Programy do drzewa genealogicznego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
PROGRAM GENOPRO
witam
genopro jest w v.2.0.1.4 i ma w tej chwili bardzo dużo wersji językowych (język wybiera się już w zainstalowanym programie) . zakup na ich stronie
http://www.genopro.com/
pozdrawiam
JD
genopro jest w v.2.0.1.4 i ma w tej chwili bardzo dużo wersji językowych (język wybiera się już w zainstalowanym programie) . zakup na ich stronie
http://www.genopro.com/
pozdrawiam
JD
Drzewo genealogiczne - problem
Jeśli ta kobieta rozwiodła się, to można dopisać to obok jej profilu na karcie, a ją połączyć linią np. przerywaną z drugim mężem.
- Pieniążek_Stanisław

Nie rozumię. W formie graficznej? Przecież każdy program genealogiczny dopuszcza by mężczyzna miał kolejno kilka żon i z nimi dzieci. Będzie je ładnie dopasowywał do ojców i matek.
Stanisław Pieniążek
Stanisław Pieniążek
Stanisławie, tak jest w przypadku programów komputerowych. Jeżeli Tobiaszowi chodzi o program na PC, to niech napisze jak się ów program nazywa. Ja poradziłem mu tylko co powinien zrobić, jeśli buduje drzewa za pomocą ołówka.
-
tobiaszboksik

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i cenne rady, ale nie do końca wyjaśniają one metodę postępowania. Być może wyraziłem się niezbyt jasno, ale problem powstaje przy konstruowaniu tablicy zawierającej potomków. Oboje małżonkowie są dalekimi potomkami tej samej osoby i występują w dwóch osobnych liniach bocznych - ich pradziadowie byli rodzonymi braćmi. Wydawałoby się , że adnotacje o związku umieścić nalezy przy obu liniach bocznych - ale powoduje to zdublowanie i osób i związków. Umieszczenie związku przy jednej z dwóch linii , powoduje, że przy generowaniu drugiej brak jest adnotacji i danych o małżeństwie. I tak zle i tak niedobrze Kwestia rozwodu to sprawa mniej istotna.
pozdrowienia Tobiasz
korzystam z programu Ahnenblatt i Drzewo Genealogiczne, ale programy dzialaja tak jak wprowadzone dane
pozdrowienia Tobiasz
korzystam z programu Ahnenblatt i Drzewo Genealogiczne, ale programy dzialaja tak jak wprowadzone dane
Tobiaszu, jeśli żaden program genealogiczny nie jest idealny. Mi w świetnym Family Tree Bulider pojawiało się, iż mój prapradziadek miał 10 żon o tym samym imieniu i nazwisku i miejscu urodzenia oraz śmierci. A dziesięciokrotnie tej samej kobiety nie dodawałem. Możesz zapytać na jakimś forum genealoicznym. Ja też postaram się CI pomóc.
Miłosz
Miłosz
Drogi Tobiaszu to się nazywa ubytek przodków, niestety pomóc nie potrafię, mam podobną sytuację, najlepiej zrób wywód ich przodków tylko do ich pradziadków (braci) natomiast dalej zrób w jednym z profili adnotację o tej sytuacji albo najlepiej w obydwóch, przy wydruku połączysz braci do rodziców i wszystko będzie przejżyste. Pozdrawiam i powodzenia.
Anna Madej
Anna Madej
Witam,
mam podobna sytuaje kilka razy w mojej rodzinie. Rozwiazalam to w nastepujacy sposob: w lini meskiej dopisalam informacje o zonie i przy jej daych o stopniu pokrewienstwa - u mnie wygladalo to X.Y - krewni w galezi Wojciecha. Natomiast nie dodawalam juz w tej galezi rodzicow zony. Dzieci wpisalam tylko w galaz meska. W galezi zenskiej jako meza - podobnie z dopiskiem o stopniu pokrewienstwa, ale bez rodzicow, natomiast kwestie dzieci wpisalam: 3 corki wpisane w galezi meza. Wydaje mi sie ze wpisywanie dzieci ma wiekszy sens w lini meskiej poniewaz dziedzicza one nazwisko po ojcu, chociaz w moim przypadku zarowno nazwisko panienskie jak i po mezu brzmialo dokladnie tak samo
Pozdrawiam,
Edyta Krzesak
mam podobna sytuaje kilka razy w mojej rodzinie. Rozwiazalam to w nastepujacy sposob: w lini meskiej dopisalam informacje o zonie i przy jej daych o stopniu pokrewienstwa - u mnie wygladalo to X.Y - krewni w galezi Wojciecha. Natomiast nie dodawalam juz w tej galezi rodzicow zony. Dzieci wpisalam tylko w galaz meska. W galezi zenskiej jako meza - podobnie z dopiskiem o stopniu pokrewienstwa, ale bez rodzicow, natomiast kwestie dzieci wpisalam: 3 corki wpisane w galezi meza. Wydaje mi sie ze wpisywanie dzieci ma wiekszy sens w lini meskiej poniewaz dziedzicza one nazwisko po ojcu, chociaz w moim przypadku zarowno nazwisko panienskie jak i po mezu brzmialo dokladnie tak samo
Pozdrawiam,
Edyta Krzesak
-
tobiaszboksik

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i za pomoc. Postąpię chyba według wskazówek Edyty i Anny.
Programy na pewno to zaakceptują , a jeżeli nie to pomogę im trochę "ręcznie"
Tobiasz
Programy na pewno to zaakceptują , a jeżeli nie to pomogę im trochę "ręcznie"
Tobiasz
Program Genealogiczny:)
Witam:)
Jetsem początkującym genealogiem i chciałbym zgromadzone przezemnie informacje na przesterzni ponad 1 roku zgromadzić w koncu w jednym programie genealogicznym, obecnie wszystkie informacje mam rozrzucone po pokoju oraz czesciowo wpisane do plikow tekstowych oraz sporzadzone prowizoryczne drzewa genalogiczne które musze w koncu uaktualnic. Chciałem to wszystko umieścić w jednym programie który najlepiej zeby był po Polsku i przy okazji zeby dało się w nim stworzyć stronę genealogiczną. Dla tego z wracam się z prośbą o pomoc gdyż nie mogę sie odnalezc wsród ogromu róznych programów genealogicznych. Zalezy mi na czasie dla tego pisze yten post. Przegladałem juz wiele forów a takze opini na temat roznych programów i nie mogłem znależć nic odpowiedniegodla siebie. A wy pewnie juz macie jakie takie doswiadczenie w tej dziedzinie i mam nadzieje ze pomożecie mi wybrac coś:)
Pozdrawiam Krzysiek Feluś:)
Jetsem początkującym genealogiem i chciałbym zgromadzone przezemnie informacje na przesterzni ponad 1 roku zgromadzić w koncu w jednym programie genealogicznym, obecnie wszystkie informacje mam rozrzucone po pokoju oraz czesciowo wpisane do plikow tekstowych oraz sporzadzone prowizoryczne drzewa genalogiczne które musze w koncu uaktualnic. Chciałem to wszystko umieścić w jednym programie który najlepiej zeby był po Polsku i przy okazji zeby dało się w nim stworzyć stronę genealogiczną. Dla tego z wracam się z prośbą o pomoc gdyż nie mogę sie odnalezc wsród ogromu róznych programów genealogicznych. Zalezy mi na czasie dla tego pisze yten post. Przegladałem juz wiele forów a takze opini na temat roznych programów i nie mogłem znależć nic odpowiedniegodla siebie. A wy pewnie juz macie jakie takie doswiadczenie w tej dziedzinie i mam nadzieje ze pomożecie mi wybrac coś:)
Pozdrawiam Krzysiek Feluś:)
- Serkiz_Marcin

- Kontakt:
Witam!
Ja osobiscie polecam Drzewo Genealogiczne II. Mialem juz na kompie kilka programow, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Stale rozwijany, polski support, ciekawe funkcje. Jedyny mankamnt to fakt, ze lacznie z wszystkimi dodatkami kosztue ok. 200zl, ale wart jest tego wydatku.
Pozdrawiam!
Marcin Serkiz
Ja osobiscie polecam Drzewo Genealogiczne II. Mialem juz na kompie kilka programow, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Stale rozwijany, polski support, ciekawe funkcje. Jedyny mankamnt to fakt, ze lacznie z wszystkimi dodatkami kosztue ok. 200zl, ale wart jest tego wydatku.
Pozdrawiam!
Marcin Serkiz
- Kaczmarczyk_Grzegorz

Witam
Może nie mam zbyt dużego pojęcia o programach genealogicznych, chociaż w czasie mojej pracy nad genealogią, również borykałem się z problemem wyboru programu genealogicznego. Jak ktoś kiedyś napisał "...idealny program na razie nie istnieje ...":). Testowałem różne, ale najbardziej do gustu przypadł mi Fzip Family Tree oraz Family Tree Maker 2006 (niestety w wersji angielskiej).
Pozdrawiam Grzegorz Kaczmarczyk
Może nie mam zbyt dużego pojęcia o programach genealogicznych, chociaż w czasie mojej pracy nad genealogią, również borykałem się z problemem wyboru programu genealogicznego. Jak ktoś kiedyś napisał "...idealny program na razie nie istnieje ...":). Testowałem różne, ale najbardziej do gustu przypadł mi Fzip Family Tree oraz Family Tree Maker 2006 (niestety w wersji angielskiej).
Pozdrawiam Grzegorz Kaczmarczyk
-
marek_kierznikiewicz

Witam.
Aktualnie testuję programy na stronach www.trees.pl i www.moikrewni.pl
Co prawda mam tam wprowadzone dopiero 120 osób, ale jak do tej pory jest ok.
Pozdrawiam
Marek
Aktualnie testuję programy na stronach www.trees.pl i www.moikrewni.pl
Co prawda mam tam wprowadzone dopiero 120 osób, ale jak do tej pory jest ok.
Pozdrawiam
Marek
-
mika_tomasz

ja osobiście polecam program ze strony myheritage.pl
http://www.myheritage.pl/family-tree-builder
ma same zalety: po polsku, czytelny, ładny graficznie, mnóstwo funkcji dodatkowych, tworzenie strony www, wydruki, raporty, dostęp do międzynarodowych baz danych, zdjęcia, import i export do ged i xls
http://www.myheritage.pl/family-tree-builder
ma same zalety: po polsku, czytelny, ładny graficznie, mnóstwo funkcji dodatkowych, tworzenie strony www, wydruki, raporty, dostęp do międzynarodowych baz danych, zdjęcia, import i export do ged i xls
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa
Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009