Mińsk Mazowiecki

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Nie wiem czy są w internecie, ale mińska parafia ma doskonałego archiwistę, który ma wszystko zdygitalizowane. Ksiądz podaje telefon do tego pana. Podam na PW.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

(22) 518-16-54 ?:)
parafia w mińsku z tych lat to chyba nic nie ma, księgi są w ADW-P , a archiwista parafii...he ciekawie się robi:) moze warto do końca wyjaśnić, bo trochę półmrok zapadł
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

W ubiegłym roku poszłam do kancelarii, bo coś chciałam się dowiedzieć. Na wszelkie moje pytania ksiądz, a był to akurat proboszcz odsyłam mnie do pana Andrzeja archiwisty, twierdząc, że pan Andrzej ma wszystko zdygitalozowane, a oryginały zostały przekazane do AD. Otrzymałam numer telefonu, zadzwoniłam i swoja sprawę załatwiłam. A jak to jest z innymi rocznikami, to nie wiem. Trzeba zadzwonić i się dopytać.Pan archiwista dysponuje komórką i jeśli nie może odebrać, to oddzwania.
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dziękuję
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

Dzień dobry,

Poszukuję pośrednich śladów moich przodków, którzy mieszkali we wsiach Marianka i Niedziałka – byli kolonistami, ewangelikami, a księgi z Węgrowa nie są dostępne.

Czy nie natknęliście się gdzieś na np.:
* wykazy osobowe związane z systemem edukacji z lat 80-tych XIX wieku (w Mariance prawdopodobnie była już wtedy szkoła elementarna);
* wykazy powinności wojskowej z lat 1890-1895 (w AP w Otwocku są takie wykazy, ale jest w nich duża luka akurat w tamtym okresie);
* tabele nadawcze dla obydwu tych wsi (znalazłem tylko tabelę likwidacyjną z Niedziałki);
* kontrakty kolonistów zawierane z Jezierskimi, prawdopodobnie rejentalnie (w archiwum Jezierskich w AGAD są tylko nieliczne wykazy rozliczeń czynszowych)?

W wykazach ludności stałej już pewien sygnał znalazłem, ale chciałbym to poszerzyć z innych źródeł.

Pozdrawiam,

Wojciech
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Witam.
Sporo informacji o Mińsku Maz. i okolicznych terenach można znaleźć na stronie AP Siedlce:
Materiały archiwalne dotyczące powiatu mińskiego
Paweł.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Witam,
Dziękuję za sygnał, te materiały już znam. Zespoły "Akta miasta Mińska Mazowieckiego" i "Hipoteka w Mińsku Mazowieckim" są chyba znacznie większe, sądząc przynajmniej po wynikach wyszukiwania w zasobach NDAP, i pewnie można by w nich znaleźć np. niejeden kontrakt osadniczy. Jednak dopóki nasze archiwa będą czynne tylko w dniach i w godzinach kiedy trzeba pracować, to takie kwerendy są poza moim zasięgiem - muszę zostawić to na emeryturę. Lekturę "Rocznika Mińsko-Mazowieckiego" też już skończyłem, a swoją drogą to gratuluję jego twórcom i wszystkim autorom tak fajnej inicjatywy!
Wojciech
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krasowska_Katarzyna »

Są jeszcze 'Mińskie zeszyty muzealne' :)
Pozdrawiam
Katarzyna
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Jestem pod wrażeniem, dwa takie periodyki w jednym mieście :wink: Czy "Zeszyty" są gdzieś dostępne do przeczytania w internecie? Lub gdzie można sprawdzić spis treści przed decyzją o zakupie?
Pozdrawiam,
Wojciech
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Wojciech_Jędrasik pisze:Dzień dobry,

Poszukuję pośrednich śladów moich przodków, którzy mieszkali we wsiach Marianka i Niedziałka – byli kolonistami, ewangelikami, a księgi z Węgrowa nie są dostępne.
Witam Wojtku,
Poszukuje rodziny Passier, która prawdopodobnie była wyznania ewangelickiego - nie wpadło Ci może w oczy to nazwisko?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewa
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Witam,
Niestety nazwiska Passier nie kojarzę. Ale znalazłem sprawozdanie z imprezy, którą TPMM zrobiło chyba w roku 2007, i w tym sprawozdaniu przewija się sporo nazwisk. Na pewno organizatorzy wiedzą więcej różnych ciekawostek, niż można ich było zamieścić w tym artykule, i może warto się z nimi skontaktować?
Tu masz link:
http://www.co-slychac.pl/archiwum-tresc.php?id=2753
Pozdrawiam,
Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”