Archiwum Diecezjalne w Toruniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rwelka

Nieaktywny

Archiwum Diecezjalne w Toruniu

Post autor: rwelka »

Szkoda Pana zachodu .
W lipcu i sierpniu Archiwum nieczynne.
cyganmokotow

Sympatyk

AD Toruń

Post autor: cyganmokotow »

Drodzy forumowicze bardzo proszę o pomoc.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w poszukiwaniach w AD, gdyż tamtejsze archiwum nie prowadzi kwarend a ja nie mam jak się wybra do Torunia i utkwiłem po wielu latach poszukiwań w martwym punkcie...
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

AD TORUŃ

Post autor: jurek.solecki »

Witam.
CZy może ktoś z Państwa uczestników forum wybiera się do AD Toruń i będzie mógł
odnalężć akty urodzenia:

[/b] Mateusz Solecki syn Jana i Katarzyny ur.21 wrzesień 1871r Ollenrode - Stara Ruda
parafia pw. świętego Sebastiana w Rywałdzie Szlacheckim
sygnatura akt nowa AA 003 dawna sygnatura W 1294

[/b] Teresa Nowińska córka Józefa i Anny zd Schmidy ur. 5 maja 1872r. Ollenrode
- Stara Ruda parafia pw. św. Sebastiana w Rywałdzie Szlacheckim
sygnatura akt nowa AA 003 dawna sygnatura W 1294

Nie wiem jakie panują zasady w archiwum i w jakiej formie wystawiają kopie dokumentów.
Prośba moja wiąze się z odległością i brakiem możliwości zlecenia dla archiwum kwerendy.
Jerzy Solecki
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Re: AD TORUŃ

Post autor: Jurek_Plieth »

jurek.solecki pisze: Nie wiem jakie panują zasady w archiwum i w jakiej formie wystawiają kopie dokumentów.
Jurku, jeśli dobrze wiem, to tamże nie ma możliwości uzyskania kopii aktu metrykalnego. Nie można również robić zdjęć. Można jedynie ręcznie przepisać potrzebne dane.
kellas

Pomoc w poszukiwanich-Arch.D. TORUŃ w zamian Arch.KATOWICE

Post autor: kellas »

Witam!!! Szukam osoby, która pomogłaby mi w poszukiwaniach w Parafii Mroczno, w Archiwum Kościelnym (diecezjalnym) w Toruniu informacji o rodzinie Kellas, Kielas,Kelas (róznie pisanego). W szczególności interesują mnie dane z 1760-1863 -ślubów i urodzeń. W zamian mogę pomóc w poszukiwaniach w Państwowym Archiwum w Katowicach. Będę wdzieczny za wszelaką pomoc - czekam na kontakt. Andrzej
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Pomoc w poszukiwanich-Arch.D. TORUŃ w zamian Arch.KATOWICE

Post autor: RoRo500 »

Moja znajoma z anglojęzycznej genealogicznej listy dyskusyjnej PolishGenius wyczerpała możliwości poszukiwań swoich Polskich przodków przez dostępne dane z mikrofilmów FHL i prosi o pomoc. Podejrzewa, że interesujące ją dane znajdują sie w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu ale ponieważ archiwum nie prowadzi kwerend, nie jest w stanie szukać dalej. Oto jej problem:
I need assistance locating the birth villages of two ancestors -- Marianna Poc~wiardowski and Ignacy Z~abin~ski. I would like to confirm the information I have about their dates of birth and parents. I would also like to know the names of their siblings, if possible. The information I have is given below. I located their marriage date and baptisms of their children in the records of St. Catherine the Virgin in Golub-Dobrzyn.

Poc~wiardowski derives from the town Poc~wiardowo. I believe Marianna was born in Golub-Dobrzyn gmina. I did not find a record of her birth at St. Catherine. The priest at St. Mary Magdalene in Ostrowite, which serves Poc~wiardowo, referred me to the archives in Torun. The parish only has records after 1936. Note there are two Ostrowite's that are fairly close together, the one in Golub-Dobrzyn is the correct one.

Regarding Ignacy, I have no more specific information other than 1847 Russia-Rypin/Pl~ock for his date and place of birth. I searched records for Rypin Parish between 1845-1855 for Zabinski's and found none. Since Radomin and Dulsk Parishes border on Golub-Dobrzyn, they may be logical places to start looking.
Tłumaczenie: "Szukam pomocy w odnalezieniu nazw wiosek w których urodzili się moi przodkowie: Marianna Poćwiardowska i Ignacy Żabiński. Chciałabym potwierdzić dane o ich datach urodzin i rodzicach. Chciałabym również odnależć imiona ich rodzeństwa, o ile to możliwe. Dane które mam podaję poniżej. Dane o ich ślubie i chrztach ich dzieci znalazłam w księgach metrykalnych parafii Św. Katarzyny w Golubiu-Dobrzyniu.
Poćwiardowski pochodzi od miejscowości Poćwiardowo. Wierzę, że Marianna urodziła się w gminie Golub-Dobrzyń. Nie znalazłam jej metryki chrztu w Św. Katarzynie. Ksiądz z parafii Św. Marii Magdaleny w Ostrowite, która obejmowała Poćwiardów, skierowałmnie do archiwum w Toruniu. Parafia ma jedynie dane od 1936r. Proszę zauważyć, że niedaleko siebie są dwa Ostrowite, to koło Golubia jest tym właściwym.
Jeśli chodzi o Ignacego to nie mam więcej danych niż jego rok i miejsce urodzenia podane jako: 1847 Rosja- Rypin/Płock. Przejrzałam dame z parafii Rypin za lata 1845-1855 szukając Żabińskich i nic nie znalazłam. Ponieważ parafie Radomin i Dulsk graniczą z Rypinem, są to logiczne miejsca do dalszych poszukiwań"
A oto jej dane z listu do księdza w Ostrowite:
Mieszkam w Stanach Zjednoczonych, i jestem polskiego pochodzenia. Chciałabym dowiedzieć się więcej o moich przodkach. Następujące osoby które urodziły się w Polsce są moimi przodkami. Podaję wszystkie dane jakie o nich posiadam.

imię i nazwisko: Marianna Poćwiardowska

data urodzenia (w przybliżeniu): listopad 1849 r.

imię i nazwisko ojca: Ignacy Poćwiardowski ?

imię i nazwisko panieńskie matki: May Hoffmann ?

imię i nazwisko męża: Ignacy Żabiński

data ślubu: 27 stycznia 1873 r.

miejsce ślubu: Św. Katarzyny Golub Dobrzyń (mieszkali w Sokoligórze)

wyznanie: rzymsko-katolickie

dzieci: Marianna (ur. 1874 r.), Marta (ur. 1876 r.), Jan (ur. 1879 r.) Wszystkie ochrzczone w parafii Św. Katarzyny

data emigracji: listopad 1886 r.
Może ktoś będzie w stanie pomóc w jej poszukiwaniach?

Serdecznie pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Witaj Romanie

Jeżeli chodzi o Poćwiardowskich, to trafiłem na nich przy indeksacji Lipna od roku 1870, co jakiś czas pojawia się to nazwisko, poniżej zasób:

http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... b/102.html

Paweł
karolina79

Sympatyk

Archiwum Akt Dawnych Diecezji Toruńskiej

Post autor: karolina79 »

Witam,
szukam osoby, ktora ma staly dostep do Akt Dawnych Archwium Diecezji Torunskiej - nieprowadzacej niestety odplatnych kwerend.
Moj slad w poszukiwaniach urywa sie na Franciszku Przymanowskim ur. ok. 1787 w Brodnicy (Strasburg) i jego ojcu rowniez Franciszku Przymanowskim. Zgodnie z wykazem w Excelu AADDT ksiag dla tego roku oraz okresu okolo brakuje [kwerende w AP Toruniu juz wykonalam dla ur. i m. dla lat: 1707-1710, 1745-1746, 1795, 1808-1816 i nic :( ]. Szukam wiec jakiegokowiek sladu, zeby pociagnac dalej w dol drzewo. Reasumujac, gdyby ktos prowadzil badania w AADDT i mial czas mi pomoc, uprzejmie prosze o zerkniecie w indeksy parafii Brodnica - Liber copulatorum 1775-1796 - i poszukaniu osob noszacych nazwisko Przymanowski lub Przymanowska.
Z gory dziekuje!
karolina

http://www.archiwum.diecezja.torun.pl/index.html
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Dygitalizacja ks. metrykalnych w Archiwum Diecezji w Toruniu

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

student toruńskiej uczelni chce rozpocząć prace nad dygitalizacją ksiąg metrykalnych Archiwum Akt Dawnych Diecezji Toruńskiej. Potrzebny do tego jest mu sprzęt komputerowy.

Otrzyma pieniądze na zakup sprzętu w formie stypendium, jeśli zdobędzie dużą liczbę głosów na specjalnej stronie.

Proszę pomóżcie mu spełnić jego plany. Wystarczy wejść na ten link i zagłosować na ten projekt a myślę, że wszyscy w przyszłości z tego możemy skorzystać. Jest duże prawdopodobieństwo, że skany tych akt będą potem umieszczone w Internecie.

Oto link:

http://stypendiumzwyboru.absolvent.pl/u ... alnych-980

Pomóżmy mu wspólnie a możliwe, że będziemy wszyscy korzystać z tych akt w przyszłości!!!

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Dygitalizacja ks. metrykalnych w Archiwum Diecezji w Toruniu

Post autor: igoriosso »

Popieram jak najbardziej, niech ten wątek nie spadnie za szybko ;-)
pozdrawiam,
IgorD.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Re: Dygitalizacja ks. metrykalnych w Archiwum Diecezji w Tor

Artur_Kin pisze: student toruńskiej uczelni chce rozpocząć prace nad dygitalizacją ksiąg metrykalnych Archiwum Akt Dawnych Diecezji Toruńskiej. Potrzebny do tego jest mu sprzęt komputerowy.

Otrzyma pieniądze na zakup sprzętu w formie stypendium, jeśli zdobędzie dużą liczbę głosów na specjalnej stronie.

Proszę pomóżcie mu spełnić jego plany. Wystarczy wejść na ten link i zagłosować na ten projekt a myślę, że wszyscy w przyszłości z tego możemy skorzystać. Jest duże prawdopodobieństwo, że skany tych akt będą potem umieszczone w Internecie.

Oto link:

http://stypendiumzwyboru.absolvent.pl/u ... alnych-980

Pomóżmy mu wspólnie a możliwe, że będziemy wszyscy korzystać z tych akt w przyszłości!!!
Przecieram oczy ze zdumienia i uwierzyć nie mogę :shock: To jest zbyt piękne, aby mogło byc prawdziwe! Dyrektor archiwum pozwoliłby jakiemuś "przypadkowemu" studentowi na dostęp do archiwum i robienie tamże zdjęć, skoro od lat głuche jest na apele różnych towarzystw genealogicznych :?:
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

na razie nie została podpisana żadna umowa i nie było żadnych rozmów na temat publikowania tych akt online. Dlatego też w chwili obecnej nie zostaną one umieszczone w Internecie. Najpierw akta mają być zdygitalizowane. A przyszłość pokaże, co będzie dalej...

Jeśli ktoś z Was nie ma konta na Facebooku, prześlijcie proszę ten link do wszystkich znajomych, którzy mają takie konto i namówcie ich do zagłosowania na ten właśnie projekt.

Pozdrawiam
Artur
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Artur_Kin pisze:
na razie nie została podpisana żadna umowa i nie było żadnych rozmów na temat publikowania tych akt online. Dlatego też w chwili obecnej nie zostaną one umieszczone w Internecie. Najpierw akta mają być zdygitalizowane. A przyszłość pokaże, co będzie dalej...
Czy jestes pewien, że w ogóle były jakiekolwiek rozmowy? Np. na temat zgody na jakąkolwiek dygitalizację :roll:
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Artur_Kin pisze:
Czy jestes pewien, że w ogóle były jakiekolwiek rozmowy? Np. na temat zgody na jakąkolwiek dygitalizację :roll:
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

tak, jestem pewien. Były rozmowy i to jest fakt.

Pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”