Archiwum Państwowe w Kaliszu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dogielskilech

Sympatyk

Post autor: dogielskilech »

Kliber pisze:Moze ktos sie orientuje ... je tez sie interesuje AP Kalisz ale niestety troche ciezko jest cos ustalic na odleglosc (mieszkam w Kanadzie) jak jest z umieszczaniem oplat. Z mojego wlasnego doswiadzczenia przelewy bankowe z Kan do Polski sa bardzo ucizliwe , wrecz zaopbiegawcze... Czy jest mozliwosc zaplacenia on-line karta bankowa np Visa?... Nie bardzo mam smialosc meczyc tutaj kolegow o pomoc "tak przy okazji", interesuje sie datami i rodziestwem mojego pra dziadka ktory mieszkal do ok 1910 roku w Wolicy lub Szale...Dziekuje za jakiekolwiek wskazowki

Radek Kliber
Ostatnio brałem ksero kopie z AP Kalisz i oplate musialem uregulowac na konto bankowe (w AP kasa wplat nie przyjmuje). Do wiadomosci podaje konto.
Archiwum Panstwowe w Kaliszu ul. Poznanska 207 , 62-800 Kalisz Nr konta: 77 1010 1469 0005 6322 3100 0000
Kliber
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kliber »

dogielskilech pisze:
Kliber pisze:Moze ktos sie orientuje ... je tez sie interesuje AP Kalisz ale niestety troche ciezko jest cos ustalic na odleglosc (mieszkam w Kanadzie) jak jest z umieszczaniem oplat. Z mojego wlasnego doswiadzczenia przelewy bankowe z Kan do Polski sa bardzo ucizliwe , wrecz zaopbiegawcze... Czy jest mozliwosc zaplacenia on-line karta bankowa np Visa?... Nie bardzo mam smialosc meczyc tutaj kolegow o pomoc "tak przy okazji", interesuje sie datami i rodziestwem mojego pra dziadka ktory mieszkal do ok 1910 roku w Wolicy lub Szale...Dziekuje za jakiekolwiek wskazowki

Radek Kliber
Ostatnio brałem ksero kopie z AP Kalisz i oplate musialem uregulowac na konto bankowe (w AP kasa wplat nie przyjmuje). Do wiadomosci podaje konto.
Archiwum Panstwowe w Kaliszu ul. Poznanska 207 , 62-800 Kalisz Nr konta: 77 1010 1469 0005 6322 3100 0000
Dziekuje za informacje moze cos mi sie uda wymyslec.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

I znów wyjdę na dzielącego włos na czworo:(
Numery rachunków bankowych - z zasady należy się o nie dowiadywać bezpośrednio u tego do kogo ma przelew dotrzeć:)
http://www.kalisz.ap.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=59

"Aktualny numer rachunku bankowego Archiwum Państwowego w Kaliszu to:

51......."

celowo nie podaję pełnych danych, aby na forum nie wisiało za rok czy dwa

Sygnalizuję, ze być może jest inne niż 77 1010...

dodatkowe dane potrzebne przy przelewach zagranicznych podadzą w korespondencji mailowej
adresy, kontakty na www.kalisz.ap.gov.pl

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dogielskilech

Sympatyk

Post autor: dogielskilech »

Wynika z tego że AP Kalisz często zmienia konta. Ostatnio płaciłem za kopie 15.02.br . Pozdrawiam i przepraszam za niechcące wprowadzenie w błąd.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

albo często rachunki albo rzadko stronę:)
ale warto sprawdzić, zresztą na potwierdzeniu przyjęcia zamówienia nume rachunku bankowego powinien być podany
ostatnio chyba wszystkie AP-y zmieniły numery rachunków
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

AP Kalisz - prośba o pomoc

Post autor: Eder »

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w Archiwum Państwowym w Kaliszu, chodzi o jeden (lub 3) akty chrztu, tylko sprawdzenie czy takowe są, kopie zamówię sam. W zamian mogę zaoferować pomoc w Toruniu, gdzie mieszkam, lub we Włocławku gdzie będę w lipcu. Szczegóły chyba najlepiej na PW.
Pozdrawiam, Andrzej Wójtowicz
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Nieaktualne. :)
Ostatnio zmieniony czw 06 paź 2011, 23:02 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Śmieszek_K

Sympatyk

Post autor: Śmieszek_K »

Witam,
byłam w tym tygodniu w AP Kalisz, ale niestety - jeden złośliwy akt urodzenia(którego w końcu nie znalazłam) zabrał mi cały czas i nie zdążyłam znaleźć aktu ślubu moich pradziadków - Michała Frąckowiaka i Zofii Frankiewicz. Dlatego zwracam się z ogromną prośbą do kogoś, kto bywa często w tym AP o przejrzenie może kiedyś przy okazji ksiąg małżeństw USC Pleszew w latach 1904 1905.
Będę niezmiernie wdzięczna i w zamian służę pomocą genealogiczną na terenie Poznania i Bydgoszczy.

Pozdrawiam,
Kasia Śmieszek

edit 22.11.2011:
Aktualizuję informacje o poszukiwanym przeze mnie akcie ślubu - wiem, że wzięli oni ślub 14.07.1905, najprawdopodobniej w Czarnuszce - zatem akt znajduje się w zespole USC Karmin. Może znajdzie się ktoś, kto namierzy ten akt i pomoże mi zająć się(nieznaną dotąd) gałęzią ze strony prababci :)
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony wt 22 lis 2011, 22:50 przez Śmieszek_K, łącznie zmieniany 2 razy.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Ja również proszę o sprawdzenie akt w AP Kalisz.
Szukam aktu ślubu Walentego Zdzieszka (lub Zdzieszyńskiego) i Anny Przybylskiej. Aktu należy szukać w ASC Chełmce w latach 1872-1876.
Poszukuję również aktu zgonu Walentego- prawdopodobnie parafia Tłokinia, lata 1886-1905.
Z góry dziękuję za pomoc.
Życzliwemu pomogę w AP Łódź.
Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

Post autor: neumann »

Witam,

poszukuję życzliwej osoby, która zechce pomóc mi w AP KALISZ w przejrzeniu przedwojennych Ksiąg Ewidencji Ludności gminy Staw.
Pomogę w AP Łódź

Pozdrawiam ,

Marcin
Awatar użytkownika
madzia327

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: madzia327 »

Znalazłam taką informację nt dygitalizacji w AP Kalisz.
Hura!

http://www.archiwum.kalisz.pl/aktualnosci/77
zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Witam. Poszukuje życzliwej osoby która mogłaby i zechciała przejrzeć w AP w Kaliszu księgi zmarłych parafii w Przespolewie z lat 1894-1906 i wynotowała mi dane dotyczące nazwiska SOBKOWSKI/SKA. Chodzi mi tylko o imię i rok.
Z góry bardzo dziękuje. Zbyszek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Wykaz ksiąg stanu cywilnego i metrykalnych, które będą wyłączone czasowo z użytkowania w pracowni naukowej z powodu digitalizacji w AP Kalisz:
http://www.archiwum.kalisz.pl/pliki/wyk ... alnych.pdf

Za: http://www.archiwum.kalisz.pl/
"INFORMACJA DLA UŻYTKOWNIKÓW PRACOWNI NAUKOWEJ
W związku z digitalizacją kaliskiego zasobu metrykalnego Archiwum Państwowe w Kaliszu informuje o wyłączeniu z użytkowania w Pracowni Naukowej części ksiąg metrykalnych i stanu cywilnego. Dokładny wykaz ksiąg znajduje się tutaj. Ponieważ trudno jest określić, w jakim czasie konkretne księgi będą wyłączone z użytkowania, prosimy zainteresowanych o kontakt z pracownią naukową
tel. 62 767 10 22 wew. 19 lub sekretariat@archiwum.kalisz.pl.
Za utrudnienia serdecznie przepraszamy."
Awatar użytkownika
beatab

Sympatyk
Ekspert

AP Kalisz - prośba o pomoc

Post autor: beatab »

Witam
Czy jest ktoś kto odwiedza Archiwum Państwowe w Kaliszu
i mógłby mi sprawdzić
Spis rzemieślników w Stawiszynie 1849-1859
Spis rzemieślników w Koźminku 1838-1856
Księgę ludności stałej w Koźminku 1872-1931 / interesuje mnie tylko początek do ok. 1885/
Nazwisko HEINZE / dla obu miejscowości/
Beata
matek170

Post autor: matek170 »

Witam,

Potrzebuje pomocy ze znalezieniem aktu urodzenia Franciszka Mencel (Menzel) z 1903r. z dokumentow ktore posiadam pradziadek urodzil sie w Piaskach k. Bolesławca. Według programu PRADZIAD akta znajduja sie w Kaliszu. Za pomoc chetnie sie odwdziecze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”