Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
Kto mi pomoże_Archiwum Państwowe w Łodzi
Witam
Po sprawdzeniu metrykalii Parafii Imielno w latach 1832-1845 stwierdziłem, że Zieleniec należał do tej Parafii, niestety nie znalazłem żadnej osoby o nazwisku Dąbkowski(a). Co istotne wpisów z Zieleńca jest tak mało średnio 1-2 rocznie, co daje informacje, że wieś ta była bardzo mała wręcz nawet osada w tamtych latach.
Proszę jeszcze raz zweryfikować swoje informacje co do urodzenia Leopolda Romana. Niewykluczone, że on rzeczywiście urodził się nawet w tym Zieleńcu, ale ochrzczony został zupełnie gdzie indziej.
Jeżeli posiada Pan akt ślubu lub zgonu jego to tam powinno być napisane gdzie się urodził, ale rzadko jest napisane w której Parafii był chrzczony.
Pozdrawiam
Po sprawdzeniu metrykalii Parafii Imielno w latach 1832-1845 stwierdziłem, że Zieleniec należał do tej Parafii, niestety nie znalazłem żadnej osoby o nazwisku Dąbkowski(a). Co istotne wpisów z Zieleńca jest tak mało średnio 1-2 rocznie, co daje informacje, że wieś ta była bardzo mała wręcz nawet osada w tamtych latach.
Proszę jeszcze raz zweryfikować swoje informacje co do urodzenia Leopolda Romana. Niewykluczone, że on rzeczywiście urodził się nawet w tym Zieleńcu, ale ochrzczony został zupełnie gdzie indziej.
Jeżeli posiada Pan akt ślubu lub zgonu jego to tam powinno być napisane gdzie się urodził, ale rzadko jest napisane w której Parafii był chrzczony.
Pozdrawiam
Witam,
Dziękuję bardzo. Niestety, okazuje się, że to też nie był dobry trop. Wygląda na to, że by dojść do aktu urodzenia Leopolda muszę najpierw poszukać we Włocławku danych z późniejszych lat.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc!
Dziękuję bardzo. Niestety, okazuje się, że to też nie był dobry trop. Wygląda na to, że by dojść do aktu urodzenia Leopolda muszę najpierw poszukać we Włocławku danych z późniejszych lat.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
Witam!
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
AP Łódź - prośba o pomoc
Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że w Parafii Rzymskokatolickiej w Szadku w roku 1872 urodziła się moja prababcia ze strony ojca Marianna Barczyńska. Byłem już w archiwum przy Pl. Wolności i przeglądałem mikrofilmy zarówno z tego roku jak i z lat sąsiednich, ale nic nie znalazłem. Nie wiem czy taki ze mnie gapa, czy prababcia urodziła się w innej np. sąsiedniej parafii.
Proszę o pomoc kogoś, kto korzysta z tego archiwum i może bystrzejszym okiem dojrzeć coś, czego mi się nie udało. Chodzi mi tylko o rok urodzenia i numer aktu. Z góry bardzo dziękuje
Proszę o pomoc kogoś, kto korzysta z tego archiwum i może bystrzejszym okiem dojrzeć coś, czego mi się nie udało. Chodzi mi tylko o rok urodzenia i numer aktu. Z góry bardzo dziękuje
AP Łódź - prośba o pomoc
Szczerze mowiąc, nie rozumiem problemu - przecież o to chodzi w genealogii, żeby rozwiązywać takie łamigłówki. Nie ma w spisie? Szukamy akt po akcie. Nie ma w parafii? Szukamy w sąsiednich. Nie zgadza się nazwisko? Może to była wdowa. Możliwości jest mnóstwo i tylko od naszej dociekliwości i determinacji zależy, do czego się dogrzebiemy. Gdybym przy kazdym przodku, którego nie ma, a być powinien, chciał się załamywać i grać larum, to pewnie już dawno bym rzucił tę całą genealogię w diabły.
Życzę więcej samozaparcia i powodzenia w poszukiwaniach - tomek
PS. Na tym forum podpisujemy posty. Taką tu mamy świecką tradycję.
Życzę więcej samozaparcia i powodzenia w poszukiwaniach - tomek
PS. Na tym forum podpisujemy posty. Taką tu mamy świecką tradycję.
Witam ponownie:)
Dziękuje Panu Tomkowi, ale nie o takim wsparciu myślałem. Oczywiście Pan Tomek ma trochę racji, jednak niech weźmie pod uwagę, że mieszkam pod Szczecinem, a nie na miejscu w Łodzi. Ponieważ archiwum jest czynne tylko w dni robocze, a ja pracuję w te dni, to naprawdę mam mało okazji żeby cieszyć się poszukiwaniami, choć przyznaje, że pasjonuje mnie to. Inaczej nie zajmowałbym się genealogią.
Pozdrawiam Kroczek:)
Dziękuje Panu Tomkowi, ale nie o takim wsparciu myślałem. Oczywiście Pan Tomek ma trochę racji, jednak niech weźmie pod uwagę, że mieszkam pod Szczecinem, a nie na miejscu w Łodzi. Ponieważ archiwum jest czynne tylko w dni robocze, a ja pracuję w te dni, to naprawdę mam mało okazji żeby cieszyć się poszukiwaniami, choć przyznaje, że pasjonuje mnie to. Inaczej nie zajmowałbym się genealogią.
Pozdrawiam Kroczek:)
Panie Kroczku, "pan Tomek" na tym forum ma zawsze racjękroczek pisze: Dziękuje Panu Tomkowi, ale nie o takim wsparciu myślałem. Oczywiście Pan Tomek ma trochę racji, jednak niech weźmie pod uwagę, że mieszkam pod Szczecinem, a nie na miejscu w Łodzi.
Moje słowa proszę potraktować tylko i wyłącznie jako zachętę do poszukiwań, a życzenia sukcesów na tej niwie były z mojej strony najzupełniej szczere.
pozdrawiam - tomek
-
Tomasz_Swierzb

Jestem z Łodzi i często korzystam z AP Łódź.
Niech mi sie Pan przypomni po 15 września, wtedy zaczynam swoją dalszą przygodę z poszukiwaniem rodziny, to zerknę na Szadek swoim okiem;)
Czasem jest tak kiepsko nazwisko napisane (tym bardziej, że po rosyjsku), że nie da się tak szybko odszukac danej osoby. Czasem bywa teź tak, że "mądry pisarz" nie układał danych nowo narodzonych, czy zmarłych alfabetycznie wg. nazwisk, a ... imion;(
Po 15 września napisze Pan do mnie prywatną wiadomość i napisze cos więcej, a ja zobacze co da się zrobić....
Niech mi sie Pan przypomni po 15 września, wtedy zaczynam swoją dalszą przygodę z poszukiwaniem rodziny, to zerknę na Szadek swoim okiem;)
Czasem jest tak kiepsko nazwisko napisane (tym bardziej, że po rosyjsku), że nie da się tak szybko odszukac danej osoby. Czasem bywa teź tak, że "mądry pisarz" nie układał danych nowo narodzonych, czy zmarłych alfabetycznie wg. nazwisk, a ... imion;(
Po 15 września napisze Pan do mnie prywatną wiadomość i napisze cos więcej, a ja zobacze co da się zrobić....
AP Łódź, prośba o jeden akt.
Mam wielką prośbę o znalezienie jednago aktu w AP w Łodzi, z Torunia nie dojadę nawet we wtorki w czasie ich urzędowania, a poszukiwana księga nie jest na mikrofilmach. Chodzi o akt urodzenia (chrztu) Edwarda Dulińskiego, urodzonego w Lesznie parafii Rzymsko-Katolickiej Strzegocin, 28 września 1894. Gdyby udało się zrobić xero byłbym szczęśliwy, koszty oczywiście zwrócę. Ze swojej strony oferuję pomoc w AP Toruń. Z góry dziękuję, Andrzej Wójtowicz
- kwroblewska

Poczekaj cierpliwie postaram sie sprawdzić.
Krystyna
Krystyna
Czekam cierpliwie. Zerkniesz też na index małżeństw? Może w styczniu ślubowali jego rodzice Adam i Konstancja? Ale nie będę nalegał, bo nie mam pojęcia kiedy to miało miejsce.
Andrzej
Andrzej
- Bea

Re: AP Łódź, prośba o jeden akt.
a czy ja również mogę mieć prośbę ?kwroblewska pisze:Poczekaj cierpliwie postaram sie sprawdzić.
Krystyna
nie zależy mi na czasie, może być przy któreś kolejnej wizycie...
Stanisław Nasielski
urodzony w Łodzi w 1899 prawdopodobnie w sierpniu...
Sprawdziłam w bazie Pradziad i wyszło mi, że w grę wchodzą 3 parafie wówczas istniejące w Łodzi (być może się mylę)
1562/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Najświętszej Marii Panny w Łodzi
1563/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi
1564/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w św. Wojciecha w Łodzi
Gdyby ktoś miał interes w Archiwum Państwowym w Łodzi (nie koniecznie pani Krystyna) i mógł sprawdzić przy okazji ten akt urodzenia.
Czy naprawdę wykonanie zdjęcia cyfrowego 1 aktu urodzenia kosztuje 6 zł ?
pozdrawiam
Beata
- kwroblewska

Re: AP Łódź, prośba o jeden akt.
Witaj Andrzeju,
Chodzi o akt urodzenia (chrztu) Edwarda Dulińskiego, urodzonego w Lesznie parafii Rzymsko-Katolickiej Strzegocin, 28 września 1894
Strzegocin 1894r urodzenia akt 106
Dnia 24 wrzesnia /6 pazdzier 1894r o 5 pp stawił sie Adam Duliński lat 34 mieszkajacy w wsi Leszno w obecnosci ...........i Konstancji z Sobierajskich lat 26 .....nadano imię Edward
Ponieważ dla par Strzegocin księga zawiera tylko akta urodzenia za lata 1890-1904 wynotowałam inne dzieci tej pary:
1890r akt 82 Adam lat 30 i Konstancja lat 21 nadano Stefan
1891r akt 96 nadano Jadwiga
1892r akt 103 nadano Adam
w latach 1895-1904 nie zauważyłam dzieci
Ponieważ format księgi jest wiekszy niz A4 to lepiej zamówic foto aktu z zapisem na płycie, koszt chyba będzie ten sam co ksero formatu A3
Krystyna
Chodzi o akt urodzenia (chrztu) Edwarda Dulińskiego, urodzonego w Lesznie parafii Rzymsko-Katolickiej Strzegocin, 28 września 1894
Strzegocin 1894r urodzenia akt 106
Dnia 24 wrzesnia /6 pazdzier 1894r o 5 pp stawił sie Adam Duliński lat 34 mieszkajacy w wsi Leszno w obecnosci ...........i Konstancji z Sobierajskich lat 26 .....nadano imię Edward
Ponieważ dla par Strzegocin księga zawiera tylko akta urodzenia za lata 1890-1904 wynotowałam inne dzieci tej pary:
1890r akt 82 Adam lat 30 i Konstancja lat 21 nadano Stefan
1891r akt 96 nadano Jadwiga
1892r akt 103 nadano Adam
w latach 1895-1904 nie zauważyłam dzieci
Ponieważ format księgi jest wiekszy niz A4 to lepiej zamówic foto aktu z zapisem na płycie, koszt chyba będzie ten sam co ksero formatu A3
Krystyna
Re: AP Łódź - prośba o pomoc
Nie mam co prawda aktu urodzenia, ale znalazłam akt ślubu 36/1931kroczek pisze: w Szadku w roku 1872 urodziła się moja prababcia ze strony ojca Marianna Barczyńska. uje
Marianna Barczyńska panna i Marczak Franciszek kawaler Szadek
oraz 36/1892 Marianna Barczyńska panna i Kroczyński Stanisław kawaler.
Są też akty ślubu mężczyzn o nazwisku Barczyński
Może się przyda
Genowefa
Re: AP Łódź - prośba o pomoc
Dziękuję serdecznie Krystyno. Jak się mogę odwdzięczyć?
Andrzej
Andrzej