Rzeczywiście dziękuję. Sugerowałem się że wszyscy z Krzymowskie pochodzą i tylko z tamtąd sprawdzałem.
Pozdrawiam Michał
Krzymowskie gdzie szukać
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
cyganmokotow

-
cyganmokotow

Kochani mam pytanie..
Znalazłem na Bibliotece cyfrowej Bielskiej akt zgonu najstarszego z moich odkrytych przodków Piotra Domańskiego z 1808 roku ale niestety stety po łacinie, tak więc bez imion rodziców itd tylko wiek podany 81 lat... I tutaj pytanie gdzie mogą być akty zgonu po polsku. Na szw z okresu 1810 - 1811 są po polsku tak więc może i z tego okresu gdzieś mogę znaleźć po polsku
Pozdrawiam Michał
Znalazłem na Bibliotece cyfrowej Bielskiej akt zgonu najstarszego z moich odkrytych przodków Piotra Domańskiego z 1808 roku ale niestety stety po łacinie, tak więc bez imion rodziców itd tylko wiek podany 81 lat... I tutaj pytanie gdzie mogą być akty zgonu po polsku. Na szw z okresu 1810 - 1811 są po polsku tak więc może i z tego okresu gdzieś mogę znaleźć po polsku
Pozdrawiam Michał
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Cywilnych metryk po polsku z tej parafii nigdzie się nie znajdzie bo po prostu nie były sporządzone. Te tereny w 1808 były w zaborze austriackim. Do Księstwa Warszawskiego (gdzie w 1808 roku wprowadzono Kodeks Napoleona i metryki cywilne) zostały włączone w 1810 stąd od tego roku w szwa sa po polsku. Trydenckie oczywiście tez były prowadzone ale jak tu dowodnie widac ich genealogiczna przydatność jest o niebo mniejsza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam