Archiwum Państwowe w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Archiwum Państwowe w Kielcach- proszę o pomoc

Post autor: anowi1958 »

Ok, to ja już zapiszę, proszę nie ganiać za internetem.
Iwona
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Ufff , dziękuję bardzo :)
Jeśli Pani czegoś potrzebuję z AP Zielona Góra , to służę pomocą - będę tam kilka dni i będę przeglądał mkf.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Z Zielonej Góry akurat nie, natomiast potrzebuję z AP z Łodzi i Katowic, jak również z Oświęcimia - z parafii.
Iwona
janusz_pochwała

Sympatyk

Post autor: janusz_pochwała »

Do pani Iwony . dziękuje i na pewno się przypomnę .Pozdrawiam Janusz
lukasz.harat

Sympatyk

AP w Kielcach

Post autor: lukasz.harat »

Witam

Chciałbym, mieć wgląd do ksiąg metrykalnych w AP w Kielcach. Mieszkam w Katowicach i chciałbym poprosić listownie o odpis, ksero, skan (itp) potrzebnych danych. Jak ta procedura wygląda? Jakie dokumenty muszę im wysłać? Czy jest to możliwe?
Chodzi mi o nazwisko Opara z Grzymałków i okolic. Chciałbym dowiedzieć sie ile było rodzeństwa (bo znam imiona tylko dwóch braci (w tym mojego pradziadka), a wiem że to była wielodzietna rodzina, mniej więcej z lat 1890-1904. Czy mogę poprosić o jakiś dokument zbiorczy urodzeń z np tych lat (skorowidz)?
Jeżeli nie wiem nic na temat rodziców pradziadka (tylko imiona) to oni również mogą przesłać mi dokumentację z 20 lat, tzn skorowidz, żebym mógł chociąz wydedukować czy o te osoby mi chodzi?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Harat Łukasz
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

AP w Kielcach

Post autor: Kornelia_Major »

Witaj Łukasz.
Wgląd do ksiąg metrykalnych - tylko na miejscu. Możesz przez swoje Archiwum P. w Katowicach zamówić mikrofilmy ksiąg
metrykalnych i sam poszukać przodków. Możesz też zlecić poszukiwania A.P.w Kielcach, ale to kosztuje.
/1 godz.poszukiwań - 60.00 zł /
Księgi metrykalne z interesującej Cię parafii są już częściowo sfotografowane i w genetece ukazują się już indeksy. Czy tam sprawdzasz ?
Oparów jest tam już wielu.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

AP w Kielcach

Witam!
Mam ogromną prośbę do bywalców w AP Kielce w księgach z Odrowąża. Najprawdopodobniej wieś Szałas.
Potrzebuję daty urodzenia pradziadka - Jan Młodawski ur 1871 (ten z 1869 jest zły), ewentualnie 1870/1872.
Oraz akty małżeństwa prapradziadków:
Franciszek Boruń i Marianna Kozel [?] - 1867-1877
Kazimierz Młodawski i Ludwika Lisowska przed 1871.
Akta urodzeń wyżej wymienionych :
Franciszek Boruń - ok. 1837
Marianna Kozel - ok. 1850
Kazimierz Młodawski - ? ? ? (wg. aktu małżeństwa)
Ludwika Lisowska - ? ? ? (wg. aktu małżeństwa)

Najbardziej zależy mi na aktach małżeństwa, bo z nich najwięcej informacji (8 nowych przodków z dwóch aktów :) ) ,potem akt urodzenia Jana, a najmniej ważne akty urodzeń Franciszka, Marianny, Kazimierza i Ludwiki, ale ta sama parafia, więc myślę, że to nie problem ;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Archiwum W Kielcach bardzo niechętnie udziela informacji drogą elektroniczną. Napisałam do nich mail z prośba o wykonanie płatnej kwerendy. Czekam ponad miesiąc i nie mam żadnej odpowiedzi. :?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

AP Kielce przez sierpień miało przerwę, więc wiadomo czemu miesiąc czekałeś Anonimie :)

PS
Przypominam się :
Mam ogromną prośbę do bywalców w AP Kielce w księgach z Odrowąża. Najprawdopodobniej wieś Szałas.
Potrzebuję daty urodzenia pradziadka - Jan Młodawski ur 1871 (ten z 1869 jest zły), ewentualnie 1870/1872.

Najbardziej zależy mi na aktach małżeństwa, bo z nich najwięcej informacji (8 nowych przodków z dwóch aktów ) ,potem akt urodzenia Jana, a najmniej ważne akty urodzeń Franciszka, Marianny, Kazimierza i Ludwiki, ale ta sama parafia, więc myślę, że to nie problem .

Pozdrawiam, Marcin
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

O ile mnie pamięć nie myli archiwum w Kielcach się przenosi a poza tym był okres wakacyjny i mogło być nawet zamknięte przez cały miesiąc.

Co do Grzymałkowa. Ciekawi mnie dlaczego, skoro od ładnych kilku miesięcy są wykonane zdjęcia, to indeksy pojawiły się tylko w Genetece, a nie ma ich i samych zdjęć w Metrykach. Nie śledzę losów tej parafii, a tylko jedno nazwisko, które również tam się pojawia. Nawet nie wiem, czy rodzina ale tego się można dowiedzieć z aktu, a nie genetekowego indeksu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Do Marcina 1609.....
Napisałam ponad miesiąc temu do Archiwum W Kielcach prośbą mail o dane moich krewnych, zapomniałam podać adresu domowego.
Uprzejma pani odpisała mi,ze potrzebuje mój adres.
Na tym etapie zakończyła się korespondencja.
Dla mnie wzorem załatwiania spraw droga elektroniczna jest Archiwum w Tomaszowie Maz. :wink:
marzanna175

Sympatyk
Adept

Post autor: marzanna175 »

Archiwum w \Kielcach czyta maile ale odpowiada drogą tradycyjną- jeszcze nigdy na nich się nie zawiodłam, czy była to przerwa wakacyjna czy nie. Owszem, dziwi mnie brak dwustronnego kontaktu mailowego, ale cóż tak jest. Wszystkie zamówione akty drogą internetową po wpłaceniu odpowiedniej sumy i przesłaniu potwierdzenia również drogą internetową dostałam listem na płytce. Nie widzę naprawdę problemu, wystarczy przesłać archiwum adres domowy ;)
Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Marcin16091995 pisze: Mam ogromną prośbę do bywalców w AP Kielce w księgach z Odrowąża. Najprawdopodobniej wieś Szałas.

Najbardziej zależy mi na aktach małżeństwa, bo z nich najwięcej informacji (8 nowych przodków z dwóch aktów ) ,potem akt urodzenia Jana, a najmniej ważne akty urodzeń Franciszka, Marianny, Kazimierza i Ludwiki, ale ta sama parafia, więc myślę, że to nie problem .

Pozdrawiam, Marcin
Może ktoś tam będzie po wakacyjnej przerwie, więc proszę raz jeszcze :):):)
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Poszukuję informacji o rodzinie Stano ze Siedlisk pod Miechowem - starszych niż 1820 rok. Czy ktoś może mi pomóc, sprawdzić w księgach z Miechowa?
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

W AP w Kielcach nie ma ksiąg z Miechowa starszych niż 1820. (Baza "Pradziad").
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”