Indeksacja asc.genealodzy.pl
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- bozenabalaw

- bozenabalaw

- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Rzeczywiście Bożenko, jest jeszcze nawet kilka innych Warszaw 
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIII/99
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/100
Pozdrawiam
Justyna
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIII/99
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/100
Pozdrawiam
Justyna
- bozenabalaw

-
Sroczyński_Włodzimierz

Patrząc z boku
z parafii dotychczas opracowywanych w ramach pilotażu ASC jedna jest "typowo Warszawska" - Św. Andrzej
pozostałe obejmują zarówno Warszawę jak i podwarszawskie miejscowości.
W każdej z parafii (najrzadziej zapewne w Św. Andrzeju) będą występowały
chrzty dzieci urodzonych poza Warszawą
małżeństwa osób spoza Warszawy
zgony osób zmarłych poza Warszawą
podobnie z projektem metryki -Jan i Wszyscy Święci -stosunkowo mało pozawarszawskich miejscowości będzie się pojawiać, w Jazdowie - Aleksandrze odwrotnie
podobnie z parafiami z geneteki określanymi jako warszawskie (ale tam miejscowości chyba nie podajemy) np
Stanisława BM Warszawa- Wola (w pradziadzie i innych dosłownie określana jako parafia miejscowości Wola i ASC miejscowości Wola)
ale może nie wiem o co chodzi i trafiam kulą w płot myśląc, że o dookreślenie miejsca opisywanego zdarzenia
pozdrawiam
z parafii dotychczas opracowywanych w ramach pilotażu ASC jedna jest "typowo Warszawska" - Św. Andrzej
pozostałe obejmują zarówno Warszawę jak i podwarszawskie miejscowości.
W każdej z parafii (najrzadziej zapewne w Św. Andrzeju) będą występowały
chrzty dzieci urodzonych poza Warszawą
małżeństwa osób spoza Warszawy
zgony osób zmarłych poza Warszawą
podobnie z projektem metryki -Jan i Wszyscy Święci -stosunkowo mało pozawarszawskich miejscowości będzie się pojawiać, w Jazdowie - Aleksandrze odwrotnie
podobnie z parafiami z geneteki określanymi jako warszawskie (ale tam miejscowości chyba nie podajemy) np
Stanisława BM Warszawa- Wola (w pradziadzie i innych dosłownie określana jako parafia miejscowości Wola i ASC miejscowości Wola)
ale może nie wiem o co chodzi i trafiam kulą w płot myśląc, że o dookreślenie miejsca opisywanego zdarzenia
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- bozenabalaw

Przepraszam. Chodzi o ten wpis>
Wpis dotyczacy Warszawy to już dygresja ( piszemy albo Warszawa albo Miasto stołczne)
Ponieważ miałam ten sam problem, to również proszę w imieniu indeksujących o zmianę miesca lub zmiejszenia tego napisu.Witam.
Uczestniczyłem w indeksowaniu metryk do tego projektu i mam prośbę o zmianę miejsca umieszczania napisu "własnościowego"
Część aktów jest z tego powodu nieczytelna , napis przykrywa zapisane informacje.
pozdrawiam
Krzysztof
Wpis dotyczacy Warszawy to już dygresja ( piszemy albo Warszawa albo Miasto stołczne)
Serdeczności Bożena Balawender
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Co prawda większość indeksacji już została wykonana za co dziękuje wszystkim indeksującym ale jeszcze nie wszystkie dane trafiły na swoje miejsce. Postęp prac możemy zobaczyć na podstronie http://www.asc.genealodzy.pl/rejestry.php . Niebawem powinny napłynąć kolejne indeksy. Zmieni się też kształt raportów (sposobu wyświetlania wyników) tak by wszystkie pola rekordów mogły zostać przedstawione mieszcząc sie przy tym w jednej linii. Baza asc.genealodzy.pl jest też włączona do GENESZUKACZA
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kaczmarek_Aneta

Mam pytanie: czy niniejsza informacja o planowanej digitalizacji zindeksowanych akt metrykalnych zamieszczona na stronie AP w Warszawie jest związana z pilotażowym programem indeksacji metryk Archiwów Państwowych, czy też są to odrębne projekty ?
Pytam, bo przyznam, że trochę się już zagubiłam w temacie...
AK
Pytam, bo przyznam, że trochę się już zagubiłam w temacie...
Pozdrawiam,Archiwum Państwowe m. st. Warszawy zamierza również podjąć prace nad przetworzeniem zindeksowanych akt metrykalnych w formę cyfrową i udostępnianiem ich w internecie.
Indeksy sporządzono na podstawie zapisów w poszczególnych aktach, nie zaś na podstawie skorowidzów alfabetycznych znajdujących się na końcu większości ksiąg. Pozwoliło to na uniknięcie wielu pomyłek i pominięć nazwisk, znajdujących się w oryginalnych skorowidzach. Ich niedokładność w porównaniu z aktami sięga w przypadku większych parafii (np. Pułtusk) nawet kilkunastu procent. Każdy zapis wprowadzony do bazy został następnie po raz kolejny sprawdzony i skonfrontowany z zapisem w akcie. Dzięki temu zminimalizowano liczbę błędów i pomyłek, jednakże z pewnością nie udało ich się wyeliminować całkowicie. Dlaczego będziemy wdzięczni za zgłaszanie wszelkich dostrzeżonych nieścisłości, które po sprawdzeniu będą usuwane.
Przy indeksacji ograniczono się do wypełnienia następujących rubryk: nazwisko, imię, rok, nr aktu, rodzaj aktu (u - urodzenia, m - małżeństwa, z - zgony), parafia, wyznanie, uwagi. W tej ostatniej rubryce wpisywano imię i nazwisko współmałżonka (w wypadku akt małżeństw), informacje o urodzeniach nieślubnych, dzieciach martwo urodzonych oraz inne dane "nietypowe" mogące pomóc w pracy genealoga, np. informacja przy akcie chrztu o pierwotnym imieniu nawróconej Żydówki itp.
Ograniczenie indeksacji do w/w danych spowodowane jest planowanym w najbliższej przyszłości przetworzeniem akt metrykalnych na formę cyfrową i udostępnianiem ich w internecie, dzięki czemu, klikając na ikonkę przy znalezionej poprzez wyszukiwarkę osobie będzie można zapoznać się z całym aktem i wszystkimi zawartymi w nim informacjami.
AK
- WaldemarChorążewicz

Witaj Aneto.
Przed chwilą rozmawiałem z p.Wiśniewskim,kierownikiem AP Pułtusk.Wyszukiwarka,indeksacja i udostępnianie skanów dotyczy tylko AP w Pułtusku.AP Warszawa przygotowuje same skany ksiąg bez indeksacji.W 2010r będą zamieszczone na internetowych stronach,bliższe szczegóły n.t .Warszawy poznamy w najbliższych tygodniach
Pozdrowienia.
Waldemar Chorążewicz
Przed chwilą rozmawiałem z p.Wiśniewskim,kierownikiem AP Pułtusk.Wyszukiwarka,indeksacja i udostępnianie skanów dotyczy tylko AP w Pułtusku.AP Warszawa przygotowuje same skany ksiąg bez indeksacji.W 2010r będą zamieszczone na internetowych stronach,bliższe szczegóły n.t .Warszawy poznamy w najbliższych tygodniach
Pozdrowienia.
Waldemar Chorążewicz
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Waldemarze
dziękuję za wyjaśnienia.
Przyznam, że informacja na stronie AP m.st. Warszawy podana jest w takim porządku, jakby projekt indeksacji miałby dotyczyć także parafii warszawskich.
Rozumiem zatem, że obróbce (upublicznieniu) zostaną poddane gotowe już indeksy wytworzone znacznie wcześniej (spora część jest dostępna w archiwum na DVD).
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
dziękuję za wyjaśnienia.
Przyznam, że informacja na stronie AP m.st. Warszawy podana jest w takim porządku, jakby projekt indeksacji miałby dotyczyć także parafii warszawskich.
Rozumiem zatem, że obróbce (upublicznieniu) zostaną poddane gotowe już indeksy wytworzone znacznie wcześniej (spora część jest dostępna w archiwum na DVD).
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Witam.
Marto, mam prośbę. Indeksowałam parafię MB Loretańską, urodzenia rok 1880. Proszę, sprawdź akty nr 378 i 645. Jeśli idzie o nazwisko matki z aktu nr 645, to ja błędnie podałam, w wyszukiwarce jest prawidłowo. Nazwisko ojca się nie zgadza ( w indeksie księgi również jest ono inne ). I jeszcze jedna uwaga: jak to możliwe, by kobieta rodziła 2 dzieci w odstępie dwóch miesięcy?
http://www.asc.genealodzy.pl/metryki.ph ... 163i&op=se
Miałam trudności z tymi aktami, gdyż pisane one były niestandardowo. Może nasi tłumacze podpowiedzą prawidłową treść?
Na pewno w trakcie przeglądania danych ktoś natrafi na inne błędy, ale nie ma ludzi nieomylnych.
Pozdrawiam serdecznie
.
Basia
Marto, mam prośbę. Indeksowałam parafię MB Loretańską, urodzenia rok 1880. Proszę, sprawdź akty nr 378 i 645. Jeśli idzie o nazwisko matki z aktu nr 645, to ja błędnie podałam, w wyszukiwarce jest prawidłowo. Nazwisko ojca się nie zgadza ( w indeksie księgi również jest ono inne ). I jeszcze jedna uwaga: jak to możliwe, by kobieta rodziła 2 dzieci w odstępie dwóch miesięcy?
Miałam trudności z tymi aktami, gdyż pisane one były niestandardowo. Może nasi tłumacze podpowiedzą prawidłową treść?
Na pewno w trakcie przeglądania danych ktoś natrafi na inne błędy, ale nie ma ludzi nieomylnych.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Indeksacja asc.genealodzy.pl
Urodzić dzieci w odstępie 2 m-cy nie mogła ale mogła ochrzcić w odstępie 2 m-cy. Trzeba zajrzeć do akt.basiaps pisze:I jeszcze jedna uwaga: jak to możliwe, by kobieta rodziła 2 dzieci w odstępie dwóch miesięcy?
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Tak, to prawda. W akcie wyczytałam, że były to dorosłe już dzieci.
Jeden urodził się w 1859, a drugi w 1860 roku. w arkusze wpisywane są daty urodzenia, a nie chrztu.
Pozdrawiam.
Basia
Jeden urodził się w 1859, a drugi w 1860 roku. w arkusze wpisywane są daty urodzenia, a nie chrztu.
Pozdrawiam.
Basia
Witam.
Mam problem z przeglądaniem aktów.
Przy przeglądaniu większej ilości (np. rocznika) dostępna jest tylko pierwsza strona.
Przy próbie przejścia na kolejne pojawia się komunikat " nie znaleziono pliku".
Pozdrawiam
K.K.
Mam problem z przeglądaniem aktów.
Przy przeglądaniu większej ilości (np. rocznika) dostępna jest tylko pierwsza strona.
Przy próbie przejścia na kolejne pojawia się komunikat " nie znaleziono pliku".
Pozdrawiam
K.K.