Archiwum Państwowe w Lublinie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- dudrak_sylwia

witam
czy moglby mi ktos pomoc uzyskac informacje dotyczace mojej rodziny z Wierzchowisk parafia Mełgiew.Moj pradziadek Jan Korona syn Ludwika i Anny z Kryczkow urodzil sie w Wierzchowiskach 20 maja 1880 r.wedlug orginalnego aktu urodzenia ksiega metryczna z roku 1880 nr aktu 94.zalezy mi na informacjach dotyczacych jego rodzicow badz rodzenstwa.
z gory dziekuje za pomoc
sylwia
czy moglby mi ktos pomoc uzyskac informacje dotyczace mojej rodziny z Wierzchowisk parafia Mełgiew.Moj pradziadek Jan Korona syn Ludwika i Anny z Kryczkow urodzil sie w Wierzchowiskach 20 maja 1880 r.wedlug orginalnego aktu urodzenia ksiega metryczna z roku 1880 nr aktu 94.zalezy mi na informacjach dotyczacych jego rodzicow badz rodzenstwa.
z gory dziekuje za pomoc
sylwia
Przepraszam Piotrze, ze tak pozno odpowiadam, nie zauwazylam twojej odpowiedzi. Ja juz sama nie wiem co o tym sadzic.
W 1860 roku Wincenty Żynowski (vel Żenowski, vel Zenowski) syn Ignacego i Franciszki z domu Ostrowskiej, urodzony w niezindektyfikowanym Nurowie, zeni sie z Urszula Domownik w parafii w Pawlowie. Ich corka Wladyslawa Żynowska, zeni sie z Pawlem Majewskim prawdopodobnie miedzy 1886-89, niestety slubu ich nie znalazlam (tzn archiwum nie znalazlo, choc im troche nie ufam, bo jeden z aktow znalezli dopiero przy drugiej o tej samej tresci platnej kwarendzie) ani w Rejowcu, ani w Pawlowie. W 1890 rodzi sie moja prababcia Zofia Majewska, w akcie urodzenia widnieje jako swiadek Ignacy Żynowski (prawdopodobnie brat Wladyslawy bo wspomniane jest "chłop, kowal, lat dwadzieścia siedem, zamieszkałego we wsi Żulin". Poniewaz nie znalazlam, zadnego Żynowskiego w Pawlowie (niestety Rejowiec nie moglam sprawdzic nie ma z tych lat mikrofilmow u Mormonow), dlatego pomyslalam, ze moze Wladyslawa i Pawel brali tam slub, Wincenty i jego zona tam zmarli jak rowniez Ignacy Zynowski wzial slub i tam zamieszkal.... Szkoda, ze nic nie znalazles... dziekuje serdecznie... moze jeszcze jest jakas nadzieja ze znajda sie w pozostalych latach.... jezeli nie to juz naprawde nie wiem gdzie szukac...
Pozdrawiam
Agnieszka
W 1860 roku Wincenty Żynowski (vel Żenowski, vel Zenowski) syn Ignacego i Franciszki z domu Ostrowskiej, urodzony w niezindektyfikowanym Nurowie, zeni sie z Urszula Domownik w parafii w Pawlowie. Ich corka Wladyslawa Żynowska, zeni sie z Pawlem Majewskim prawdopodobnie miedzy 1886-89, niestety slubu ich nie znalazlam (tzn archiwum nie znalazlo, choc im troche nie ufam, bo jeden z aktow znalezli dopiero przy drugiej o tej samej tresci platnej kwarendzie) ani w Rejowcu, ani w Pawlowie. W 1890 rodzi sie moja prababcia Zofia Majewska, w akcie urodzenia widnieje jako swiadek Ignacy Żynowski (prawdopodobnie brat Wladyslawy bo wspomniane jest "chłop, kowal, lat dwadzieścia siedem, zamieszkałego we wsi Żulin". Poniewaz nie znalazlam, zadnego Żynowskiego w Pawlowie (niestety Rejowiec nie moglam sprawdzic nie ma z tych lat mikrofilmow u Mormonow), dlatego pomyslalam, ze moze Wladyslawa i Pawel brali tam slub, Wincenty i jego zona tam zmarli jak rowniez Ignacy Zynowski wzial slub i tam zamieszkal.... Szkoda, ze nic nie znalazles... dziekuje serdecznie... moze jeszcze jest jakas nadzieja ze znajda sie w pozostalych latach.... jezeli nie to juz naprawde nie wiem gdzie szukac...
Pozdrawiam
Agnieszka
-
Szymaniak_Piotr
Piotrze dziekuje serdecznie ... przynajmniej wiem, ze nie bede musiala zamawiac Zulina u Mormonow, a juz nie wiem co moglo sie z nimi stac wystepuja jako swiadkowie w paru aktach a nie ma ich w zadnym akcie dotyczacym ich samych... oprocz slubu i urodzenia jednego dziecka w Pawlowie (mojej praprababci) i jednego dziecka w Rejowcu, zagineli bez wiesci... choc jest to nie mozliwe bo ich przodkowie (czesc) nadal tam mieszka
no nic.... moze jednak bede musiala zrobic szeroka kwarende na Pawlow i Rejowiec w AP 
Jeszcze raz Piotrze dziekuje
Jezeli chodzi o Nurow to nadal sprawa nie jest wyjasniona... moje podejrzenia sa bardziej zwiazane z miejscowosciami w ktorych Woronieccy mogli miec ziemie lub wiezy rodzinne, moim podejrzeniem jest to ze Wincenty jako stangret zostal sprowadzony do Rejowca ... jakbys chcial, to prosze zerknij na http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=5433
Pozdrawiam
Agnieszka
Jeszcze raz Piotrze dziekuje
Jezeli chodzi o Nurow to nadal sprawa nie jest wyjasniona... moje podejrzenia sa bardziej zwiazane z miejscowosciami w ktorych Woronieccy mogli miec ziemie lub wiezy rodzinne, moim podejrzeniem jest to ze Wincenty jako stangret zostal sprowadzony do Rejowca ... jakbys chcial, to prosze zerknij na http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=5433
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Archiwum Państwowe Lublin.Prośba o pomoc
.. ..
Ostatnio zmieniony pn 26 lip 2010, 18:27 przez geosiowa, łącznie zmieniany 1 raz.
- A.Michałowski

Archiwum Państwowe Lublin.
Witam.Kowien pisze:Witajcie!
Mieszkam w Lublinie i bywam w Archiwum Państwowym.
Jeżeli to nie będzie przekraczało moich możliwości i umiejętności , chętnie pomogę /bezpłatnie / w poszukiwaniach w aktach USC znajdujących się w tym archiwum.
pozdrawiam Wieńczysław
Czy byłoby możliwe sprawdzić w alfabetycznych skorowidzach ksiąg ludności Stałej miasta Lublina,nazwiska Ernest Kuncewicz i Maria z Jaworowskich Kuncewiczowa,tj,nr.księgi,strony,pozycja,rok.Bardzo pomogłoby to i ułątwiło mi dalsze poszukiwania już w samych księgach.Bardzo,proszę o pomoc z uwagi na znaczną odległość zamieszkania.
Pozdrawiam,
Aleksander.
-
andrzejkapron

Archiwum Państwowe Lublin.
Witajcie
W archiwum nie ma spisów alfabetycznych, jedynie wg adresów. Po drugie z jakiego okresu te dokumenty mają być? Bo z tego wynika że chodzi o XIX-wieczne.
Andrzej
W archiwum nie ma spisów alfabetycznych, jedynie wg adresów. Po drugie z jakiego okresu te dokumenty mają być? Bo z tego wynika że chodzi o XIX-wieczne.
Andrzej
- A.Michałowski

Archiwum Państwowe Lublin.Prośba o pomoc
Witam.
Mam informację,że dla ksiąg Ludności stałej,seria II, z lat 1865-1915, są 3 tomy indeksów osobowych (A-K) dla ludności chrześcjańskiej.Mnie interesują lata 1890-1915,Ernest i Maria Kuncewicz.
Pozdrawiam,
Aleksander.
Mam informację,że dla ksiąg Ludności stałej,seria II, z lat 1865-1915, są 3 tomy indeksów osobowych (A-K) dla ludności chrześcjańskiej.Mnie interesują lata 1890-1915,Ernest i Maria Kuncewicz.
Pozdrawiam,
Aleksander.
-
andrzej_m88

- A.Michałowski

Witam . Jeśli oferta "lubelska" nadal aktualna proszę o sprawdzenie aktu urodzenia/chrztu Kamilli Marii Cetnerskiej urodzonej w Wojcieszkowie w 1867 r. (dawniej gubernia siedlecka) i podanie mi numeru. Ze spisów ogólnych wynika, że rok 1867 powinien być w tym archiwum, ale ze szczegółowych z kolei, że dane kończą się na 1866 r. Jest to zespół 600
Pozdrawiam Danuta.
Pozdrawiam Danuta.
Ostatnio zmieniony wt 13 lip 2010, 16:13 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Mam olbrzymią prośbę do odwiedzających AP w Lublinie. Proszę o sprawdzenie w Aktach stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Białej osoby: Jan Józef Frączek ur. 1889 w Burwinie oraz Julianna Fraczek (zd.Ulita) ur.1895 w Karczówce?. Potrzebuję wszelkie informacje o nich oraz o ich rodzinach.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mateusz Frączek.
Mam olbrzymią prośbę do odwiedzających AP w Lublinie. Proszę o sprawdzenie w Aktach stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Białej osoby: Jan Józef Frączek ur. 1889 w Burwinie oraz Julianna Fraczek (zd.Ulita) ur.1895 w Karczówce?. Potrzebuję wszelkie informacje o nich oraz o ich rodzinach.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mateusz Frączek.
- pozmirowski

Zespół: 1645/0mattif pisze:Witam
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mateusz Frączek.