Spis lekarzy polskich XIX wieku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- WaldemarChorążewicz

Znalazłem tylko :
Hirszberg Józef Wilhelm
tom 5
powstaniec 1830-31.
lekarz w Czarnożyłach i Działoszynie.
Przez ostatnie 10 lat życia był
lek. miejskim w Warszawie.
Waldemar
Hirszberg Józef Wilhelm
tom 5
powstaniec 1830-31.
lekarz w Czarnożyłach i Działoszynie.
Przez ostatnie 10 lat życia był
lek. miejskim w Warszawie.
Waldemar
-
Joanna_Lewicka

Waldemarze, serdeczne dzięki za odpowiedź. Oczywiście skorzystam z podanego przez Ciebie kontaktu do Biblioteki. Muszę jednak powiedzieć, że nie bardzo podoba mi się określenie "ofiara zawodu".
Mój Pradziadek, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, przez całe swoje dorosłe życie był lekarzem - społecznikiem w Kłobucku, małym miasteczku pod Częstochową. Miejscowi nazwali go "Judymem z Kłobucka". Jego legenda trwa do dziś - w roku 2015 w miejscowym szpitalu odsłonięto tablicę upamiętniającą doktora Teofila Władysława Brzozowskiego. Tak - nie dorobił się majątku, ponieważ ubogich pacjentów leczył za darmo. Tak - umarł przedwcześnie, ponieważ zaraził się od pacjenta. Tak - przez sąd carski został skazany na zesłanie, ponieważ był nie tylko lekarzem, ale także konspiratorem walczącym z caratem. Miał duszę i postawę wojownika, a nie ofiary i dlatego muszę zaprotestować przeciwko takiemu mianu.
Pozdrawiam -
Joanna
Mój Pradziadek, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, przez całe swoje dorosłe życie był lekarzem - społecznikiem w Kłobucku, małym miasteczku pod Częstochową. Miejscowi nazwali go "Judymem z Kłobucka". Jego legenda trwa do dziś - w roku 2015 w miejscowym szpitalu odsłonięto tablicę upamiętniającą doktora Teofila Władysława Brzozowskiego. Tak - nie dorobił się majątku, ponieważ ubogich pacjentów leczył za darmo. Tak - umarł przedwcześnie, ponieważ zaraził się od pacjenta. Tak - przez sąd carski został skazany na zesłanie, ponieważ był nie tylko lekarzem, ale także konspiratorem walczącym z caratem. Miał duszę i postawę wojownika, a nie ofiary i dlatego muszę zaprotestować przeciwko takiemu mianu.
Pozdrawiam -
Joanna
- Dobijański_Marcin

Dobry wieczór.
Waldemarze - poszukuję informacji o Eugeniuszu Chełchowskim, absolwencie Akademii Medycznej w St. Petersburgu, zmarłym jako lekarz wojskowy w Bułgarii podczas wojny turecko-rosyjskiej (1877-78 ). Czy jest może nota w którymś z tomów?
Dziękuję i pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
Waldemarze - poszukuję informacji o Eugeniuszu Chełchowskim, absolwencie Akademii Medycznej w St. Petersburgu, zmarłym jako lekarz wojskowy w Bułgarii podczas wojny turecko-rosyjskiej (1877-78 ). Czy jest może nota w którymś z tomów?
Dziękuję i pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
- WaldemarChorążewicz

Witam.
Niestety , w spisie z umieszczono tylko
Kazimierza Chełchowskiego w tomie 1.
Pozdrawiam
Waldemar
Niestety , w spisie z umieszczono tylko
Kazimierza Chełchowskiego w tomie 1.
Pozdrawiam
Waldemar
- Dobijański_Marcin

Dziękuję 
- Kostkowski

doktor medycyny Zenon Ignacy Szymański z Ostrowca
Panie Waldemarze, czy w posiadanym przez Pana indeksie jest doktor medycyny Zenon Ignacy Szymański z Ostrowca?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za sprawdzenie i odpowiedź.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za sprawdzenie i odpowiedź.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
- WaldemarChorążewicz

Re: doktor medycyny Zenon Ignacy Szymański z Ostrowca
[quote="Kostkowski"]Panie Waldemarze, czy w posiadanym przez Pana indeksie jest doktor medycyny Zenon Ignacy Szymański z Ostrowca?
Witam.
W skorowidzach nie występuje Z.I.Szymański.
Pozdrawiam
Waldemar
Witam.
W skorowidzach nie występuje Z.I.Szymański.
Pozdrawiam
Waldemar
- Andrzej_Iwanowski

- Kontakt:
Re: doktor medycyny Zenon Ignacy Szymański z Ostrowca
Szanowny Panie Waldemarze,
Czy byłby Pan tak uprzejmy i sprawdził w indeksie - doktor medycyny i chirurgii Tomasz Wróbel.
pozdrawiam
Andrzej Iwanowski
Czy byłby Pan tak uprzejmy i sprawdził w indeksie - doktor medycyny i chirurgii Tomasz Wróbel.
pozdrawiam
Andrzej Iwanowski
pozdrawiam
Andrzej J. Iwanowski
Andrzej J. Iwanowski
Bardzo proszę o sprawdzenie Edward Nagrodzki .
Pozdrawiam.
Beata Tchorzewska
Pozdrawiam.
Beata Tchorzewska
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2016, 13:14 przez Beata65, łącznie zmieniany 1 raz.
- WaldemarChorążewicz

Z wymienionych osób jedynie Edward
Nagrodzki został wymieniony w
tomie 4 B. powst. 1830-31
1 og. w Wyszogrodzie ,Płocku i
Lipnie .
Zamykam ten wątek.
Proszę o kontaktowanie się z
Centralną Biblioteką Lekarską
skany można uzyskać w Centr.Biblioteki Lek. e-mail wypozycz(at)gbl.waw.pl za cenę ok. 2 zł.
Pozdrawiam
Waldemar
Nagrodzki został wymieniony w
tomie 4 B. powst. 1830-31
1 og. w Wyszogrodzie ,Płocku i
Lipnie .
Zamykam ten wątek.
skany można uzyskać w Centr.Biblioteki Lek. e-mail wypozycz(at)gbl.waw.pl za cenę ok. 2 zł.
Pozdrawiam
Waldemar
Ostatnio zmieniony wt 19 sty 2016, 20:19 przez WaldemarChorążewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziękuję za sprawdzenie!
Pozdrawiam.
Beata Tchorzewska
Pozdrawiam.
Beata Tchorzewska
-
m.rottenberg

- Kontakt:
- WaldemarChorążewicz

Wątek zakończony.
Powtórzę jeszcze raz mój post:
Zamykam ten wątek.
Pozdrawiam
Waldemar
Powtórzę jeszcze raz mój post:
Zamykam ten wątek.
Pozdrawiam
Waldemar
-
Joanna_Lewicka

Widzę, że Waldemar zamknął ten wątek, ale jeszcze dodam świeżutką informację:
Po otrzymaniu wiadomości, że w opracowaniu Piotra Szarejki znajduje się biogram mojego Pradziadka, wczoraj skontaktowałam się z Centralną Biblioteką Lekarską. Dzisiaj mam już w swojej poczcie maila ze skanem tego biogramu!
Często krytykujemy różne instytucje, które "podkładają nam kłody pod nogi", więc teraz muszę pochwalić życzliwą i szybką w działaniu Bibliotekę.
Pozdrawiam -
Joanna
Po otrzymaniu wiadomości, że w opracowaniu Piotra Szarejki znajduje się biogram mojego Pradziadka, wczoraj skontaktowałam się z Centralną Biblioteką Lekarską. Dzisiaj mam już w swojej poczcie maila ze skanem tego biogramu!
Często krytykujemy różne instytucje, które "podkładają nam kłody pod nogi", więc teraz muszę pochwalić życzliwą i szybką w działaniu Bibliotekę.
Pozdrawiam -
Joanna