Nekrologi i spisy zmarłych Warszawy

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Nekrologi prasowe, międzywojnie, Warszawa i okolice [szukam]

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Cieszcie się, że biblioteki w ogóle są (te namacalne, nie wirtualne) ! W dobie internetu będzie ich coraz mniej, a resztę zlikwidują, scentralizują - jak moją w Piasecznie po 55 latach funkcjonowania :-( Dobre antykwariaty też znikają.
Nie wszystko co na półce, zobaczysz na ekranie komputera :-(
Poza tym dotknąć książki - też ma swoją wartość..
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Na początku obecnej dekady zauważyłem na wystawie popularnego warszawskiego antykwariatu w al. Ujazdowskich dwa kompletne tomy „Gazety Warszawskiej” z 1837 i 1838 roku. Nie mogłem przewidzieć, że kilka miesięcy później w płockim AP znajdę opasły foliał trudnej sprawy spadkowej po moim zamożnym przodku zmarłym w 1812 roku. Ostatnie włączone do „sprawy” dokumenty pochodzą z 1871 roku. Wśród masy dokumentów znalazłem informację o zamieszczeniu dwóch ogłoszeń w prasie. Pierwsze ukazało się w „Gazecie Warszawskiej” z 13 marca 1837 roku, drugie w „Dzienniku Warszawskim” z 9 września 1871 roku. Niestety, nie udało mi się odszukać obu roczników w warszawskich bibliotekach, nawet tych kościelnych. We wspomnianym antykwariacie dowiedziałem się, że oba tomy nabyła osoba prywatna. Minęło sporo czasu. Może nie dotarłem do wszystkich zasobów?
Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ogłoszenia bywały dodawane do akt sprawy
patrz:
http://picasaweb.google.pl/moojek/KK197 ... 4658439874

i faktycznie! zgodnie z zapisem powyższym:
egzemplarze z Dziennika Warszawskiego tkwią w księdze wieczystej hipoteki Warszawskiej numer 197

Januszu: sprawdzałeś hipoteki bezpośrednio związane ze sprawami?

Oczywiście nie proponuję Ci przejrzenia hipoteki Warszawskiej - wszystkich załączników, z zespołu 662/III )?) ale przejrzenie ksiąg tych nieruchomości które np wchodziły w skłąd masy spadkowej "po [...]zamożnym przodku zmarłym w 1812 roku

ale pewnie to zrobiłeś...

Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bamuzyk

Sympatyk

Nekrologi i spisy zmarłych

Post autor: bamuzyk »

Czy moze mi ktos pomóc w odszukaniu grobu krewnego ?
Aleksander Malinowski ur. 1.01.1900r, zmarł 27.10.1920 Pochowany jest w Warszawie na Cmentarzu Wojskowym , mam takie dane: KB12,rz.6,g.19
Ktoś mi też mówił,ze jest pochowany na cmentarzu powązkowskim .Czy cmentarz wojskowy i Powązkowski to moze byc ten sam ?
Czy jest mozliwość uzyskania zdjęcia tego grobu ?Barbara
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

To może być cmentarz Wojskowy na Powązkach
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... G4&cad=rja
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
bamuzyk

Sympatyk

Post autor: bamuzyk »

Tak , to na pewno ten , wszystko sie zgadza , bo i ""wojskowy" i Powązki " .Ale czy są gdzies spisy osób tam pochowanych ? I czy mozna uzyskać zdjęcie ?
Barbara
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

EwaMaria

Sympatyk

Post autor: EwaMaria »

Witam .Właśnie dzięki Genetece prawdopodobnie znalazłam ślad swojego pradziadka, jest to numer aktu zgonu z 1919 z parafii MB Loretańskiej na Pradze.Ze skromnych opowiesci rodzinnych wiem, że zmarł on w jakimś szpitalu w Warszawie i tam został pochowany .Dziadek na stałe mieszał z rodziną w okolicach Sierpca a dlaczego znalazł sie w Warszawie nie wiem.Proszę o radę co mogę zrobić aby czegoś się dowiedzieć . Ewa.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Mógł zostać pochowany na Bródnie. Najlepiej zadzwonić do kancelarii cmentarza i zapytać, może będą go mieli w bazie.

pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ewo,

ja również obstawiam Cmentarz Bródnowski, a szpital, w którym hospitalizowany był Twój pradziadek to prawdopodobnie Szpital Praski:
http://szpitalpraski.pl/nasz-szpital/historia/
Polecam kontakt z kancelarią cmentarną, jak doradza Jurek.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”