Uzyskiwanie skorowidzów do asc z archiwów państwowych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Lina

Sympatyk

Post autor: Lina »

Witam!
Dziękuję Wszystkim za komentarze.
Aneto : dzięki za wiadomość i Panu Grzegorzowi za treść podania.
Nie wiem, może jakaś zbiorowa petycja do NDAP, byłaby efektywniejsza
z korzyścią na przyszłość, dla większości i każdego z osobna?

Moje zapytania do oddziałów AP nie były konkretne ,raczej ogólnikowe
pytanie czy możliwe jest korzystanie drogą elektroniczną i na jakich zasadach.
No cóż, dwudziesty pierwszy wiek , nie wszędzie jeszcze dotarł i trudno temu zaradzić.

Otrzymałam dzisiaj odpowiedź z Sandomierza : krótką i nie oficjalną ,jak poprzednie:
Szanowna Pani,
Nie skanujemy skorowidzów ksiąg stanu cywilnego, możemy natomiast zeskanować
konkretne akty.

Przynajmniej tyle, więc na początek może spróbuję uzyskać kilka aktów, a potem zobaczymy.

To jeżdżenie po archiwach zostawię chyba na emeryturę, o ile będę mogła sobie na to pozwolić.

Pozdrawiam .LINA
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Panie Tadeuszu!
O ile znane mi są akty normatywne wydawane przez NDAP (przeważnie zarządzenia):
a. są one obowiązujące dla wszystkich AP (jednolitość)
b. jedynym kryterium różnicującym możliwość wykonania kopii dokumentu od jego udostępnienia na miejscu jest stan dokumentu.
Poza przypadkiem omówionym w b nie istnieje funkcjonalne zróżnicowanie pomiędzy udostępnieniem kopii w pracowni naukowej a przekazaniem jej (za opłatą zgodną z cennikiem) użytkownikowi.

więc
niemożliwym jest stosowanie kryterium "interesu" jeśli nie jest on tożsamy z kryterium "stan dokumentu umożliwia/uniemożliwia wykonanie kopii"
a jeśli jest tożsamy to na "stan dokumentu uniemożliwiający wykonanie kopii" należy się powołać

Nie poważyłbym się zaręczyć czymkolwiek , w przypadku dość dużej grupy osób:)
Mogę jedynie pogratulować Panu odwagi takiego oświadczenia.

Pozostaniemy przy swoich zdaniach:
ja - że takie działanie (jeśli nie jest uargumentowane stanem dokumentu) -jest bezprawne
Pan - jak rozumiem, że jest wynikiem troski o dokument

Brak propozycji wykonania kopii z kopii (więc rozwiązanie, dzięki któremu oryginał nie jest w żaden sposób "nocere") moim zdaniem jest równoznaczny z co było do okazania w warstwie merytorycznej
a stanowisko NDAP - jw. w warstwie formalnej

Życzę najnaj:) wszystkim zainteresowanym i niezainteresowanym - dostępem, udostępnianiem, ochroną, ucięciem wątpliwości,
pozyskiwaniem archiwaliów bezpośrednio z polskich archiwów państwowych jak i innymi rozwiązaniami

Włodzimierz Sroczyński

P.S. Jestem w stanie zaaksperymentować:
zamówić np w AP Częstochowa z tej samej księgi - zt ego samego egzemplarza
a. skan kilku aktów
b. skany skorowidzów

Jeśli odmowa będzie dotyczyła b, a na "a" dostanę zgodę to
ponieważ stan dokumentu w przypadku a i b jest taki sam to
może przyjmijmy że "non necere" oznacza "szkodzenie [...]interesom" nie "szkodzenie dokumentom"

Stawka zakładu:
pokrycie kosztów pozyskania skanów skorowidzów do indeksacji. Limit do ustalenia.:)
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Panie Włodzimierzu
Przytaczam konkretny zapis ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach:
Art. 16
1. Materiały archiwalne udostępnia się jednostkom organizacyjnym i obywatelom dla potrzeb nauki, kultury, techniki oraz gospodarki. Udostępnianie materiałów archiwalnych dla powyższych potrzeb jest bezpłatne.
2. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego ustala, w drodze rozporządzenia, opłaty za udostępnianie materiałów archiwalnych w celach innych niż te, o których mowa w ust. 1, uwzględniając ponoszone przez archiwum dodatkowe koszty związane z tym udostępnianiem, w szczególności:
1) koszty przygotowania materiałów do udostępniania,
2) koszty wyszukania materiałów archiwalnych,
3) koszty zabiegów konserwatorskich związanych z udostępnianiem materiałów archiwalnych,
4) koszty wykonania odpisów i kopii;
5) koszty użycia systemów teleinformatycznych lub informatycznych nośników danych.
2a. Archiwa państwowe wykonują usługi archiwalne w zakresie wyszukiwania, prowadzenia kwerend, kopiowania, przetwarzania i przekazywania danych przy użyciu systemów teleinformatycznych lub informatycznych nośników danych oraz konserwacji materiałów archiwalnych na potrzeby, o których mowa w ust. 1. Archiwa państwowe mogą również prowadzić działalność usługową, polegającą na przechowywaniu, kopiowaniu i konserwacji dokumentacji o czasowym okresie przechowywania, w tym dokumentacji osobowej i płacowej pracodawców.

Pomijając cel udostępniania (o tym nie dyskutuję), w świetle powyższych regulacji archiwum jest zobowiązane udostępnić wspomniane skorowidze w pracowni (do czego jest zobowiązane ustawą), natomiast sporządzenie z nich kopii jest już usługą, a ta jak każda usługa ma charakter czynności cywilno-prawnej. Odmowa udostępniania w pracowni może nastąpić jedynie w trybie określonym przez KPA. Wymagane jest uzasadnienie odmowy, które może być zaskarżone. W tym przypadku jedynym solidnym argumentem odmowy może być tylko zły stan akt, albo wykazanie, że udostępnienie spowoduje readykalne pogorszenie sie ich stanu (stąd to "non nocere"). Natomiast sporządzenie kopii (usługa) nie jest objęte trybem przewidzianym w postępowaniu administracyjnym.
Jeszcze raz chcę Pana zapewnić, że archiwiści chcą udostępniać akta i będą dążyć do tego aby wszystkie akta można było pozyskać onlaine. Prosżę, niech Pan zapozna się z bazą danych "ZOSIA"
Pozdrawiam i życzę optymizmu
Tadeusz Dzwonkowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Co do meritum wątku czyli
Kiedy nie można?
1. wykonać i udostępnić wykonanych kopii skorowidzów z oryginałów
2. wykonać i udostępnić wykonanych kopii skorowidzów z kopii
3. udostępnić istniejących kopii (skanów) - w trybie wysłania nie tylko w pracowni naukowej

Pozostaje przy swoim zdaniu tj
jedynym możliwym kryterium przy archiwaliach o statusie "udostępniane w całości" jest stan archiwaliów/oryginałów.
Czy zastosowano to kryterium czy tez powołano się na inny "interes prawny" rozstrzygnąć mógłby proponowany wyżej eksperyment:)

W przypadku 2 i 3 nie ma zastosowania. W przypadku nr 3 (istnieją skany) usługa "nagrać na płytę i przesłać/pozostawić do odebrania" ewidentnie, w przypadku 2 można przyjąć "nie pomyślano, że istnieje taka możliwość" co nie musi być sprzeczne z deklaratywną chęcią maksymalnego udostępnienia przy minimalnym zużyciu
ot brak w cennikach i tyle -mogę się zgodzić
tak jak mogę się ew. zgodzić , że brak wyraźnej informacji o możliwości przesłania kopii już istniejących skanów zamiast przesłania mikrofilmów pomiędzy archiwami państwowymi -w celu udostępnienia też jest "niepomyśleniem"
i ludzie zamawiają mikrofilmy w jednym AP, po czym są one przesyłane do innego, zużywają się, są niedostępne rónwolegel w kilku miejscach etc pomimo istniejącej "oczywistej" ale małorozpowszechnionej alternatywy

O ZoSI miałem przyjemność poinformować użytkowników forum PTG przed paroma dniami
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... ic&p=40297
tj w 3 dni po uruchomieniu dla "osób z zewnątrz"
proponując jakąś formę współudziału przy uwzględnianiu "obcych/pozaAP" zasobów

pomysł oceniam jako bardzo bardzo ciekawy!

Nigdy nie twierdziłem że "całe środowisko" ogranicza dostęp etc
Wręcz odwrotnie! Nawet w tym wątku - podając przykłady działań APW - wręcz wykazywałem że jest odwrotnie! Tzn że niecałe środowisko ogranicza , nie "całe środowisko nie ogranicza" :)

Mój stosunek do środowiska archiwistów (nie tylko z AP) na ogół (ostatnio 2 dni temu:) jest oceniany przez większość z osób jako "zbyt ciepły i pozytywnie zabarwiony emocjonalnie aby był obiektywny" (cytat niedosłowny ale świeży:)

Jestem wielkim optymistą, szczerze i głęboko wierzę w możliwość, że polskie archiwa państwowe wykonają w "temacie polskie ASC" to co już zrobiły:
archiwa litewskie (akty online - chyba wszystkie rzymskokatolickie!),
niemieckie (akty udostępnione do prezentacji on-line Mormonom)
niektóre polskie niepaństwowe (jaskółka - metryki.genealodzy.pl)

i umożliwią innym (jeśli same nie mogą i nie wiedzą kiedy będą mogły) publikacje posiadanych kopii cyfrowych ASC - bezpłatnie:)

nie szkodzi to dokumentom (już zdigitalizowanym)
zapewnia szeroką dostępność

ew. zdecydują się na działania jak AP Płock i kilka innych

pozdrawiam serdecznie
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Odmowa wykonania usługi?
Ależ proszę bardzo:

Kodeks wykroczeń:
Art. 138. Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług, żąda i pobiera za świadczenie zapłatę wyższą od obowiązującej albo umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia świadczenia, do którego jest obowiązany,
podlega karze grzywny.

tomek
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Do Grzegorza

Dzień dobry!
Grzegorz. Mógłbyś mi na dlawich@wp.pl przesłać Twoje pismo i odpowiedź A.P. Przepisać chciałbym, jako że spodziewam sie odmowy.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na stronie NDAP znalazłam Zarządzenie nr 4 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 18 maja 2000 r. w sprawie organizacji udostępniania materiałów archiwalnych w archiwach państwowych.
http://www.archiwa.gov.pl/images/storie ... 4_2000.pdf

Inne akty normatywne znajdujące się na tej stronie a wydane później chyba (sądząc po lekturze nagłówków) nie odnoszą się do przedmiotowego zagadnienia, ale mogę się mylić...
http://www.archiwa.gov.pl/lang-pl/prawo ... owych.html

Jest jeszcze Ustawa z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach:
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 30173L.pdf

Myślę, że warto to przejrzeć.
Po lekturze aktu Zarządzenia z maja 2000 r. i Ustawy wnioskuję, że nie powinno być przeciwskazań do wydawania kserokopii skorowidzów do asc, ale proszę jeszcze Was o zapoznanie się z treścią Zarządzenia i Ustawy oraz podzielenie się wnioskami.

Mimo wszystko
cały czas jestem dobrej myśli !

Pozdrawiam,
AK

Ps. zamówione skorowidze z archiwów w Tomaszowie i Radomiu już są w drodze :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Do listy przyjaznych archiwów w kwestii uzyskiwania skorowidzów do asc dopisuję:

AP w Lublinie
AP w Łodzi

Pozdrawiam :)

Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Kaczmarek_Aneta pisze:We wszystkich tych przypadkach prosiłam o skorowidze tylko z jedną literą.
Z kolei z AP Kielce (Oddział w Starachowicach) staram się uzyskać kserokopie skorowidzów do akt notarialnych (także ich fragment) – bardzo jestem ciekawa, jak do sprawy podejdzie archiwum.
AP Starachowice podeszło do sprawy bardzo pozytywnie, także i skorowidze do akt notarialnych również można zdobyć, tyle, że w moim przypadku po wyliczeniu ponad 130 stron (4 zł za sztukę) - impreza okazała się nieco za droga :? , więc rezygnuję. Warto jednak dodać, że interesujący mnie zakres lat to ponad 30 lat, stąd taka drastyczna cena.

Ważne jest jednak to, że nie odmówili :)

Pozdrawiam
AK
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Witam,
chciałam dodać do tej listy AP w Poznaniu i w Kaliszu. Bez problemu dostałam kompletne skorowidze asc oraz tylko na wybraną literę.
Pozdrawiam
krystyna
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Witam!
Chciałam podać przyjazne AP w Siedlcach. Tylko nie wszyscy mogą korzystać. Format A3 jedna strona 6 zł.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
darek65

Sympatyk

Zamówie spisów zasobów z ksiąg w Archiwum. Można??

Post autor: darek65 »

Witam.
Może ktoś bardziej doświadczony poradzi mi coś sensownego.
Historię nazwiska opieram na skanach aktów zamawianych w Archiwum kieleckim (parafie podkieleckie). Z uwagi na odległość nie mam możliwości osobiście. Ale powoli tracę punkty zaczepienia. I stąd moje pytania.
1. Mianowicie czy jest możliwość zamówienia w Archiwum skanów spisu treści (zawierające dane do odpowiedniego wpisu) poszczególnych ksiąg z np. 1820-1840 z niektórych parafii? Aby zdobyć dane do złożenia zamówienia na odpowiednie nazwisko i imię. Po kolei z ksiąg urodzin, zgonów, małżeństw itp.
2. Czy jest to nie realne?
3. Czy Ktoś ma w tym jakieś doświadczenie?
4. A może jakieś prostsze rozwiązanie na skróty?
Za wszystkie rady serdecznie Dziękuję i Pozdrawiam Darek.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Zamówie spisów zasobów z ksiąg w Archiwum. Można??

http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... idze.phtml

co jest dobrą okazją aby przypomnieć:
w APW (i jego oddziałach - chyba wszystkich) do celów indeksacji bezpłatnie, jeśli wyniki są upublicznione za darmo do wykorzystania dla wszystkich -np geneteka:)
pozdrawiam

P.S. a może nie zrozumiałem o co chodzi..chodzi o skopiowanie inwentarzy?
darek65

Sympatyk

Post autor: darek65 »

Ha. O to mi właśnie chodziło. Dzięki piękne za linka. Pozdrawiam Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”