Posiadam: Lustracja województw Prus Królewskich 1765

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
KasiaMP

Sympatyk

Post autor: KasiaMP »

Witam,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wedler miejscowość Podwiesk (Podwidz, Podwiejsk) powiat chełmiński.

Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Krause i Grenz, miejscowość Benowo powiat sztumski oraz nazwisko Zawacki - Łasin.

Pozdrawiam
Masia
legrand

Sympatyk

Post autor: legrand »

Aneto, czy masz coś na temat miejscowości Sierosław- Schiroslaw ? gmina Drzycim -Driczmin .
Prosze na priva lub link.
legrand
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam serdecznie,

Kalutka
Informacje na temat samej lustracji i sposobu jej przeprowadzania zamieszczono we wstępie każdej z części publikacji. Jeśli tam nie odnajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie o pominięte ziemie, polecam jeszcze zapoznać się z zasobami AGAD - więcej informacji znajdziesz w wątku: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Odnośnie Piaseczna - proszę o kontakt na PW - posiadam trochę materiałów o tym mieście i może będę mogła pomóc

molek
W przypadku wsi Miedzno, pośród wymienionych nazwisk nie występuje Grzyla / Grzylla.
Odnośnie informacji na temat samej miejscowości - proszę o PW.
Na temat Przysierska czy okolic jest tylko wzmianka o włókach w Przysiersku, do których prawo miał WJMP Antoni Czapski, podkomorzy chełmiński. Włóki zostały opisane (tu podano źródło: AGAD, KK, t. 22, brak wpisu tego dokumentu). Polecam także ww. wątek i zasoby AGAD.

Janina
Zgodnie ze stroną, o której wspomniałaś, nazwisko Czodrowski występuje w miejscowościach:
Czodrowska, Wttw.Stublau Amt Danzig
Czodrowski, ? Gerdien Amt Dirschau
Czodrowski, ? Gordien Dirschau Kreis Karthaus
Bardzo proszę tu o pomoc, tj. rozszyfrowanie niemieckich nazw miejscowości a następnie sprawdzenie na podanych przeze mnie mapach, czy owe miejscowości występują. Dopiero wówczas będę mogła pomóc.
Link do map, które dokładnie pokazują zasięg terytorialny, będący przedmiotem niniejszej publikacji poniżej:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Al_Mia, KasiaMP, Masia, legrand
Chętnie pomogę, jeśli będziecie pewni, że poszukiwane przez Was miejscowości znajdują się na podlinkowanych mapach - link jak wyżej. Wówczas proszę o podanie szczegółów.
Niestety, co już podkreślałam w pierwszym poście tego wątku, nazwiska i miejscowości wymienione pod linkiem:
http://www.odessa3.org/collections/land/wprussia/
pokrywają się jedynie w części.

Pozdrawiam
Aneta
Masia

Sympatyk
Adept

Chętnie pomogę, jeśli będziecie pewni, że poszukiwane przez Was miejscowości znajdują się na podlinkowanych mapach - link jak wyżej. Wówczas proszę o podanie szczegółów.
Niestety, co już podkreślałam w pierwszym poście tego wątku, nazwiska i miejscowości wymienione pod linkiem:

Pozdrawiam
Aneta
Ale ja jestem pewna :D

Benowo (Benhoff) znajduje się na mapce dotyczącej woj. malborskiego
Łasin (Lessen) znajduje się w części Ziemia Chełmińska (jest zaznaczony punkt z nazwą na mapie, ale żadnych linii/strzałek poprowadzonych na mapce nie ma - to nie wiem czy była ów lustracja w tamtej okolicy przeprowadzona)

więc ponawiam moją prośbę odnośnie sprawdzenia występowania nazwisk Krause i Grenz w miejscowości Benowo oraz nazwiska Zawacki w Łasinie.

Dodatkowo proszę również o informacje odnośnie miejscowości Szychowo (Schichau Seykaw) - mapka Ziemia Chełmińska, okolice Kowalewa Pom.

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.
Masia
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Aneto

Dokładnie rozszyfrowałam tylko osobę Czodrowska Wttw. bo Stublau Amt Danzig to Steblewo pod zarządem Gdańska.
Tu zacytuję fragment informacji o tej miejscowości:

"Wieś Steblewo (Stüblau) datowana jest na rok 1305, wymieniona jako darowizna króla Wacława II na rzecz zakonu krzyżackiego. W latach 1308 1454 miejscowość w obrębie posiadłości komturii gdańskiej. W 1343 roku Wielki Mistrz Ludolf von Konig nadaje przywilej lokacyjny Henrykowi Wernersdorf. 20 lutego 1456 roku rozegrała się tu jedna z bitew wojny trzynastoletniej. Lata 1454 1793 oraz 1807 1814 są okresami, w których Steblewo jest własnością miasta Gdańska.. W 1656 roku wieś oblegana i zajęta przez wojska szwedzkie, dowodzone osobiście przez króla Szwecji Karola Gustawa. W efekcie I rozbioru Polski w roku 1772 dostaje się pod zwierzchnictwo administracyjne zaboru pruskiego. Natomiast w latach 1793 1807 oraz 1814 1919 Steblewo jest własnością skarbu pruskiego. W okresie od 15 listopada 1920 r. do 1 września 1939 r. wieś znajdowała się na terytorium Wolnego Miasta Gdańsk."

Pozostałe Gerdien Amt Dirschau to miejscowość pod zarządem Tczewa (Dirschau) , ale wychodzi mi tylko jakieś imię żeńskie bez odpowiednika do mapy jaką przytoczyłaś.
To samo dotyczy Gordien bo to byla w 1939 r część Miasta Gdańsk, a do 1919 roku to Tczew w powiecie Kartuzy. Tu podobnie Gordien/Gordian to imię męskie i nic nie potrafię dopasować.
Jeśli zatem coś możesz dla mnie znaleźć to bardzo się ucieszę, ale jeśli nie będzie można nic znaleźć to trudno.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Masia pisze:

Pozdrawiam
Aneta
Ale ja jestem pewna :D

Benowo (Benhoff) znajduje się na mapce dotyczącej woj. malborskiego
Łasin (Lessen) znajduje się w części Ziemia Chełmińska (jest zaznaczony punkt z nazwą na mapie, ale żadnych linii/strzałek poprowadzonych na mapce nie ma - to nie wiem czy była ów lustracja w tamtej okolicy przeprowadzona)

więc ponawiam moją prośbę odnośnie sprawdzenia występowania nazwisk Krause i Grenz w miejscowości Benowo oraz nazwiska Zawacki w Łasinie.

Dodatkowo proszę również o informacje odnośnie miejscowości Szychowo (Schichau Seykaw) - mapka Ziemia Chełmińska, okolice Kowalewa Pom.

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.
Masia
Masiu,
dziękuję za sprecyzowanie.

Jeśli chodzi o Łasin, niestety, nie został opisany.
W przypadku Benowa poszukiwane przez Ciebie nazwiska nie występują (podaje się tylko dwa: Derx i Tralewski).

Szychowo folwark nova colonia do starostwa kowalewskiego należący (obecnie wieś Szychowo w gminie Kowalewo, w lustracji z 1664 nie występuje).
Który trzyma Walenty Łączkowski. Ma chałupę w szachulec, sień w wiązarek i lepiankę [dalej opis gospodarstwa]
Jest jeszcze chałupa w boru nazwana Strębacz, w której mieszka leśny. Nic nie płaci tylko zagajonego boru pilnuje.

Pozdrawiam,

Aneta

Janino,

przykro mi, ale na mapie ani w spisie treści nie odnalazłam Steblewa. Gdańsk generalnie nie został tu opisany. Zerknij jeszcze na mapę dot. powiatów tczewskiego, gdańskiego i nowskiego - może Ty masz lepsze oko ;)

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Ps. Polecam również wątek:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... t=kataster
Masia

Sympatyk
Adept

Dziękuję
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

W ramach pomocy

Wttw.Stublau Amt Danzig > Stüblau > nazwa polska Steblewo w gminie Suchy Dąb - urzad w Gdansku.
Gerdien Amt Dirschau > Gerdin > Gorzędziej w gminie Subkowy/Subkau, urzad w Tczewie.
Gordien Dirschau Kreis Karthaus - tej miejscowosci nie ustalilam, raczej to ta sama z pozycji wyzej czyli Gerdin.
W powiecie Karthaus/Kartuzy byly takie miejscowosci na literke G :
Gartsch,
Glasberg,
Glinow,
Glusino,
Gollubien,
Golzau,
Gorrenschin,
Gostomie,
Gostomken,
Gowidlino,
Grabowo,
Gribno,
Groß-Mischau,
Groß-Tuchom,
Grünhof.
Moze Gordien Dirschau to blednie napisana nazwa Groß-Mischau ? > Miszewo.

Pozdrawiam
Grazyna

Niestety na przedstawionych mapkach tych wsi nie widze.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Anetko i Grażynko i bardzo dziękuję za pomoc, ale także nie widzę takich miejscowości na mapce mimo, że ściągnęłam ją i mocno powiększyłam :( Z tego co zrozumiałam i zobaczyłam na mapce nie ma okolic Gdańska, a tam chyba Czodrowscy wówczas mieszkali. Matka adwokata Józefa Czodrowskiego nazywała się Józefina Wrzeszcz i także z racji nazwiska lokuje mi się bliżej Gdańska.
Być może zamieszkali w Redykajnach - obecnie dzielnica Olsztyna - po wysiedleniu z terenów należących do Wolnego Miasta Gdańsk, ale kiedy to nastąpiło ? Może jeszcze kiedyś uda mi się znaleźć dalsze informacje o Czodrowskich, którzy nie chcieli uznać swojego niemieckiego pochodzenia.

Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Janeczko,

Na pw masz troche informacji o Czodrowskich.

Pozdrawiam
Grazyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Grazyna_Gabi pisze:Janeczko,

Na pw masz troche informacji o Czodrowskich.

Pozdrawiam
Grazyna
Witaj Grażynko

Bardzo dziękuję za informacje o Czodrowskich z tych lat i jeśli cokolwiek jeszcze znajdziesz to chętnie przeczytam i wykorzystam.

Na tej mapie od Anetki jest Szczorowo i Szczodrowski Młyn więc także zastanawiałam się nad taką odmianą nazwiska jak w tej liście jaką mi podałaś.

Pozdrawiam serdecznie
Janka
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Anetko,
pięknie proszę sprawdż mi nazwiska:
Kleyn/Klein ; Oszmela/Osmeła ; Kotula/Kietula
w miejscowości:
Mirotki (jest na mapie) powiat nowski obręb Osiek

serdecznie pozdrawiam

Ala
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witaj Grażynko!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Lamparski i Lamperski.

serdecznie pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Alu,

postaram się do końca tygodnia sprawdzić Twoje nazwiska (ostatnio nie mam prawie czasu, choć dla każdego doba jest tak samo długa ;))

Prośba do Zbyszka (jeśli Twoja wiadomość kierowana była do mnie) - proszę o podanie konkretnych miejscowości. Publikacja nie posiada skorowidzów nazwisk wystepujących w tych kilku tomach, a jedynie indeks tenutariuszy i dzierżawców dóbr królewskich oraz urzędników starościńskich i lustratorów.

Pozdrawiam,
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”