Pomoc w lokalizacji i czasie zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

JEJJ107 pisze:To zdjęcie nie zostało zafałszowane, odnalazłam je cudem wśród spleśniałych pamiątek rodzinnych. Zeskanowałam i wstawiłam tutaj. Na 100% nikt go nie przerabiał.
Komorowski_Longin pisze:Przy tak licznej umundurowanej galowo (białe koszule) asyście i udziale notabli, co widać choćby po ubraniu (dobrze skrojone płaszcze, białe koszule, kapelusz) "władza" nie przystałaby na byle jaką trumnę, na trumnie nie ma czapki czy też beretu z orzełkiem, góra trumny została spreparowana, proszę zwrócić uwagę na wielkość rzekomego orzełka i porównać go z wielkością orzełka na bliższym planie, ten dalszy na trumnie w tej perspektywie powinien być co najmniej dwa razy większy, nie widać też zniekształceń perspektywicznych osób, twarzy,kształtu odległego budynku - to dlaczego zniekształceniu miała by ulec trumna ?, poza tym ta trumna odstaje od całości zdjęcia i od skali szarości wszystkich pozostałych elementów. Dość istotne jest też czy to zdjęcie zostało zeskanowane, czy też sfotografowane aparatem cyfrowym. To zdjęcie niewątpliwie z pogrzebu, zostało w sposób zamierzony czy nie, zafałszowane, np. przez nieudolny retusz albo odklejenie warstwy światłoczułej, czy dla niemądrego żartu. Zdjęcie wykonane na grubym czerpanym papierze o wysokim stopniu czułości i stąd przy powiększeniu widoczne ziarno.

Pozdrawiam Longin.
Tak jak wyżej zafałszowanie nastąpiło poprzez zmianę warstwy światłoczułej uszkodzonej przez pleśń, i wypowiedź moja nie oznacza sfałszowania tego zdjęcia . Natomiast stan tego zdjęcia "pozwala" na dość dowolną interpretację przedstawionej tam sceny. Mogę domniemywać że podanie choćby szczątkowych czy też domyślnych informacji dotyczących miejsca i okoliczności opisywanego zdjęcia (które zapewne masz) ułatwiło by zadanie. W rozwikłaniu tej zagadki powinnaś się zwrócić do WIH, albo IPN, żyją też pewnie Ci co mogą pamiętać ten pogrzeb.

Pozdrawiam Longin
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: W.Badurek »

Umundurowane były też hufce pracy OHP. Może to pogrzeb junaka z OHP. Na pewno nie sa to stroje żołnierzy.
Pozdrawiam
Waldemar
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Droga Justyno by dalej nie robić domysłów, zapytaj w domu, lub kogoś z rodziny, co to i kto to jest na tym zdjęciu i co to za wieś, bo tak młode lata ( jak dla mnie ) choćby 70-te, to ci ludzie z tego zdjęcia jeszcze żyją. Ja sam ma zdjęcie z 1919 roku z pogrzebu dziecka, jest zdjęcie w dobrym stanie i biała trumna wygląda tak jak wszystkie dzisiaj. Rozpoznałem całą swą rodzinę, pomimo że inne ich zdjęcia są jak np. prababki z roku 1880, a tych jako dzieci i są już dorośli w latach np. 1950. Tak samo i miejsce można i dzisiaj rozpoznać bez wielkich zmian, murowane domy stoją po dwa wieki, a płoty pewnie wymienione na metalowe i chodnik będzie z asfaltem na jezdni - pozdrawiam ; Julian
JEJJ107

Sympatyk

Post autor: JEJJ107 »

Niestety moi dziadkowie i rodzice nie żyją. Rodzeństwo jest młodsze ode mnie - tak więc chyba zdjęcie pozostanie tajemnicą. Ale i tak bardzo dziękuję za pomoc.
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”