np. A), wtedy wyszukiwarka poda wszystkie pobliskie wersje nazwiska z imieniej A......
Jeszcze raz uwaga - przekręcenia nazw osobowych i miejscowych są czasami przedziwne - sam pamiętam np. Kirsick, Russia oraz Gebry, Russia - które okazały się być jako... pobliskie wsie Mścichy i Zebry! Podobnie z nazwiskami - lista może gubić niektóre litery, dodać inne, a już z zaboru rosyjskiego trzeba jeszcze bardziej uważać - nazwiska były spisywane z paszportu w języku rosyjskim, i np. Gołąb mogł być Golab, ale też Golomb, Gollob, Gotob, itd., nie mówiąc już o przekręceniu poszczególnych liter przez amerykańskich wolontariuszy czytających i przepisujących listy do amerykańskiej bazy danych.
VII. Uwaga na dotarcie do strony z listą pasażerów. Czasami trzeba też kilknąć na "Previous page" (poprzednia strona) lub na "Next page" (następna strona) dla zobaczenia strony głównej lub uzupełniającej, podających wiele ciekawych informacji o imigrancie: gdzie się urodził, skąd pochodził, od kogo i skąd jechał w Polsce, do kogo i gdzie jechał w USA, czasami nawet jak wyglądał - wzrost, kolor oczu, włosów, itd.
Bardzo to cenna baza o członkach rodziny w Polsce emigrujących do USA, byle tylko odnaleźć członków swojej rodziny dla uzupełnienia swojego drzewa genealogicznego.
VIII. Uwaga, jeśli imigranta nie ma na liście Ellis Island (New York), to Władysław ma rację, były inne porty przez które emigrowali Polacy - np. wcześniejsza Castle Garden, potem Baltimore, etc. - w tym przypadku trzeba jednak znaleźć kogoś z płatnym dostępem np. do podobnych imigracyinych baz umieszczonych w Ancestry.com
=
To tyle na dziś. Czy coś jeszcze?
Mam prośbę o zachowanie netetykiety - nie piszcie maili bezpośrednich, z pominięciem forum, i tu Władysław ma rację - każda informacja może być użyteczna dla innych, lub przez innych uzupełniona
Wreszcie, na naszych forum nie ma panów, jesteśmy po imieniu, taka mała rodzina szalonych ludzi zarażonych genealogią :)
Cennych poszukiwań Wam wszystkim życzymy,
Tadeusz
PolTG 23 +
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm (czekam na skany Waszych genealogicznych, rodzinnych "skarbów" cennych dla innych, ot, sztuka dzielenia się z innymi)
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Post autor: pozmirowski »

Dużo, dużo zdrowia dla Władysława Moskala. Przepraszam za napisanie bezpośrednio maila. Wielkie podziękowania za wiadomości o Wypyskim Franciszku. 60-tka na karku a człowiek ciągle się uczy i to jest wspaniałe - dzięki innym. Pozdrawiam wszystkich.
Wiesław Późmirowski
Franczak

Sympatyk

Post autor: Franczak »

mam takie pytanie. Bo odnalazłem w EI, Franczak, Anastasia Skawice, Poland 22 lat, ur. 1901, przypłynęła 1923. Jest to siostra mojego pradziadka i chciałbym sie cos wiecej o niej dowiedziec. Gdzie moge cos szukac?? I jest tez problem bo jak chce do niej wlaszyc Skan Manifestu to wyskskuje jakis inny.
Chciałbym tez znaleśc kiedy do USA wyplynał brat dziadka Kazimierz Franczak urodzony 14 styczen 1921 w Skawicy. Nie wiem kiedy wyjechał. Czy da sie to gdzies sprawdzic??

Pozdrawaim
Franczak

Sympatyk

Przepraszam ze tak zawracam głowe ale czy jeszcze z tego skanu http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 1348011023
moglby mi odczytac z pod nr 3 przy kto zakupil bilet te informacje?? Wydaje mi sie ze tak jest Józef Franczak tylko nie wiem co jest napisane ponizej.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam Pawle,
ja kojarze dwie informacje z USA w nastepujacy sposob;

KAZIMIERZ T FRANCZAK ur 14 Jan 1921, zm 15 Jun 1996 w Hartford, Hartford, Connecticut [wg aktu zgonu mozna uzyskac wiecej informacji, ale za oplata]

Z ksiazki telefonicznej mam adres;

Franciska Franczak
40 Annawan St
Hartford, CT 06114-1020
USA

Pani Franciszka ma ponad 65 lat i moze byc corka Kazimierza albo zona syna Kazimierza.

Jesli odpowie na list, moze sie dowiesz cos wiecej o rodzinie.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam,
podalem adres;

Franciska Franczak
40 Annawan St
Hartford, CT 06114-1020
USA

Z innej ksiazki mam takie dane;
Record Created: 01/2002

KAZIMIERZ FRANCZAK
40 ANNAWAN ST
HARTFORD, CT 06114
USA

Kazimierz to po zmarlym ojcu Kazimierzu. Pisz nawet po polsku i podaj cala historie rodziny. Chyba dostaniesz odpowiedz.

Powodzenia, Wladyslaw
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Tadeusz,

szczere podziekowania za "pierwsze slowa".
Obecnie przygotowuje jakies porady, kiedy mam czas.
Nie chce sie zobowiazywac do czegos, kiedy nie bede mial na to czasu.

Wesolych Swiat i szczesliwego Nowego Roku
zyczy Wam,
Wladyslaw z zona.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Władysławie,
Ogromnie mocno dziękuję i również pozdrawiam. Twoja wiedza jest kapitalna, a Twoja chęć dzielenia się z nią z innymi jest bezcenna.
I ja życzę Tobie i żonie cudownych, tych niezwykłych, rodzinnych chwil Bożonarodzeniowych.
Mam nadzieję, że mój opłatek zdąży na Twój stół wigilijny.
=
I nasza bieżąca praca, tym razem w sprawie rodziny Korzyckich:
Droga Doroto,
Tak, było trzech Franciszków Korzyckich, oto co ja zdołałem wyczytać:
1. Franciszek Korzycki, imigrował w 1907 roku, jako 26-letni Polak, w Polsce jako swojego krewnego podał Józefa Tyburskiego, i wreszczie podał, że jego ostatnie miejsce pobytu w Polsce to "Ripkin" - Rypin?
2. Franciszek Korzycki, imigrował w 1912 roku, jako 29-letni Polak (a więc to może być ta sama osoba, często wracali i przypływali jeszcze raz, niekiedy towarzysząc innym członkom rodziny, społeczności danego miejsca, itp. jako przewodnicy, tłumacze), w Polsce jego żona to Katarzyna Korzycka, przyjechał z okręgu "Kalisch" - pewnie jako Kalisz, z miejscowości "Wojinhowo" - ja to widze jako Wojciechowo.
3. Franciszek Korzycki, imigrował w 1913 roku, jako 34-letni Polak, z Franciszką Korzycką (33 lata) i synem Romanem Korzyckim (11 lat), jechał do syna Miecz. (Mieczysława?) Korzyckiego w Bufallo, NY (stan w USA), zostawił w Polsce brata H. Korzyckiego z miejscowości Ciechocinek War. (War. - pewnie podano jako okręg Warszawa).
Doroto, mam nadzieję, że to się przyda,
Coś jeszcze?
Serdeczności,
Tadeusz
PS. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Korzycki może być też jako Korycki.
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Franczak

Sympatyk

Dziekuje bardzo za ten adres.
Ma jeszcze tylko taka prosbe czy dało by sie odnaleśc jakies szezrsze informacje na temat osob ktore znalazlem w wyszukiwarce na EI tj.
Albert Franczak - urodzony w Skawicy najprawdopodobniej w 1888 r, przypłynął do USA 17.V.1910
Anastasia Franczak - urodzona w Skawicy w roku 1901, przypłyneła 1 X.1923
Józef Franczak - urodzony w Skawicy najprawdopodobnej w 1875, przypłynął 23 XI.1909.

Bardzo bym prosił jesli ktos moze pomoc.
Pozdrawiam Paweł
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam,

Jozef Franczak zostawil w domu zone Anne i posrednio jest informacja w akcie zgonu Wojciecha Franczaka
o rodzicach - Jozefie Franczaku i Annie z domu Duplaga.

Syn Wojciech George Franczak ur 10 kwietnia 1892 w Polsce,
zmarl 22 stycznia 1937 w Cleveland, Ohio. Zona ur w 1895
miala na imie Stella. Mieli syna Johna ur w 1919
i syna Stanleya ur w 1926 oraz dwie corki Lottie [1917]
i Jenny [1923].

John juz zmarl;
JOHN FRANCZAK ur. 05 list. 1919, zm. maj 1984 Cleveland, OH

Ale Stanley jeszcze zyje i podaje jego adres;

Stanley A Franczak
4507 Stary Dr
Cleveland,OH 44134-5832
USA

Stan ma 82 lata, zyje z zona Sophia 75 lat i chyba najmlodszym synem [38lat] Michaelem.

Warto napisac na adres Stanislawa, moze rzeczywiscie jest wnuczkiem Jozefa Franczaka.

Znalazlem akt zgonu Alberta;
ALBERT FRANCZAK, ur 04 wrze. 1888, zm marzec 1968, Minneapolis, MN

Do Minneapolis, gdzie zmarl Albert, tez bym napisal na ponizsze adresy, bo Czester i Donald
maja ponad 60 lat;

Chester J Franczak Sr
3247 Colfax Ave N
Minneapolis, MN 55412-2543
USA

Donald E Franczak
4116 Xenia Ave N
Minneapolis, MN 55422-1628
USA

Wiem,ze Mormoni maja dodatkowa wyszukiwarke do przestawionych list pasazerow,
ale nie znam jej, wiec nie pomoge w przypadku Anastazji.

Wiecej juz nie moge znalezc, ale jesli podane informacje beda przydatne, prosze
napisac na Forum o rezultatach poszukiwan.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Franczak

Sympatyk

Panie Władysławie po prostu nie wiem jak za to dziekowac.
Postara się wszytko sprawdzic w poniedziałaek toi co narazie dam rady z moimi dotychczasowymi danymi ktore niestety mam w Krakowie na mieszkaniu (bo studia) a teraz jestm w domu.

A jesli chodzi o Alberta to nie ma czasem podanych jego rodziców?? Bo posiadam chyba pełny spis Franczaków urodzonych w Skaiwcy po 1812 roku i nie moge nigdzie go odnaleźć.

A o wynikach oczywiście poinformuje.
Jeszcze raz bardzo juz za to dziekuje.
Paweł Franczak
Awatar użytkownika
Dorota_Dąbrowska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Dorota_Dąbrowska »

Tadeuszu,
serdecznie dziękuję za bezinteresowną pomoc.Wszystko jest cenne.Z przekazów rodzinnych zachowały się strzępy informacji o emigracji rodzeństwie mojego dziadka - a miał ich dużo,bardzo dużo...i o większości nie wiem nic.
Szczególnie pokrywają się informacje o Franciszku drugim na liście-ostatecznie jego żona Katarzyna została z dziećmi w Wojciechowie/Turek,a on w USA.Ciechocinek też pojawia się we wspomnieniach.Tyle udało mi się ustalić.
Przemianowania Korzycki na Korycki właśnie obawiam się,choć łatwiej wyszukać coś na temat tego nazwiska...
Czy mogę jeszcze prosić o informacje o innych Korzyckich/Koryckich- emigrantach,adresy wszelkich Korzyckich mieszkających w Stanach?
Pozdrawiam
Dorota Dąbrowska
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Robercie,
listy pasazerow, wedlug ktorych mozna rozpoczynac poszukiwania sa zestawiane wedlug ponizszego
schematu;
Nazwisko i imie, ostatnie miejsce zamieszkania, wiek, rok przybycia do USA.
Kolodziejskich nie jest duzo wg danych Ellis Island, wiec podanie miejscowosci gdzie mieszkal brat pradziadka moze pomoc w poszukiwaniach. Podaj ta miejscowosc w tym watku, nie prywatnie.
Nalezy pamietac, ze okolo 10 % imigrantow wplywalo do USA przez inne porty a nawet przez Kanade.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Ewa73

Sympatyk

Post autor: Ewa73 »

Nieżyjący już brat mojego dziadka Jan Kasior wyjechał do USA i tam zmarł. Jan miał 2 córki (obie zamężne-nazwiska nieznane), które także mieszkały za granicą (jedna w Szwecji, druga w USA). Rodzice Jana Kasiora to Paweł (lub Piotr Paweł) Kasior i Faustyna Kasior zd. Szymańska (urodzona okoł 1870r). Jan Kasior, którego poszukuję urodził się w dzisiejszej Wielkopolsce jeszcze w czasach zaborów (przełom XIX i XX wieku). Poszukuję też innych osób o nazwisku Kasior i Szymański żyjących w tym samym czasie.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Czesc Kuba,
Jozef Miaszkiewicz, w 1909, rzeznik, lat 40, przyplynal do szwagra Jozefa Szakowskigo, stan Pennsylvania,
zostawiajac w Gostyninie zone Weronike. Jozef Miaszkiewicz, byl juz w USA w 1898 i 1906.
Weronika Miaskiewicz w 1911 przyplynela wraz z 8 letnim synem Stanislawem do meza Jozefa Miaskiewicza,
do stanu Pennsylvania. Weronika byla w USA w 1903 [ wtedy urodzil sie syn Stanislaw w USA] i w 1905.
Ojcem Weroniki i dziadkiem Stanislawa byl Jozef Wisniewski z Gostynina.
Mozesz powiedziec dlaczego jestes zainteresowny tymi osobami ? Raz sa Miaszkiewiczami , raz Miaskiewiczami i chyba wrocili do Polski.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”