normalne i tajne wyszukiwanie na Family Search

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Wszeborowski_Tomasz »

Ktoś bodaj z Kanady upierał się, że widzi zasoby, które u mnie były niewidoczne - chodziło o skany aktów z terenów obecnej Ukrainy. Myślałem, że może ma do nich dostęp jako członek kościoła mormońskiego (nie dopytałem się o to), ale może faktycznie jest jakiś filtr, wynikający z umów zakazujących publikację skanów w jednych krajach, a umożliwiających w innych. Jeśli tak, to może da się jakoś obejść to zabezpieczenie? Gdybym mieszkał w Warszawie to bym pojechał do centrum historii rodziny i obejrzał to na miejscu, ale mieszkam w Trójmieście, a tu na razie takiego centrum nie ma. :(

Dla przykładu jest katalog ze skanami:
https://familysearch.org/search/collection/1910265

Ale obejrzeć poszczególnych skanów będąc w Polsce nie można, choć można sobie wybrać miejscowość i lata. :(
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Proszę Państwa nie ma nic tajnego,ukrytego :) bo komu i czemu miałoby to służyć. Jest wiele skanów,które można oglądać-czytać siedząc we własnym fotelu.
Popularnie nazywając, skany z Ukrainy można przeglądać na monitorach komputerów w Centrum Historii Rodziny w Warszawie lub we Wrocławiu
pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

a skany z Wilna na monitorze w domu!
Szukałem Trześniowa a znalazłem parafię Ostrobramską, tak potrzebną dla mnie od 10 lat!
Jarek :) :) :)
AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

przepraszam że się tak dobijam o ten Zwoleń, ale szukałem w/w sposobami i nic zakrytego nie znalazłem, poza tym co jest ogólnie dostępne, może ktoś bardziej obeznany by sprawdził, bo się irytuję że coś więcej jest tylko nie mogę znależć.
Andrzej.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

AndrzejG pisze:przepraszam że się tak dobijam o ten Zwoleń, ale szukałem w/w sposobami i nic zakrytego nie znalazłem, poza tym co jest ogólnie dostępne, może ktoś bardziej obeznany by sprawdził, bo się irytuję że coś więcej jest tylko nie mogę znależć.
Andrzej.
Zwolen znalazłam w kolekcji Radom sa tam urodzenia od 1734, śluby od 1826 a zgony od 1797. Aby miec calkowita pewnosc trzeba przeszukac wszystkie pozostale kolekcje tzn Czestochowa, Gliwice, Lublin. PIslam kilka postow wczesniej Kielce sa w kolekcji Lublin i Radom. Po wejsciu w te zakladki wchodzi sie w Kielce i tam dopiero widac parafie. Ukrytosc polega na tym ze trzeba przeszukiwac wszystkie kolekcje bo prafia moze byc w miejscu niespodziewanym tak jak Kielce w Lublinie.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Andrzeju, napisz jakie lata Zwolenia znalazłeś, albo link załącz i wtedy zobaczymy czy ktoś znajdzie więcej. Potraktujmy to jak próbę :)
Pozdrawiam
Arek
AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

tak jak wyżej napisała Marzanna, te lata wszystkie przejrzałem , chodzi mi o wcześniejsze ur. i mł. jak by coś było wcześniejszego to bym był zadowolony.
Andrzej.
Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Widocznie jeszcze nie dodali aktów ze Zwolenia sprzed 1734 i musisz cierpliwie czekać, aż to zrobią.

A ja liczę, że mormoni otworzą kiedyś swoje centrum historii rodziny w Gdańsku - wiem, że mają tu swoich członków, bo widuję ich z ulotkami, więc może jak zobaczą, że jest tu zainteresowanie badaniem rodziny to zorganizują taki punkt. Na pewno byłoby wielu chętnych do korzystania z jego usług i nie świeciłby pustkami.

Pozdrowienia dla cierpliwych :) Tomek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Z tego co ja tu widzę we Francji, to najskuteczniejszym sposobem na otwarcie centrum jest inicjatywa oddolna.
Jeśli w Gdańsku lub jakimkolwiek innym mieście w Polsce jest kościół, tzn. budynek, to jest i pomieszczenie z czytnikami mikrofilmów.
Zadzwonić do nich, zapytać .... to nic nie kosztuje.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Gdzieś czytałam, ze Muzeum Emigracji w Gdyni ma stały dostęp do FS
Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Świątynia to chyba tylko w Warszawie, ale znalazłem informację, że w Gdańsku jest "dom spotkań" na ul. Heweliusza 11, brak podanego nr telefonu. Podane tylko, że spotkania sakramentalne w niedziele o 11. Ale skoro są spotkania gminy, mają punkt w dobrej lokalizacji to i jest nadzieja, że uruchomią tam centrum, podejdę tam kiedyś przed 11 i porozmawiam z nimi na temat takiej możliwości. Może też dowiem się jak jest z tymi niewidocznymi dla wszystkich skanami, że jedni je widzą w swoim domu, a inni nie.

Muzeum Emigracji w Gdyni oferuje dostęp do baz portalu ancestry.com, ale to może mieć każdy kto wykupi taką możliwość na tym portalu, a to przecież nie wystarcza do obejrzenia skanów o których tu mówimy. Gdyby to była tylko kwestia pieniędzy! Przecież wielu z nas zapłaciłoby chętnie za konto premium u mormonów, aby mieć pełen dostęp do wszystkich skanów, jakie mają, zamiast jechać setki km do odległego centrum.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Wszeborowski_Tomasz pisze: Może też dowiem się jak jest z tymi niewidocznymi dla wszystkich skanami, że jedni je widzą w swoim domu, a inni nie.
.
Te niewidoczne skany są z terenu dzisiejszej Ukrainy która nie wyraziła zgody na ich jawne udostępnianie w sieci. Dlatego są dostępne tylko na komputerach mormonów.
barbara.cz

Post autor: barbara.cz »

elgra pisze:
Wszeborowski_Tomasz pisze: Może też dowiem się jak jest z tymi niewidocznymi dla wszystkich skanami, że jedni je widzą w swoim domu, a inni nie.
.
Te niewidoczne skany są z terenu dzisiejszej Ukrainy która nie wyraziła zgody na ich jawne udostępnianie w sieci. Dlatego są dostępne tylko na komputerach mormonów.
Oraz na komputerach członków kościoła.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

barbara.cz pisze:
elgra pisze:
.
Oraz na komputerach członków kościoła.
A to nadal tak jest? Pytam poważnie. Dwaj moi wujowie, fakt że dalecy, są mormonami. Kiedys nawet zastanawiałem się czy nie poprosić...
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Ja bym się nie zastanawiał :D
IgorD.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy przesunięte”