Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Grzegorzu
Łykowski 1389 – od nazwy miejscowej Łyków (konińskie, gmina Świnice Warckie).
Marczyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion Marcin, Marek, od marzec, od staropolskiego marczeć ‘słabnąć, chudnąć’.
Perzyński 1617 – od nazwy miejscowej Perzyny, dawniej Pyrzyny (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Łykowski 1389 – od nazwy miejscowej Łyków (konińskie, gmina Świnice Warckie).
Marczyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion Marcin, Marek, od marzec, od staropolskiego marczeć ‘słabnąć, chudnąć’.
Perzyński 1617 – od nazwy miejscowej Perzyny, dawniej Pyrzyny (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Pochodzenie nazwisk
Witam.
Mam prośbę dotyczącą wyjaśnienia pochodzenia nazwiska Sobalski. Nigdzie nie mogę znaleźć słowa na jego temat. Pozdrawiam
Mam prośbę dotyczącą wyjaśnienia pochodzenia nazwiska Sobalski. Nigdzie nie mogę znaleźć słowa na jego temat. Pozdrawiam
- Michał_D.Wysocki

Nazwisko Sobalski
Może nazwisko odmiejscowe, pochodzące od nazwy wsiSobolelub Sobolów. Te zaś od nazwy kunowatego zwierzęcia. - za H.Martenką
Michał Wysocki
Michał Wysocki
Nazwisko Sobalski
Dzięki. Ma ktoś może inną hipotezę na temat pochodzenia mojego nazwiska? Pozdrawiam
Pozdrawiam- Kuba
- Ewa_Szczodruch

-
Nytko_Małgorzata

Błądek, Błondek oraz Jamróg, Jamruk
Witam Pani Ewo,
W dokumentach moich dziadków pojawiają się dwa różniące się zapisy nazwiska. Błądek lub Błondek to panieńskie nazwisko babci, która urodziła się w Włodzimierzu Wołyńskim.
Jamróg lub Jamruk to nazwisko panieńskie mojej prabaci ze strony dziadka. Dziadek urodził się w Tarnowie.
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.
Małgosia.
W dokumentach moich dziadków pojawiają się dwa różniące się zapisy nazwiska. Błądek lub Błondek to panieńskie nazwisko babci, która urodziła się w Włodzimierzu Wołyńskim.
Jamróg lub Jamruk to nazwisko panieńskie mojej prabaci ze strony dziadka. Dziadek urodził się w Tarnowie.
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc
Pozdrawiam.
Małgosia.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Małgosiu
Błądek, Błondek (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od błąd, błądzić.
Jamróg, Jamruk (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Ambroży, z łacińskiego Ambrosius, a to z greckiego Ambrosios, od przymiotnika ambrosios ‘nieśmiertelny’. W Polsce imię notowane od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Błądek, Błondek (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od błąd, błądzić.
Jamróg, Jamruk (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Ambroży, z łacińskiego Ambrosius, a to z greckiego Ambrosios, od przymiotnika ambrosios ‘nieśmiertelny’. W Polsce imię notowane od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Pochodzenie nazwiska
Pani Ewo.Proszę o informacje na nazwisko DROP.Pozdrawiam Jozek.
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch