Niemieccy koloniści w Galicji - pomogę
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Bardzo proszę. Odnośnie opracowanych ksiąg metrykalnych, daty te są ornientacyjne. "Ortfamiliebucher" opracowywane są w ten spsób, że najpierw spisuje się wszystkie osoby i dane za księgami metrykalnymi, a później jeżeli to możliwę szuka się informacji o ich przodkach w oparciu o archiwalia niemieckie, różnego rodzaju opracowania np. Schneidera, czy relację Berdezkyego z 1812 roku, opracowania prywatne i informację od potomków. Często informację sięgają XVII wieku, ale muszą to być osoby spokrewnione z późniejszymi kolonistami niemieckimi, analogicznie można znaleść informację o ich potomkach, jeżeli rodzinny przekazały stosowne informację. http://www.galiziengermandescendants.or ... steOFB.pdf
Marek
Marek
-
chołoniewski

Witam,
Poszukuje informacji o rodzinie Kisser lub Kiser (Kaiser ??). Podobno - relacje rodzinne - przybyli do małopolski z północnych Niemiec (być może z przystankiem w rejonie Mogilna). Po przybyciu na miejsce (przypuszczalnie ostatnie 25 lat XVIII wieku ?) zmienili wyznanie z protestanckiego na katolickie. W trakcie podróży (?) Zmarł Kazimierz Kiser, na miejsce dotarł jego syn - również Kazimierz - jego dwaj bracia i matka Katarzyna. Rodzina została rozdzielona (lub sama się rozdzieliła) - jej część powędrowała do Galicji wschodniej, cęść osiadła w rejonie Lublińca, a część osiedliła się... w Rosji (Częstochowa).
Poszukuje informacji o rodzinie Kisser lub Kiser (Kaiser ??). Podobno - relacje rodzinne - przybyli do małopolski z północnych Niemiec (być może z przystankiem w rejonie Mogilna). Po przybyciu na miejsce (przypuszczalnie ostatnie 25 lat XVIII wieku ?) zmienili wyznanie z protestanckiego na katolickie. W trakcie podróży (?) Zmarł Kazimierz Kiser, na miejsce dotarł jego syn - również Kazimierz - jego dwaj bracia i matka Katarzyna. Rodzina została rozdzielona (lub sama się rozdzieliła) - jej część powędrowała do Galicji wschodniej, cęść osiadła w rejonie Lublińca, a część osiedliła się... w Rosji (Częstochowa).
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
-
chołoniewski

-
rzeszotalski_andrzej

- BESZTERECHA
Proszę nie pytać mnie i nie wysyłać wiadomości na prywatną skrzynkę o kolonistów niemieckich pochodzących z innych miejscowości niż te, które wymieniłem na początku, nie pomogę, bo nie umiem pomóc. Cytuje "sam siebie" "Mogę pomóc przy poszukiwaniach osób z niemieckich kolonii w Galicji: Obersorf, Bobrka, Brygidau, Dornfeld, Gillesdorf, Josefsberg, Konigsberg, Ranischau, Reinscheim, Ugartsberg, Uhersko, Siegenhal, Lindenfeld, Neu Chrusno, oraz kolonistów we Lwowie" JezMogę pomóc przy poszukiwaniach osób z niemieckich kolonii w Galicji: Obersorf, Bobrka, Brygida, Dornfeld, Gillesdorf, Josefsberg, Konigsberg, Ranischau, Reischeim, Ugartsberg, Uhersko, Siegenhal, Lindenfeld, Neu Chrusno, oraz kolonistów we Lwowie. Do tego dochodzi jeszcze kolonia Reichenbach. Chodzi o osoby wyznania ewangelickiego. Jeżeli ktoś szuka konkretnych osób ( imię i nazwisko) mieszkających w tych miejscowościach to pomogę i jest bardzo prawdopodobne, że będę mógł nawet zrobić wywód przodków, nieraz sięgający nawet XVII wieku. Na pytanie typu proszę o wyszukanie nazwiska ..., nie będę odpowiadał, trudno jest bowiem szukać osoby, której nie zna się imienia, miejca zamieszkania, i czasu kiedy żyła. Pozdrawiam Marek
Witam,
proszę o odpowiedź, czy posiada Pan informacje o nazwiskach Schenk dla kolonii Dornfeld. Ja jestem jedynie w posiadaniu wzmianki (za: Schneider, Kolonisationwerk... str. 105) o nazwisku Georg Michael Schenk. Moi przodkowie w 1. poł XIXw. mieszkali w Rawie Ruskiej, ale niestety nie doszedłem do tego, jak się tam znaleźli.
Prosiłbym również o informacje, gdzie można szukać jakichś opracowań, baz danych (może archiwów) dot. kolonizacji rzemieślniczej (patent Marii Teresy z 1774r.) oraz jakich miast Galicji Wschodniej ona dotyczyła. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Andrzej.
proszę o odpowiedź, czy posiada Pan informacje o nazwiskach Schenk dla kolonii Dornfeld. Ja jestem jedynie w posiadaniu wzmianki (za: Schneider, Kolonisationwerk... str. 105) o nazwisku Georg Michael Schenk. Moi przodkowie w 1. poł XIXw. mieszkali w Rawie Ruskiej, ale niestety nie doszedłem do tego, jak się tam znaleźli.
Prosiłbym również o informacje, gdzie można szukać jakichś opracowań, baz danych (może archiwów) dot. kolonizacji rzemieślniczej (patent Marii Teresy z 1774r.) oraz jakich miast Galicji Wschodniej ona dotyczyła. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Andrzej.