Żebrowscy Kampinos Warszawa Zawady Par.Kosów Lacki / Ceranów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rysiek26

Sympatyk

Post autor: rysiek26 »

Tego nie jestem pewien.....

W Górkach (pow. łosicki) są też takie akta :

1. Akt urodzenia : Julianna Żebrowska, rodzice Walenty Żebrowski i Marianna Tomaszówna ,rok 1815

2. Akt zgonu : Marianna Żebrowska, rok 1815 - mężatka

Ale nie mam aktu ślubu Walentego Żebrowskiego z Marianna Tomaszówna, Agnieszka Sawicka i Julianna Więzowska.
Pozdrawiam gorąco,

Ryszard
rysiek26

Sympatyk

Szukałem szukałem i znalazłem akt zgonu mojego praprapradziadka Walentego Żebrowskiego :

Prostyń - Złotki
13 gru 1853
Akt 97 https://szukajwarchiwach.pl/62/210/0/1/ ... WZp1b3SABA

Na potwierdzenie akt ślubu wdowy Antoniny Żebrowskiej zd. Antoniuk :

Prostyń - Złotki
24 paź 1855
Ślub z Franciszek Grzymała
Akt 22 https://szukajwarchiwach.pl/62/210/0/1/ ... hG2DvH_-0w
Prostyń - Złotki
24 paź 1855
Pozdrawiam gorąco,

Ryszard
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

MarekLech pisze:Dodam jeszcze z moich notatek: Tomasz Żebrowski z Ryteli Średnich - 1578, Marcin syn Tomasza Żebrowskiego z Ryteli Lubicze poślubił w 1606 roku Ewę córkę Jerzego z Zawad. Mateusz syn Macieja Żebrowskiego z Ryteli Lubicze - 1636, Jakub po Wojciechu Żebrowski z Ryteli Suchych - 1679
Lech
Dla zainteresowanych użytkowników forum warto dodać informację, że Rytele Lubicze to współcześnie Rytele Święckie (parafia Prostyń), natomiast Rytele Średnie to historyczna, łączna nazwa Ryteli Wszołków i Ryteli Suchych.

Wśród domniemanych przodków mam taką parę z parafii Prostyń (poł. XVIII w.): Mateusz Żebrowski + Jadwiga Niepiekło.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony pn 17 maja 2021, 17:22 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
rysiek26

Sympatyk

Jaro_Chudzik pisze:
MarekLech pisze:Dodam jeszcze z moich notatek: Tomasz Żebrowski z Ryteli Średnich - 1578, Marcin syn Tomasza Żebrowskiego z Ryteli Lubicze poślubił w 1606 roku Ewę córkę Jerzego z Zawad. Mateusz syn Macieja Żebrowskiego z Ryteli Lubicze - 1636, Jakub po Wojciechu Żebrowski z Ryteli Suchych - 1679
Lech
Dla użytkowników forum warto dodać informację, że Rytele Lubicze to współcześnie Rytele Święckie, natomiast Rytele Średnie to historyczna, łączna nazwa Ryteli Wszołków i Ryteli Suchych.

Wśród domniemanych przodków mam taką parę z parafii Prostyń (poł. XVIII): Mateusz Żebrowski + Jadwiga Niepiekło.

Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo za informacje.
Pozdrawiam gorąco,

Ryszard
rysiek26

Sympatyk

Witam.
Po długich poszukiwaniach odnalazłem akt zgonu Krzysztofa Żebrowskiego (akt zgonu nr 69 ) , zmarł w wieku 75 lat dnia 28.12.1828 roku w Kamiance - Jabłonna Lacka, wdowiec. W akcie pojawia się syn Walenty Żebrowski.

Teraz jego akt urodzenia trzeba znaleźć i akt zgony jego żony Teresy Gosiewskiej ( nazwisko wg. aktu zgonu - w innych aktach jest nazwisko Gąssowska ) .
Pozdrawiam gorąco,

Ryszard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”