Moje drzewo genealogiczne - nazwiska

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

andrej58 pisze:Dobry wieczór - Skąd pochodza Twoi Zajączkowski ?
Andrej
W jednym z aktów urodzenia braci mojego pradziadka - zdaje się ,że z 1858 roku Grodno fara- ( nie jestem pewna "z pamięci" ,w którym akcie ponieważ miałam awarię systemu - straciłam część plików i powoli odtwarzam) ,małżeństwo Zajączkowskich figuruje jako świadkowie.
Parę tą odnalazłam później na cmentarzu prawosławnym w Grodnie.
Nie mogę w obecnej chwili podać źródeł ani imion - spróbuję odnaleźć te pliki.

Anna Grażyna
Zohan85

Sympatyk

Post autor: Zohan85 »

Witam, u mnie w drzewie pojawia się nazwisko Katarzyny Mariańskiej z domu Maciąg z miasta Brok (1834-1933) - wg zapisków (jedyne jakie znalazłem, nie wiem czy prawdziwe rodzice Dominik Kajetan i Antonina z domu Godlewska - czyżby była adoptowana, wychowanie przekazane rodzinie? Pojawia się też nazwisko Kula (z dwóch stron, od żony i od nazwiska rodowego jak i nazwisko Lorek w nazwisku rodowym).

Jeżeli jest możliwość to proszę o przekazanie jakiś informacji na temat tych nazwisk.
Awatar użytkownika
Krzych.K

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Krzych.K »

Witam
Te nazwiska dotyczą lat od 1888 roku. Parafia Szpetal (Kuj-Pom)

W moim drzewie mam Petronelę z domu Fryc (źródło z jej aktu ślubu z Marianem) i natrafiłem na akt urodzenia Stanisława Kamińskiego z 1898 roku gdzie jest zapisane - Petronela z..d. Katkiewicz. Jej wiek i okolice by się zgadzały co skłaniało by mnie do wniosku,że gdzieś jest błąd w jej nazwisku. Z tym,że zazwyczaj błędy są w pisowni a tu to raczej odbiega od tej normy. Czy ktoś ma może nazwisko Fryc albo Katkiewicz w swoim drzewie z rejonu parafii Szpetal Górny / Grochowalsk??

Dzięki

Krzychu
Piotr_M_Pytel

Sympatyk

Post autor: Piotr_M_Pytel »

Witam,

chciałbym zapytać o nazwisko Pytel, które występuje w Pani drzewie, a które to jest moim nazwiskiem rodowym. Skąd pochodzili, jak mieli na imię i w jakich latach?

Pozdrawiam
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

mnie też interesuje nazwisko Pytel, mój wujek Michał Pytel (mąż mojej cioci) pochodził z miejscowości Kopyczyńce na Ukrainie, wiem, że wyjechali przed II wojną Św.Jego siostra Maria mieszkała w okolicach Bytomia.
pozdrawiam
Basia Sikorska
Negresca

Sympatyk

Post autor: Negresca »

Witam, moja babcia była z domu Pytel (ur. 1882). Moi Pytlowie są ze Świętokrzyskiego, głównie z Warszówka parafia Pawłów, ale też z Wierzbnika i teraz ze Starachowic.
Może znajdziemy jakąś wspólną gałązkę?
Pozdrawiam
Jadwiga Kuźdub
Awatar użytkownika
Turkuska

Post autor: Turkuska »

Witam, skąd Żuławiński?

Anna
and73mar

Post autor: and73mar »

Z jakiej miejscowości są Pani Przodkowie o nazwisku Drygała?
Ja również mam w drzewie Drygałów - z Olkusza (Pomorzany, Parcze Górne i Sikorka).

Andrzej Szewczyk
walczak_weronika

Post autor: walczak_weronika »

Witam chciałabym się dowiedzieć więcej o nazwisku KLICH.
aidualk

Post autor: aidualk »

Koziak Józef był mężem Marianny z domu Zając, proszę o kontakt.
Awatar użytkownika
HotShotCharlie

Sympatyk

Post autor: HotShotCharlie »

Nieco stary wątek, ale może coś się komuś przyda.

Tomsia to nazwisko mojej linii idącej po mieczu.
Dodatkowo z tych rejonów w swoim drzewie posiadam: Baldy, Curyło, Czarnota, Czekaj, Dulowski, Dziedzic, Kaliś/Kalisz, Kulig, Lekki/Leki, Lorek, Łytka/Łydka, Marchewka, Mystek, Piątek, Skrajniak, Skubis, Sroczka, Sroka, Ślęzak/Szlęzak, Tarnawski, Żurek.

Sporą ilość nazwisk też po prostu kojarzę z okolicy spośród osób tu mieszkającyh czy znajomych.
Pozdrawiam,
Karol

Interesujące mnie nazwiska i parafie:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”