Stowarzyszenie kresowiaków
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Bardzo się cieszę!Moja Rodzina wywodzi się z Kresów-Mamusia Bronisława z domu Kamińska z okolic Dubna(Kleszczycha), Tatuś ze Stryjówki (tarnopolskie).Wiele osób z Rodziny zginęło(Golgota Wschodu...),niektórzy nie powrócili z Syberii.Próbuję znaleźć ich ślady.Kresy w pamięci Rodziców zapisały się niezwykłym pięknem przyrody,są wielką tęsknotą pomimo ciężkich przeżyć...
Jeszcze dodam że Tatuś,Ryszard Robak,syn Jana i Zuzanny z domu Dyjur ciągle poszukuje swojego stryja Szczepana...nie powrócił z kampanii wrześniowej...nie ma żadnego śladu,nie wiadomo gdzie zginął.Z kolei dziadkowie Mamusi po kądzieli Andrzej i Anna Witkowscy zginęli tragicznie w Młynowie w 1917 roku.Mieli krewnych,których los jest ciągle nieznany.Prawdopodobnie zesłani do Archangielska-nie przetrwali.Oczywiście,to było już w roku 1940.Byłabym szczęśliwa,gdyby udało mi się znaleźć jakikolwiek ślad moich Bliskich.Wszystkich pozdrawiam!
- Rusiecki_Jerzy
Stowarzyszenie kresowiaków
Witam, wiadomość dla Aldony i innych KRESOWIAKÓW, poszukujących od lat swoich rodzin deportowanych przez naszego wschodniego sąsiada wgłąb swojej nieludzkiej ziemi z terenów Polski wschodniej w latach 1939-1941. Część tych Rodaków miała szczęście dotrzeć do rejonu formowania Armii Polskiej, z którą dzięki gen. Andersowi udało się im opuścić ZSRR i przez Iran dotrzeć do Indii i Afryki. Skąd, po przetrwaniu II w.św. zostali przez rząd brytyjski przewiezieni statkami do portów W.Brytanii, na dalszą, wieloletnią tułaczkę. Listy pasażerów tych statków znajdują się na stronie: http://www.northwickparkpolishdpcamp.co.uk/ships.htm Ten link jest podany w Katalogu www. Pozdrawiam Jerzy R.
Wątek ten pojawił się niedawno na Forgenie ale warto i tu wspomieć o losie około 20 tysięcy dzieci polskich, ktore znalazły się w Iranie.
Niedawno obchodzono w wielu miejscach 70-tą rocznica zakończenia ewakuacji Armii Polskiej gen. W. Andersa z ZSRS.
Większość ludzi ewakuowanych wówczas z ZSRR pochodziła z Kresów Wschodnich.
Lista ponad 700 dzieci które znalazły się w Nowej Zelandii plus nazwiska personelu znaduje się tu: http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarl ... .html#n404
To z publikacji wydanej w NZ z okazji 60-lecia przybycia polskich dzieci.
Całość po angielsku wraz ze wspomieniami i wieloma zdjęciami:
http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarl ... t1-d5.html
Czy jest polskie tłumaczenie tej publikacji?
Niedawno obchodzono w wielu miejscach 70-tą rocznica zakończenia ewakuacji Armii Polskiej gen. W. Andersa z ZSRS.
Większość ludzi ewakuowanych wówczas z ZSRR pochodziła z Kresów Wschodnich.
Lista ponad 700 dzieci które znalazły się w Nowej Zelandii plus nazwiska personelu znaduje się tu: http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarl ... .html#n404
To z publikacji wydanej w NZ z okazji 60-lecia przybycia polskich dzieci.
Całość po angielsku wraz ze wspomieniami i wieloma zdjęciami:
http://nzetc.victoria.ac.nz/tm/scholarl ... t1-d5.html
Czy jest polskie tłumaczenie tej publikacji?
Przemek Kisielewski
- Łopiński_Jacek

- Kontakt:
Witam 
W CHR we Wrocławiu znajdują się mikrofilmy z Powitna k./Lwowa (pow. Gródek Jagielloński), zarówno wyznania rz.-k. jak i gr.-k. Z racji odległości nie jestem w stanie zindeksować tego zasobu. Jeżeli jest ktoś zainteresowany tymi parafiami lub chętny do zindeksowania, będą jeszcze tam przez prawie miesiąc. Mogę je też przedłużyć w razie potrzeby.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
W CHR we Wrocławiu znajdują się mikrofilmy z Powitna k./Lwowa (pow. Gródek Jagielloński), zarówno wyznania rz.-k. jak i gr.-k. Z racji odległości nie jestem w stanie zindeksować tego zasobu. Jeżeli jest ktoś zainteresowany tymi parafiami lub chętny do zindeksowania, będą jeszcze tam przez prawie miesiąc. Mogę je też przedłużyć w razie potrzeby.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
- Świerniak_Kazimierz

Re: stowarzyszenie kresowiaków
Witam Pani Mario ! Od roku 1989 istnieje Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Drohobyckiej Zarzad Głowny Wrocław i mamy kilka kół ___1] Podkarpackie w Krosnie __ 2] Stołeczne w Warszawie ___ 3] Ślaskie w Bytomiu __4] Sudeckie w Wałbrzuchu[ mieszkają tu borysławianie] __ 5] Koło Wrocław __ 6] Koło Kożuchów k.Nowej Soli kraju Koło Członków Korespondentów w Bytomiu Przewodniczący Pan Władysław Olszowy 41-902 Bytom ul.Kossaka 23/7 tel. 32 2817993 ; 661163370. Wydawaliśmy od poczatku zeszyty "Ziemia Drohobycka" a od 6 lat wydajemy co pół roku Biuletyn SPZD formatu A4 i w grudniu ukaze się nr 11 objetości 70 - 140 stron wspomnien , nekrologów , wydawnictw , wycieczek i kazdy urodzony w powiecie drohobyckim , potomek tej ziemi moze tu pisac artykuły , wspomnienia o swoich przodkach . Składka członkowska 50 zł a emeryci m rencisci , bezrobotni , studenci i ucznowie 35zl rocznie .Jestem tu od maja 2002 i zapraszam do naszej Rodziny Drohobyckiej .Bardzo mało potomków tej pieknej Ziemi Drohobyckiej jest mało zaangazowanych a wiem , bo od 4 lat prowadzę profil Powiat Drohobycz na Naszej Klasie i mam tam 1750 zdjęć i dokumentów i zaangazowanie potomków prawie równa się O www.nk.pl .Pozdrawia Kazimierz Świerniak potomek ze wsi Rychcice ob.,Ukraina pow.Drohobycz - społeczny opiekun cmentarza Rychcice ; od roku 2002 członek SPZD i członek TMLIKPW O/SzczecinMariaŁopaciuk pisze:Witaj Przemku,
Popieram jak najbardziej zorganizowanie się forumowiczów wokół tematu KRESY. Wątek ten bardzo często poruszany jest w różnych postach i na różnych forach, lecz ginie w natłoku innych tematów i trudno go później odnaleźć i dlatego potrzebne jest miejsce, w którym można byłoby skomasować wszystkie informacje i skupić się wokół tego jednego tematu.
Zastanawiam się , czy nie byłoby celowe wystąpienie do administratorów portali Genealodzy.pl oraz Genpol.com z prośbą o utworzenie na tych forach dodatkowej zakładki : KRESY i to z podtematami : Litwa, Białoruś i Ukraina .
Myślę, że byłaby to wstępna okazja do grupowania się osób zainteresowanych kresami z poszczególnymi ich wątkami.
Ja osobiście jestem zainteresowana dawną Ukrainą , czyli Galicją Wschodnią – województwem lwowskim – miastami Drohobycz, Sambor, Stryj. Jedyną możliwość skupienia się wokół tego tematu upatrywałam w Galicyjskim Towarzystwie Genealogicznym , lecz okazało się iż nie jest ono otwarte na przyjmowanie do swojego grona członków z oddali, skupia się na działaniu członków będących na miejscu w Przemyślu, i chyba jest ono na etapie organizacji. Dlatego też z wielkim zainteresowaniem przyjmuję Twoją inicjatywę Przemku i zgłaszam swój akces do tego projektu.
Serdecznie pozdrawiam
Maria
-
Stanislaw_Wodynski
Na www.wodynski.info w "Mojej genalogii kresowej opisuję ,jak w czerwcu 2012 r. odnalazłem krewnych na Ukrainie. Żyli oni przez blisko 70 lat w przeświadczeniu ,że nasza rodzina została w 1944 r. wymordowana przez ukraińskich nacjonalistów.
Fortuna Non Mutat Genus
-
Suchodolska_Irena