Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sj_sj »

Mamy człowieka z tej strony również w naszym projekcie, myślę, że na pewno zwróciłby uwagę, że zabieramy się za coś co jest już zindeksowane.

Dziękuję jednak, że zwróciłemś na to uwagę Piotrze
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Czarek_Ćwiek pisze:Kiedy można się spodziewać pierwszych udostępnionych metryk?
podbijam temat powtarzając pytanie sprzed pół roku
oczywiście podtrzymując ofertę zlożoną (na razie ) w tym wątku

Wydaje mi się, że warto byłoby napisac kilak słów o postępach prac częściej niż to ma miejsce. Trochę niepokoi mnie fakt przedłużającego się syanu niepewności, zawieszenia, dostępu bardzo ograniczonej grupy osób.
Sebastianie: czy oceniasz podjete przez Ciebie działania jako skuteczne i rokujące dobrze (publikacją?) czy już ew. czas na spróbowanie innego modelu, tj myślenie o skierowaniu "standardowej oferty" do kurii?
Wydaje się, że czas który minął od informacji na forum jest wystarczający do próby wstępnej oceny i myśleniu o wyborze formy na przyszłość.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

rzeczywiście, małe podsumowanie Sebastiana dotyczące dotychczasowych osiągnięć grupy indeksacyjnej, jak i najbliższych planów związanych z tym projektem bardzo by się przydało.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Droga Aneto, drogi Włodku,

Dziękuję za wywołanie mnie do tablicy. Pragnę przedstawić Wam stan w skali 1-10

Korytnica Łaskarzewska - sfotografowana - indeksowana 8
Łaskarzew - sfotografowany, indeksowany - 8
Żelechów - sfotografowany - 8, zindeksowany 8
Borowie - sfotografowane 7, zindeksowane 6
Parysów - sfotografowany, zindeksowany 4

W planach Wilga, Gończyce

Grupa działa, jedni indeksują wolniej inni szybciej. Rozumiem presję i zniecierpliwienie, sam to przeżywałem
Nie wiem kiedy coś rzucimy do publikacji - nie chcę czuć nacisku na plecach - osobiście mam wrażenie, że wszystko idzie w dobrą stronę

Żyjemy w demokratycznym kraju - więc każdy może próbować pisać pisma z prośbą o lepsze pomysły - tego nie mogę zabronić

Faktycznie grupa jest ograniczona co niesie za sobą mankamenty, do których głównie należą preferencje indeksacji języka polskiego - łaciński i rosyjski już mniej chętnie - co powoduje również lekkie spowolnienia

Wiedza o tej indeksacji jest powszechna. Nikomu, kto jest zainteresowany indeksowaną parafią i kto ofiarował pomocne palce nie odmówiono tej możliwości

Ave
BasiaR

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BasiaR »

Czy można sprawdzić, czy w Diecezji Siedleckiej są księgi z par. KNYCHÓWEK k/ Korczewa. Kiedyś ta parafia należała do tej diecezji. Pozdrawiam BasiaR
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Basia, ja takiej wiedzy nie mam - możesz pisać na adres Archiwum Diecezjalnego
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

sj_sj pisze: Grupa działa, jedni indeksują wolniej inni szybciej. Rozumiem presję i zniecierpliwienie, sam to przeżywałem
Nie wiem kiedy coś rzucimy do publikacji - nie chcę czuć nacisku na plecach - osobiście mam wrażenie, że wszystko idzie w dobrą stronę
Sebastianie,
zdecydowanie nie musisz czuć jakiejkolwiek presji z mojej strony (a myślę, że i ze strony Włodka również). Pytanie o postępy padło z czystej ciekawości. Doskonale przecież się orientujesz, że genealogią siedlecką zainteresowanych jest wiele osób, więc skoro zapadła dłuższa cisza, to wywołaliśmy Ciebie do tablicy ;)

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Myślę, że pisanie o zniecierpliwieniu czy presji po półrocznym braku wiadomości jest zbyt mocne. Ciekawość owszem;)
Demokracja to nie brak zroganizowania. Jeśli model się sprawdza i jesteśmy na dobrej drodze do uzyskania dostępu to nie ma potrzeb zmiani nalezy tylko gratulować
Ale o tym się dowiedzieliśmy teraz. Jeszcze parę dni temu duży znak zapytania czy i na kiedy coś planować.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
W planach Wilga, Gończyce ..
Czy brane sa pod uwagę Maciejowice???
Stefan
Awatar użytkownika
malgorzata55

Sympatyk

Post autor: malgorzata55 »

Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za powodzenie

MB
Ostatnio zmieniony pn 09 lut 2015, 23:28 przez malgorzata55, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Sebastianie,

korzystając z okazji chciałabym zapytać czy ostatnio docierają do Ciebie moje maile? Jakiś czas temu wysłałam zindeksowany materiał (lata 1849-1858) i nie mam tym razem odzewu?

Pozdrawiam
Monika
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Jak napisałeś żyjemy w demokratycznym kraju więc każdy może rzucić jakimś pomysłem. Realizować nikt nie musi.
Ja rzucam takim że od czasu do czasu warto np. tutaj przypomnieć o takim projekcie i postępach prac, co powinno doprowadzić do zaangażowania większej ilości osób.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Re: indeksacja

Witam,

Dzisiaj sfotografowaliśmy Gończyce i resztę par. Wilgi

Szukamy zaawansowanych chętnych do indeksowania rosyjskiego i łaciny

Zapraszam na sj_sj@gazeta.pl

Ci co oczekują na metryki do indeksowania bardzo proszę o cierpliwość - będą wkrótce przesłane

Mam ciężki okres w życiu

- mam nadzieję, że damy radę z ta łaciną i rosyjskim :D choć wolniej
Ostatnio zmieniony sob 28 lut 2015, 20:55 przez sj_sj, łącznie zmieniany 1 raz.
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MagdaBilska »

oczywiscie ze damy rade. Liczba osob w grupie systematycznie sie powieksza, ilosc xindeksowanego materialu rosnie, ilosc zdjec tez, w perspektywie ciekawe spotkanie... Damy rade. Magda
Awatar użytkownika
Grażyna_Przybysz

Członek PTG
Legenda

Post autor: Grażyna_Przybysz »

oczywiście że damy radę. Najważniejsze, że zaczęliśmy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”