Parafia Olkusz - indeksacja

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

karolszotek pisze:Posiadam zdjęcia większości metryk z XIX wieku z parafii Olkusz i chętnie pomogę w poszukiwaniu przodków! Ponieważ są braki w indeksach na genetyce, oddaje materiał do indeksacji. Zakres tego co będzie oddane do indeksacji będzie podany w kolejnym poście. :)
Dzien dobry,

Karol byl tak mily, ze udostepnil zdjecia ktore sam zrobil w archiwum do indeksacji.

W ten sposob bedziemy mogli uzupelnic braki w rocznikach, ktore obecnie sa niepelne lub jest ich brak.

1. Ponizej jest link do tabeli zawierajacej roczniki, ktore obecnie posiadamy wraz z informacja ktore roczniki trzeba:
- dorobic
- uzupelnic o dane rodzicow
- zweryfikowac poprawnosc zapisow

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

2. Zasada indeksowania taka sama jak funkcjonuje tu na forum.

3. Roczniki ktore zostana w pelni zindeksowane i zweryfikowane znajda sie w poczekalni.

4. Osoby chetne do pomocy w indeksacji prosimy o kontakt na moyraproject [malpa] gmail.com

Oczywiscie nie oznacza to, ze sporadycznie nie bedzie on udzielal dalszej pomocy, ale jego wielkim zyczeniem jest zindeksowanie jego "pracy" z kamera :)) w archiwum :))

Zachecamy do pomocy.
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2016, 16:48 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Rasinska_Ela

Sympatyk
Kontakt:

Re: Parafia Olkusz - indeksacja

Post autor: Rasinska_Ela »

Witam serdecznie,

poszukuje aktu slubu Antoniego Blajera i Karoliny Sadzawickiej z 1850 roku.
Czy znajduje sie on w Pana zasobach?
Z gory dziekuje za pomoc :D
Pozdrawiam serdecznie

Elzbieta
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: skapska_honorata »

Witam. Panie Karolu . Nazwisko Sławiec. Około 1795 roku urodziła się Zofia Sławiec. Może posiada Pan akt urodzenia lub inne akty członków tej rodziny. Pozdrawiam Honorata
Kamila50

Post autor: Kamila50 »

Witam serdecznie,

szukam aktow: urodzenia, slubow, zgonow rodziny Bronickich, Wielobyckich.
Antoni, Franciszek,Michal....etc, Olkusz i okolice.
Michal Bronicki ur.+- 1808 Zarzecze
Pozdrawiam Malgorzata Heininga
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

karolszotek pisze:Posiadam zdjęcia większości metryk z XIX wieku z parafii Olkusz i chętnie pomogę w poszukiwaniu przodków!...
Witam serdecznie
Gdzie szukać metryk urodzeń/chrztów z Olkusza z lat 1838-1849?
Poszukiwani:
Adam Mutnianski urodzony w 1838 w Olkuszu;
Karol Mutnianski urodzony 1841 w Olkuszu;
Michał Mutnianski urodzony 1845 w Olkuszu;
Magdalena Bronisława Mutnianska urodzony 21.07.1847 w Olkuszu, ochrzczona 28.06.1849 w Olkuszu;
Sylwester Klemens Mutnianski urodzony 30.12.1848 w Olkuszu, ochrzczony 20.08.1849 w Olkuszu.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
agnesoli21

Sympatyk

Post autor: agnesoli21 »

karolszotek pisze:Posiadam zdjęcia większości metryk z XIX wieku z parafii Olkusz i chętnie pomogę w poszukiwaniu przodków! Ponieważ są braki w indeksach na genetyce, oddaje materiał do indeksacji. Zakres tego co będzie oddane do indeksacji będzie podany w kolejnym poście. :)

Proszę o sprawdzenie występowania w Olkuszu i okolicy nazwiska Neiman, (Najman) i Pękalski(ska).
Agnieszka N.
Iwanowska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Iwanowska_Elżbieta »

Witam serdecznie.

Poszukuję wszelkich aktów i dokumentów związanych z nazwiskiem Barysz (ewentualnie Barisch).

Np. wiem że jest w Olkuszu akt urodzenia 168/1821 Waleria Eliza Barysz ale nie mam dostępu do książki.

Ale bardzo też poszukuję aktu zgonu Karola Barysza zmarłego w Rabsztynie dnia 14.12.1848 roku.

Może jest też więcej osób.
Będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję.
Elżbieta
Lis_mateusz

Sympatyk

Post autor: Lis_mateusz »

Ted_B pisze:Witam !
Trochę z innej beczki.
Mam wykaz mieszkańców Olkusza ze września 1822 r.
1. Zaborski nie ma takiego nazwiska w mieście, ani na przedmieściu.
2. Janicki - podobnie jak powyżej, też nie ma. Jest Janikowski Sebastyan (nr domu 50 w mieście) i Janikowska Maryanna (nr 75 na przedmieściu).
Pozdrawiam !
Tadek
Panie Tadeuszu, czy można prosić o przesłanie informacji odnośnie wadowskich zamieszkałych na przedmieściu w Olkuszu?
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Mateuszu! Musisz poczekać!
Muszę się dokopać do tych rzeczy, a na chwilę obecną nie wiem nawet w czym to było!
Może jutro odnajdę.
Pozdrawiam!
Tadek
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Mateuszu! Nie ma nazwiska Wadowski.
Pozdrawiam!
Tadek

Ps. Źródło 21/1/10196 > "Tabella Dymów w Mieście Olkuszu do Opłaty Szarwarkowey Kwalifikowanych w Dniu 25 Miesiąca Września 1822. Sporządzona".
Lis_mateusz

Sympatyk

Post autor: Lis_mateusz »

Ted_B pisze:Witam!
Mateuszu! Nie ma nazwiska Wadowski.
Pozdrawiam!
Tadek

Ps. Źródło 21/1/10196 > "Tabella Dymów w Mieście Olkuszu do Opłaty Szarwarkowey Kwalifikowanych w Dniu 25 Miesiąca Września 1822. Sporządzona".
Mateusz
Ostatnio zmieniony czw 22 kwie 2021, 18:27 przez Lis_mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Ted_B

Sympatyk

Witam!
W domu pod nr 11 na przedmieściu mamy wykazaną Zofię Baldu (??):
https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... scaled.jpg
Ale to mamy rok 1822, więc do 1861 roku to jeszcze szmat czasu.
Pozdrawiam!
Tadek
Pająk_Kinga

Sympatyk
Adept

Post autor: Pająk_Kinga »

Witam,
Szukam metryki urodzenia Tomasza Pająka- ur. ok. 1795 r. - parafia Olkusz lub Racławice (olkuskie).
Może ktoś jest w posiadaniu metruk lub spisów z tego okresu i tych parafii...
Będę wdzięczna za pomoc (adres do mnie: kpa[AT]op.pl).

Pozdrawiam,
Kinga
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wlodarek »

Dzień dobry,
Z AP Katowice dostałem akt zgonu Andrzeja Ratusińskiego z 1916 r.(wdowca). Więcej mi nie udostępniono, a interesuje mnie, czy jego żona Franciszka (z Broszkowskich) też zmarła w Olkuszu, czy gdzie indziej.
Na cmentarzu w Olkuszu jest grób Karola Ratusińskiego ur. w 1884, syna w/w Andrzeja i Franciszki. Czy może Pan sprawdzić, czy urodził się w Olkuszu ?
Jest tam też grób Michała Ratusińskiego, ur. 1899, nie znam rodziców. Czy może Pan sprawdzić, czy to syn w/w Andrzeja i Franciszki? Andrzej Ratusiński był organistą kościelnym i zmieniał pracę/parafię, co kilka lat. Śledzenie jego losów jest dość trudne.
Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Nawet informacja o braku aktu urodzenia w danym roku też jest dla mnie istotną informacją. Oznacza, że Andrzeja nie było w Olkuszu w danym roku.
Jarek Włodarczyk
SylwiaJ

Sympatyk
Ekspert

Post autor: SylwiaJ »

Dzień dobry
Natrafiłam ostatnio w metryce ślubu w Będzinie w 1827 roku na nazwisko Butorowska: za mąż wychodziła panna Katarzyna Bryk, zam. w Będzinie , córka Józefa Bryla i Anny "z pierwszego slubu Brylowej, z drugiego Butorowskiej", zam. w Bolesławie"

Pasuje mi tu kierunek olkuski, w Zagłębiu nazwiska Butorowski nie namierzyłam
Dodatkowo z par. Przeginia, czyli niedaleko od Olkusza pochodził pan młody (w akcie jest zapis, że zam. w Bedzinie, a pochodził z Kosmolowa), być mo ze oboje młodzi pochodzili z tych samych stron.

Szukam tej Anny Butorowskiej i ew. dzieci z drugiego małżeństwa, być może byłaby to wskazówka skąd pochodziła Katarzyna Bryl, bo tego nie udalo mi się ustalić...

Czy ktoś z Was natrafił na takie nazwisko w okolicy Olkusza?
Pozdrawiam
Sylwia
---
Szukam potomków pary: Antonina (Wolak) i Stanisław Dziedziak; okolice: Dębica, Lubzina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”