Które Żukowo?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Podalem przecież źródło wcześniej, to znaczy jesli chodzi o Czarnowskiego z Żukowa. Jest nim przypis 379 w "Lustracja województw Prus Królewskich: Województwo Pomorskie: Powiaty Pucki i Mirachowski". Ponad to "Rody ziem pruskich" strona 118. Wynika z nich, że niejaki Antoni Czarnowski ur 1725 posiadał cząstkę Żukowa około 1774-1775.

Źródłem przypisu jest Max Bar "Der Adel und der adlige Grundbesitz in Polnisch-Preussen zur Zeit der preussischen Besitzergreifung". Podaje on na stronie 17: "388. v. Czarnowski, Anton (51). G Zukowo (Wg). S 1775 Mich. (12), Joseph (9). " , Wg czyli Wohnungsangabe (miejsce zamieszkania), cyfry w nawiasach to wiek, a S oznacza synów. W Czarnowie mieszkał Antoni z synami - Michałem i Józefem.

Zwracam uwagę, że Józef miał wówczas 9 lat. Przy założeniu, że wziął ślub po około 12 latach w 1787, mógł być ojcem wspomnianego tutaj Adama. W akcie ślubu Adama Czarnowskiego (62 lata) z Anną Rupniewską z 1865 roku:
http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/3 ... OWIt87E8DQ podano, że był on synem Józefa ur okolo 1803 roku.

Czemu w tym linku podano herb Grabie? Chyba istotnie to nie ten sam Antoni chociaż zbliżona jest data urodzin. Niepotrzebnie to zalinkowałem. To raczej inna rodzina, nie pochodząca z Pomorza, tak jak Czarnowscy z Żukowa. Może autor wątku pomylił się w podobny sposób. Niejednych Czarnowskich Rzeczpospolita na świat wydała. Pozdrawiam, Witek.
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej,
dzięki za wyjaśnienie :)

a przy okazji moich poszukiwań - masz może przypisy z tej pozycji Max Bar "Der Adel und der adlige Grundbesitz in Polnisch-Preussen zur Zeit der preussischen Besitzergreifung" dot. rodziny Lewińskich?

pozdrawiam,
Kasia
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Hola hola z tymi Czarnowskimi .Czarnowscy z Pomorza mieli 13 przydomków, które nie wszystkie były wpisywane w księgach. Hipotezy mogą być wysnuwane dopiero wtedy gdy się cofniemy do XVIII w. Proszę pamiętać o tym, że to była szlachta bardzo mocno rozdrobniona. Szlachcic Czarnowski pracował u drugiego szlachcica Czarnowskiego od urzędnika we dworze po ogrodnika itd. Wiec sam fakt, że część Żukowa należała do jakiegoś Czarnowskiego to nie znaczy, że mamy do czynienia ze swoimi. VITOO , gdzie Rzym a Gdzie Krym. Żukowo w Powiecie Puckim to nie jest Żukowo w parafii Raciąż. Jeżeli nie możemy znaleźć urodzenia Adama więc szukajcie aktu zgonu jego ojca. przy określeniu wieku możemy szukać dalej. i wtedy dopiero określić herb. Kasiu, których lewińskich szukasz?
Krzysiek
Awatar użytkownika
Dampc_Kasia

Członek PTG
Adept

Post autor: Dampc_Kasia »

hej,
mój 4xpradziadek Michał Lewiński mieszkał w Pobłociu i tam rodziły się jego dzieci w latach 1820-1838 - chrzczone w parafii Strzepcz.
Zmarł w 1850 r. w PObłociu - miał wpisany wiek 58 lat, więc teoretycznie powinien urodzić się w 1792 r.
Niestety księgi z parafii Strzepcz sprzed 1812 roku zaginęły w czasie II wojny światowej, więc nie wiem, czy urodził się w tej parafii.
Był robotnikiem, więc myślę, ze był ze zubożałej szlachty. /częściowo pisano w księgach "de Lewiński"/.... Legenda rodzinna o przegranym w karty majątku i tytule szlacheckim też była :)
Niezależnie, czy był szlachcicem, czy nie - szukam jego (i tym samym moich) przodków...
W parafii Strzepcz jest Lewino, gniazdo rodowe Lewińskich. Mieszkali tu od roku 1500. Ale nie mogę powiązać mojego Michała z dostępnymi rodami, bo nie wiem, z jakiego jest... więc szukam informacji o wszystkich Lewińskich z Pomorza... mam nadzieję, ze w ten sposób kiedyś uda mi się coś ustalić...

pozdrawiam,
Kasia
egopol

Nieaktywny

Bartku o herbie już napisałem Żmuda -Trzebiatowski odwalił kawał roboty ale też podlega weryfikacji w księgach. Von to prawidłowo powinno być von iksiński. Natomiast jeżeli chodzi o parafie Pomorskie nie wszyscy proboszczowie chcieli wpisywać pochodzenie. I np akurat Czarnowski i Czapiewski z naszego drzewa urodzeni w parafii Brusy jako von lub nobilis slub biorą jeden w parafii Czersk drugi Wiele rodzą się im dzieci i nie ma w księgach śladu o pochodzeniu. Następne dzieci rodzą w Brusy i już wiadomo kim są. Miałem na myśli parafię Wiele tutaj od niepamiętnych czasów są szlachcice Lewińscy niestety tam nie pomogę. Krzysiek
vitoo

Sympatyk
Ekspert

egopol pisze:Hola hola z tymi Czarnowskimi .Czarnowscy z Pomorza mieli 13 przydomków, które nie wszystkie były wpisywane w księgach. Hipotezy mogą być wysnuwane dopiero wtedy gdy się cofniemy do XVIII w. Proszę pamiętać o tym, że to była szlachta bardzo mocno rozdrobniona. Szlachcic Czarnowski pracował u drugiego szlachcica Czarnowskiego od urzędnika we dworze po ogrodnika itd. Wiec sam fakt, że część Żukowa należała do jakiegoś Czarnowskiego to nie znaczy, że mamy do czynienia ze swoimi. VITOO , gdzie Rzym a Gdzie Krym. Żukowo w Powiecie Puckim to nie jest Żukowo w parafii Raciąż. Jeżeli nie możemy znaleźć urodzenia Adama więc szukajcie aktu zgonu jego ojca. przy określeniu wieku możemy szukać dalej. i wtedy dopiero określić herb. Kasiu, których lewińskich szukasz?
Krzysiek
Zamiast "hola hola", Rzymu i Krymu proponuję ponownie przeczytać wątek. Pozdrawiam, Witek.
Dampc_Kasia pisze:hej,
dzięki za wyjaśnienie :)

a przy okazji moich poszukiwań - masz może przypisy z tej pozycji Max Bar "Der Adel und der adlige Grundbesitz in Polnisch-Preussen zur Zeit der preussischen Besitzergreifung" dot. rodziny Lewińskich?

pozdrawiam,
Kasia
Bardzo proszę! Źródło wymienia Lewinskich w powiecie Stargard w gminach: Gross Bonczek, Plachty, Pałubice. Również żona Stanisława Jeziorskiego lub Jeżewskiego z Niesiołowic. Ponad to w Spławiu koło Chojnic. Gowinie, Koziczkowie, Dargolewie i Lewinie w pow. Tczew. Jest to lista poddanych pruskich żyjących w 1775 roku. Ponad to von Lewińscy pojawiają się w księgach wieczystych. Ta publikacja jest dostępna w bibliotece cyfrowej (elbląskiej), można ją ściągnąć na dysk. Pozdrawiam! Witek.
Ostatnio zmieniony czw 29 sty 2015, 20:02 przez vitoo, łącznie zmieniany 4 razy.
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 25 times

Post autor: Malrom »

Żukowo /Zuckau/ w którym mieszkał Anton von Czarnowski z rodziną
leży w powiecie Chojnickim /Kreis Konitz/, na wschód od Chojnic niedaleko miejscowości
Rytel /Rittel/.
Zukowo / to chojnicke, nie kartuskie ! / od około roku 1892 należy do nowej parafii
katolickiej w m. Rytel,
a przedtem należało do parafii katolickiej w Nowej Cerkwi /Königlich Neukirch / w powiecie Chojnickim.
Parafia w Nowej Cerkwi powstała około 1729 roku, były prowadzone księgi metrykalne
ale wszystkie strawił pożar na plebanii w 1823 roku.

W Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie znajdują sie księgi:
chrzty 1827-1889, śluby 1823-1883, zgony 1823-1880.

Pozdrawiam
Roman M.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Malrom pisze: Parafia w Nowej Cerkwi powstała około 1729 roku.
Czy na pewno w 1729? W atlasie historycznym Nowa Cerkiew widnieje jako parafia (obejmująca Żukowo) dla II poł XVI wieku. Jeśli księgi uległy zniszczeniu zawsze pozostaje jeszcze parafia w Brusach.
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 25 times

Post autor: Malrom »

Ma Pan rację, przez pomyłkę napisałem 1729.
Wzmiankowany był już w 1398 roku
a istniał podobno znacznie wcześniej.

Pozdrawiam
RM
egopol

Nieaktywny

Przeczytałem i to uważnie !!!
Krzysiek
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

vitoo pisze:Zwracam uwagę, że Józef miał wówczas 9 lat. Przy założeniu, że wziął ślub po około 12 latach w 1787, mógł być ojcem wspomnianego tutaj Adama. W akcie ślubu Adama Czarnowskiego (62 lata) z Anną Rupniewską z 1865 roku podano, że był on synem Józefa ur okolo 1803 roku.
Moim zdaniem Adam urodził się nieco wcześniej. W akcie ślubu ze Scholastyką Kożuchowską (1820 r.) ma 24 lata i uważam, że jest to bliższe prawdzie - z upływem lat różnica nawet o kilka lat w lewo czy w prawo coraz bardziej traci znaczenie (a być może chciał się odmłodzić). Ale nawet jeśli urodził się w 1796, mógłby być synem Józefa, o którym piszesz.
vitoo pisze:Czemu w tym linku podano herb Grabie? Chyba istotnie to nie ten sam Antoni chociaż zbliżona jest data urodzin. Niepotrzebnie to zalinkowałem. To raczej inna rodzina, nie pochodząca z Pomorza, tak jak Czarnowscy z Żukowa. Może autor wątku pomylił się w podobny sposób.
Nie twierdzę, że Adam Czarnowski jest z pewnością herbu Grabie. Mam jedynie przypuszczenie, oparte na tym, że w WGM jest wymieniony tenże herb, a Adam Czarnowski herbu Grabie jest mężem Scholastyki Kożuchowskiej (http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=le.561.1.1). Wydaje mi się, że Scholastyka to nie jest bardzo częste imię (spotkałem się z nim po raz pierwszy). Zestawienie Adam Czarnowski + Scholastyka Kożuchowska można więc uznać za unikalne. Niewykluczone jednak, że jest w tym jakiś błąd, ale nie ja przypisuję temu Adamowi herb Grabie - jest to informacja, którą uzyskałem właśnie z WGM. I jeśli ta informacja jest prawdziwa, to tytułowanie tym herbem "mojego" Adama jest moim zdaniem uzasadnione - za dużo danych się zgadza, by dopatrywać się w tym pomyłki.

WGM w odpowiedzi na wyszukiwanie Adama Czarnowskiego podaje:
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.148), ~1680– (r.: Ludwik i Barbara Czarnowska) × Helena Dembowska, Krystyna Dembicka
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.234), ~1710–
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.151), ~1720– (r.: Adam i ... ...)
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.77), ~1730– (r.: Andrzej i Teresa Wadkowska)
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.235), ~1750– (r.: Adam i ... ...)
Adam Czarnowski h. Grabie (ID: le.561.1.1), ~1800–1872 (r.: Józef i Salomea Siemieniewicz) × Scholastyka Dzik-Kożuchowska z Kożuchowa h. Doliwa, Józefa Chrzanowska z Łaniowa h. Suchekomnaty, Anna Gostomska h. Nałęcz
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.120), ~1870– (r.: Aleksander i Amelia Tabęcka)
Adam Czarnowski z Czarnowa h. Grabie (ID: 3.648.182), 1876–1941 (r.: Józef i Wanda Żukowska) × Aleksandra Lubańska z Lubani h. Grzymała[/list]

Wynika z tego, że "mój" Adam jako jedyny nie jest z Czarnowa, ale wszyscy noszą ten sam herb - może tu jest jakieś przekłamanie?
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
egopol

Nieaktywny

Ale jesteście uparci, rozdrabniacie na drobne i rzeźbicie coś co do niczego nie prowadzi. Skup się Bartku na swoim Czarnowskim z Żukowa Pow. Chojnice.Przeczytaj uważnie to co napisałem wyżej. Poświęcasz czas na jakieś grabie czy inne motyki, które z Tobą nic nie mają wspólnego - bo ktoś wcześniej jakąś bzdurę wyszukał i zasiał. Skup się na swoich Czarnowskich z Gochów. "Wielka" genealogia Minakowskiego na Pomorze sięgnęła w bardzo małym zakresie i w tym przypadku nie należy się na niej opierać, to jest całkiem inna "bajka". Przy tylu przydomkach, które wymieniłem wcześniej, ojciec Twojego Adama przy urodzeniu wcale nie musiał nazywać się Czarnowski, tak mogło być z jego ojcem i td. Aby rozgryźć Czarnowskich spędziliśmy nad nimi mnóstwo godzin i zaskakiwali za każdym razem. W tym regionie było tak, że np. ze swoim przydomkiem wędrowali po Kaszubach i trafił do: Piechowic nazywał sie Piechowski, do Trzebiatowa nazywał sie Trzebiatowski do Czapiewic nazwał się Czapiewski do Gliśna nazywał się Gliszczyński i vice versa. Ale ....... herb został ten sam. Jeżeli chodzi o Nową Cerkiew należy przeszukać zasoby AP w Bydgoszczy i księgi grodzkie Chojnic. Jeżeli będziesz miał jakieś konkretne informacje i pytania proszę na priv. gdyż prócz koleżanki Kasi nie ma merytorycznej dyskusji. Jeżeli ktoś z Was będzie na Genpolu zapraszam do dyskusji na żywo wołajcie mnie głośno. Pozdrawiam Krzysiek
vitoo

Sympatyk
Ekspert

bazie pisze: jest z Czarnowa, ale wszyscy noszą ten sam herb - może tu jest jakieś przekłamanie?
Być może jest to błąd bowiem Czarnowscy herbu Grabie to szlachta mazowiecka. Jej gniazdo to Czarnowo w powiecie nowodworowskim. Tak samo herbu Łada. Gniazdem rodowym Czarnowskich herbu Łada była do XVIII w. wieś Czarnowo położona na Mazowszu (pow. sochaczewski).

Czemu należałoby ich łączyć z Mazowszem? Pana Czarnowscy wyglądają na cząstkową kaszubską rodzinę szlachecką, wywodzącą się od Czarnowskich z Czarnowa koło Brus (zapisywanych czasem jako Karnowscy), a "Herbarz szlachty Kaszubskiej" podaje, że Czarnowscy z Pomorza posługiwali się herbem Pobóg, później Sas odmienny.

Za "Nieznana szlachta polska i jej herby" - CZARNOWSKI, przyd. Nadolny, h. Pobóg, Jan, w r. 1570 opłaca pobór z części wsi Czarnowa, woj. woj. Pomorskie, pow. Tucholski." Podejrzewam, że istnieje większe prawdopodobieństwo, że Czarnowscy, Antoni i Józef, posiadający część Żukowa w 1775 roku wywodzili się z szlachty kaszubskiej, nie zaś mazowieckiej.

Nie wiem na jakiej podstawie w Wielkiej Genealogii Minakowskiego przypisano Adamowi herb Grabie. Skąd mazowieccy Czarnowscy w małej wioseczce w Borach Tucholskich, i to 1775? Podejrzewam, że to pomyłka. Czarnowski posiada część Żukowa w momencie I rozbioru, a w sąsiedniej parafii jest gniazdo rodowe kaszubskich Czarnowskich. Zbyt duży zbieg okoliczności. Potwierdzałoby to też to co Pan napisał, że "Czarnowskich z Kaszub mylono z Czarnowskimi z Mazowsza, herbu Grabie i przypisywano im ten herb. "

Ponad to proszę przyjąć krytycznie to co napisał przedmówca. W przypadku Czarnowskich - jest to nazwisko rodowe. Później jedna z gałęzi używała przydomku "Wika" i herbu Sas zamiast Pobóg. Jest to jednak ten sam ród. Nie jest to więc taki sam przypadek co np. z Żmuda- i Jutrzenka-Trzebiatowskimi czy niektórymi innymi rodzinami kaszubskimi u których przydomki czasem faktycznie odróżniały niespokrewnione rodziny.

Pozdrawiam, Witek.
egopol

Nieaktywny

zamieszałem niechcący
egopol

Nieaktywny

Witam ponownie.
Parafia Nowa Cerkiew prócz małej przerwy w chrztach w całości jest zindeksowana.
W zgonach mamy 6 Czarnowskich. Nikt nie jest z Żukowa. Przy trzech jest zapis Nobilis i tutaj ciekawostka przy Abrecie Czarnowskim zm. 1868 r. w wieku 48 lat jest zapisany przydomek Rumel - Romel. W 1893 roku mamy jeszcze ślub Romel Czarnowskiego z Jeziorek. Możemy bardzo ostrożnie założyć, że interesujący nas Czarnowski jest z Romlów. jest to też nasza linia Czarnowskich, którzy wcześniej nazywała się Romlewscy a jeszcze wcześniej po prostu Romel.
Uwaga dla indeksujących - przydomki tez należy wpisywać
Pozostałe zgony, które mogą Bartka interesować :

1823 Nowa Cerkiew 1823 Czarnowska catharina lat 53
1831 Catharina 83 lata
1833 Ferdinand lat70 Nowa Cerkiew

Poniżej przedstawiam przydomki Czarnowskich z Pomorza.

Niektórzy Czarnowscy z przydomkiem Dolny - od 1700 r nazywali się Karnowscy herbu własnego z miejscowości Olszyny
Maciek
Masz herbu własnego 1602
Mądry h wł
Nadolny h pobóg
Rumel h ?
ukleja h ?
Weis
Białek
Wika od 1450
Witek
Wnuk
Większość Czarnowskich była herbu własnego lub herb jest nieznany. Na herbarzach Pargert się nie opieram z różnych powodów ale mogą być uzupełnieniem. Korzystam między innymi z publikacji prof Brezy.
Dalsze poszukiwania zależą tylko od samego zainteresowanego.
Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”