Akta urodzenia Lwów połowa XIX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- agnieszka5995

Dzien dobry Panie Mieczysawie, porszukuje, jak zwykle Niementowskich: 15.09.1877 urodzenie Stanislaw Stanisław Karol Franciszek N. Roman N. urodzony 14.1.1879, Halina N. urodz. 1918/1919, Olga N. urodzona 2.12.1888 - wszyscy Lwow. Zgon: Feliks Julian - 1882 Lwow - z gory dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam Agnieszka
-
Magdalena_Smolska

Witam,Michał_Kazimierz pisze:Nawiązując do mojego wcześniejszego postuoraz wobec faktu, iż różne zdarzenia z przeszłości moich przodków były związane ze Lwowem, a dokładnych miejsc nie znam;Michał_Kazimierz pisze: mam ten sam dylemat, co Pani Dorota - poszukuję metryk ze Lwowa z XIX w. przed 1866 r. - różne parafie, szczególnie św. Marcina, św. Anny i Marii Magdaleny.
i mając na uwadze, iż znalazłem informację, że MTG jest w trakcie indeksacji parafii diecezji lwowskiej, żywię nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie można skorzystać z tego zasobu, nawet za opłatą...
Michał Kazimierz
Indeksacja parafii archidiecezji lwowskiej odbywa się pod patronatem MTG. Do tej pory zrobiliśmy 20 % z pierwszej partii materiału, która obejmuje dokładnie 19704 zdjęć. Po ukończeniu pierwszego etapu indeksy zostaną udostępnione zainteresowanym na stronie FSI bezpłatnie!
Każdy może przyłączyć się do indeksacji, wtedy praca będzie bardziej efektywna i szybciej ukończymy I etap.
I jeszcze gwoli ścisłości.
Archiwum abpa Baziaka nie przeprowadza kwerend, można się umówić na samodzielne przeglądanie materiału.
CDIAL jak każde inne (w Polsce również) archiwum przeprowadza kwerendy odpłatnie. Biorąc pod uwagę ilość parafii do przejrzenia trudno się dziwić, że czas oczekiwania będzie długi a koszty wysokie.
Czytelnie Mormonów są otwarte dwa razy w tygodniu, ale na mikrofilm nie czekałam dłużej niż 3 tygodnie.
Jeszcze kilka lat temu nic nie było udostępnione on-line, a jakoś genealodzy istnieli, przeprowadzali kwerendy mimo wysokich kosztów, braku czasu.
Z serdecznym pozdrowieniem
Magdalena Smolska - Kwinta
-
mmaziarski

Przeszukałem 5 parafii.agnieszka5995 pisze:Dzien dobry Panie Mieczysawie, porszukuje, jak zwykle Niementowskich: 15.09.1877 urodzenie Stanislaw Stanisław Karol Franciszek N. Roman N. urodzony 14.1.1879, Halina N. urodz. 1918/1919, Olga N. urodzona 2.12.1888 - wszyscy Lwow. Zgon: Feliks Julian - 1882 Lwow - z gory dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam Agnieszka
Jedynie w Bazylice znalazłem w 1880 urodzone bliźniaki 12 czerwca str.344,345 Imiona Ida i Marian lub Marianna.
Nazwisko Fiala : w Bazylice ur.1872 Leopold,oraz Augusta ur.1871
U św.Andrzeja ur.1853 Fiala Aniela
U św.Antoniego w 1866 ur.Fiala Stanisław.
Michała nie znalazłem w 5 parafiach.
- agnieszka5995

Sz. Panie Mieczysławie,mmaziarski pisze:Indeks urodzonych 1786-1870
w związku z powyższym, czy można byłoby Pana prosić o sprawdzenia, czy w w/w indeksie urodzeń/chrztów występuje urodzona ok. 1803-1804 r. Eleonora Hirschberg (Hirsberg, etc.)? Jeśli tak, to prosiłbym o zamieszczenie informacji. Byłbym b. wdzięczny, sprawa jest dla mnie dosyć istotna.
Pozdrawiam,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
-
Wojciechowska_Ewka

Witam serdecznie,
poszukuje dalszych informacji ;posiadam wypis/kopie metryki urodzin:
Jacobus (Jakub) Nowak syn:Joannes Nowak (rodzice Antoni Nowak i Sopiae zd Kustra)
----------------------------------Carolina Maziarz (matka Margarithae Maziarz ojciec ? )
miejsce chrztu / urodzin Kuttenberg ; mieszkali we Lwowie
chcialabym znalezc rodzicow Antoniego Nowak,Zofii Kustra;Margarety Maziarz (meza-ojca Karoliny) itd
kto ma jakies mozliwosci , informacje ?
pozdrawiam Romeczka.
poszukuje dalszych informacji ;posiadam wypis/kopie metryki urodzin:
Jacobus (Jakub) Nowak syn:Joannes Nowak (rodzice Antoni Nowak i Sopiae zd Kustra)
----------------------------------Carolina Maziarz (matka Margarithae Maziarz ojciec ? )
miejsce chrztu / urodzin Kuttenberg ; mieszkali we Lwowie
chcialabym znalezc rodzicow Antoniego Nowak,Zofii Kustra;Margarety Maziarz (meza-ojca Karoliny) itd
kto ma jakies mozliwosci , informacje ?
pozdrawiam Romeczka.
-
mmaziarski

-
mmaziarski

Natrafiłem tylko na nazwisko Błażowski.Wojciechowska_Ewka pisze:Witam, czy mogę się przypomnieć,
"Witam Mieczysławie,
bardzo proszę o poszukanie we Lwowie w roku 1797 (prawdopodobnie około) aktu urodzenia Franciszka Błażewicza syna Antoniego i Józefy z Rogowskich.
z góry dziękuję za poszukiwania
pozdrawiam
ewa
-
Wojciechowska_Ewka

Witam,mmaziarski pisze:U św.Andrzeja znajdują się urodzeni:
Hirschberg Józefa 1811
Chyrschberg Adolfina 1812
Hirschberg Klementyna 1820
Hirschberg Wiktoria 1817,Hirschberg Franciszek 1832
Hirschberg Wiktoria 1844
b. dziękuję za informacje i sprawdzenie w indeksie, P. Mieczysławie. Widocznie Eleonora została ochrzczona w innej lwowskiej parafii (MB Śnieżna?) lub przyszła na świat poza Lwowem. A może po prostu w ogóle nie doczekała chrztu? [zmarła jako 3 mies. niemowlę pod koniec IX 1804 r. - M.P.]
Z pozdrowieniami i wyrazami wdzięczności,
Michał P.
P.S.: Drobne dopowiedzenie z mojej strony - 7 X 1832 r. miał miejsce akt dopełnienia chrztu Franciszka Ksawerego H. (ur. 3 XII 1810 r. w Przemyślu; temat był już poruszany na genealodzy.pl i forgen.pl), chrzest ex aqua miał miejsce 11 I 1811 r. (Przemyśl).
Pozdrawiam, Michał P.
-
Wiśniowiecki_Marek

Witam serdecznie!
Ośmielam się podpiąć z nieśmiałą prośbą. Otóż nie mogę natrafić w księgach lwowskich dostępnych online na akt urodzenia mojej prababki Ludwiki Tarnawskiej, ok. 1822. Może ma ktoś w indeksach?
Pozdrawiam, Marek
Ośmielam się podpiąć z nieśmiałą prośbą. Otóż nie mogę natrafić w księgach lwowskich dostępnych online na akt urodzenia mojej prababki Ludwiki Tarnawskiej, ok. 1822. Może ma ktoś w indeksach?
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
mmaziarski

Parafii we Lwowie jest wiele.Wojciechowska_Ewka pisze:Witam,
bardzo dziękuję
Czy w związku z posiadanymi i nie posiadanymi rejestrami urodzeń i sprawdzonymi przez Ciebie, moglabym prosić o informację (sugestię), które parafie zostały do sprawdzenia przeze mnie?
serdecznie pozdrawiam
ewa
Sprawdzałem te które wymieniłem wyżej przy Terleckich.
Nie znalazłem też Anny Schumpel ur.ok.1858.
-
mmaziarski

Sprawdziłem Bazylikę,św.Andrzeja,św.Antoniego,św.Annę i Marię Magdalenę.Wiśniowiecki_Marek pisze:Witam serdecznie!
Pozdrawiam, Marek
Nazwisko Tarnawski i Tarnowski występuje w w/w parafiach ale Ludwiki
nie znalazłem.
-
Wiśniowiecki_Marek