Michale wysłałam Ci jeszcze na Pw wiadomości dot, Bośniwagabund pisze:Serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Widzę, że dużo informacji w tej książce. Powiedz proszę czy dane te znajdują się na płytach dołączonych do książki czy w samej książce? Zastanawiam się nad zakupem i cena bez płyt znacznie się różni.
Galicjanie w Bośni 1890-1945-księgi parafialne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pozdrawiam
Elżbieta
Szukam informacji o rodzinie:
Wojcik, Stec, Cieśla, Łach z Galicji
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
Elżbieta
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
-
GoskaGoska

witambenus1968 pisze:Grażynko, bardzo ciężko się szuka jeśli nie wiesz czego.Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Bardzo proszę Elu, to dla mnie nowe tereny poszukiwań a wiadomości mam mało, co do wyznania to bardzo możliwe.
Dziękuję Grażyna
Mogę Ci trochę informacji podać, ale jeśli bym znała jakieś konkrety to mogłabym ci przesłać skany. A tak ich jest za dużo żebym wszystko wycinała itp.
Z tego co zdążyłam się zorientować po zapisach w księgach z Bośni to jedna rodzina Stefanko:/ Mikołaj i Stefan/, która mieszkała w Nowym Martyńcu pochodziła z okolic miasta Tłumacz na Ukrainie /wieś chyba Delawy/ , choć w aktach z Delawy ich nie widać
druga zaś rodzina Stefanko /Stefanków też taka jest pisownia/Maciej , Anna i Eupraksia/ pochodziła ze wsi Dobrowlany niedaleko miasta Chodorów. Tam też znalazłam trochę osób o tym nazwisku tzn. pisanych Stefanków.
Jeśli dojdziesz do tego która to Twoja rodzina to mogę Ci wtedy pomóc jakoś szukać. Tak po omacku to bez sensu
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań
Ja rowniez szukam rodziny Stefanko/Stefankow. Dziadek urodzil sie w Zawidowici w 1911 a jego brat w Devetine pare lat wczesniej. Ich ojciec mial na imie Jozef/Josef (ur ok 1888)i zginal w I WS, na pewno mial siostre. Ich ojciec to byl Jan (ok 1850/1860), a ojciec Jana to Maciej (ok. 1830/1840) (nie wiem na ile to prawda z Janem i Maciejem). Date urodzenia znam tylko dziadka i mniej wiecej +- kilka lat prawdziadka, pozostale strzelam, wiec czas moze byc bardziej ruchomy. Bylabym wdzieczna jesli sa jakies informacje. Ewentualnie o polecenie jakiejs publikacji, ksiazki o ktorej tu byla mowa, niestety nie widze tytulu.
- Krystyna.waw

-
GoskaGoska

GoskaGoska pisze:witambenus1968 pisze:Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:
Ja rowniez szukam rodziny Stefanko/Stefankow. Dziadek urodzil sie w Zawidowici w 1911 a jego brat w Devetine pare lat wczesniej. Ich ojciec mial na imie Jozef/Josef (ur ok 1888)i zginal w I WS, na pewno mial siostre. Ich ojciec to byl Jan (ok 1850/1860), a ojciec Jana to Maciej (ok. 1830/1840) (nie wiem na ile to prawda z Janem i Maciejem). Date urodzenia znam tylko dziadka i mniej wiecej +- kilka lat prawdziadka, pozostale strzelam, wiec czas moze byc bardziej ruchomy. Bylabym wdzieczna jesli sa jakies informacje. Ewentualnie o polecenie jakiejs publikacji, ksiazki o ktorej tu byla mowa, niestety nie widze tytulu.
Niestety nie znalazłam tego nazwiska w miejscowości Devetina. Może podaj jakieś imię i datę. A zapisków z miejscowości Zawidowici w tej książce nie ma.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Elżbieta
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
Elżbieta
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
Dzień dobry.
Powróciłem do tematu poszukiwań w Bośni. Dzięki Pani informacjom z książki, dużo metryk, osób odnalazłem w polskim serwisie lubgens, gdyż większość pochodziła z okolic Niska. Natomiast nie mogę znaleźć informacji o Gabrielu Michalczyku, konkretnie gdzie się urodził. Napisała mi Pani:
"Gabriel Michalczuk s. Szymona i Alfredy Mądrej
I żona Zofia Kozdęba c. Wojciecha i Agaty Radomskiej
ślub 28.01.1919r. w Nowym Martyńcu"
Czy mógłbym prosić jeszcze o sprawdzenie czy we wspomnianym ślubie z z 1919 roku jest informacja o miejscu urodzenia Gabriela?
Okazało się również, że dużo osób mieszkało w okolicach Miljevići, Cerovljani i Romanovci, których to książka Polskie parafie w Bośni chyba nie obejmuje, prawda?
Być może w najnowszej książce p. Bujaka opisującej region Gradiska będzie coś więcej.
Pozdrawiam
Michał
Powróciłem do tematu poszukiwań w Bośni. Dzięki Pani informacjom z książki, dużo metryk, osób odnalazłem w polskim serwisie lubgens, gdyż większość pochodziła z okolic Niska. Natomiast nie mogę znaleźć informacji o Gabrielu Michalczyku, konkretnie gdzie się urodził. Napisała mi Pani:
Czy mógłbym prosić jeszcze o sprawdzenie czy we wspomnianym ślubie z z 1919 roku jest informacja o miejscu urodzenia Gabriela?
Okazało się również, że dużo osób mieszkało w okolicach Miljevići, Cerovljani i Romanovci, których to książka Polskie parafie w Bośni chyba nie obejmuje, prawda?
Być może w najnowszej książce p. Bujaka opisującej region Gradiska będzie coś więcej.
Pozdrawiam
Michał
Witam.
Chciałbym się podłączyć do tematu, mój dziadek urodził się w okolicach Prnjavora, ale niewiele mogę znaleźć w internecie. Czy ktoś, kto posiada książkę Pana Bujaka Polskie Parafie w Bośni w latach 1891-1946, mógłby mi coś sprawdzić? Chodzi o wszelkie informacje, akty na nazwisko Jagoda.
Pozdrawiam Zbyszek
Chciałbym się podłączyć do tematu, mój dziadek urodził się w okolicach Prnjavora, ale niewiele mogę znaleźć w internecie. Czy ktoś, kto posiada książkę Pana Bujaka Polskie Parafie w Bośni w latach 1891-1946, mógłby mi coś sprawdzić? Chodzi o wszelkie informacje, akty na nazwisko Jagoda.
Pozdrawiam Zbyszek
Wg opisu w akcie pochodził z okolic Tarnopola, miejscowość Myszkowice lub Myszkowce. Wyślę Ci skan na priv.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wagabund pisze:Dzień dobry.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Elżbieta
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
Elżbieta
Siemiątkowski z Mazowsza
Schulz z Wielkopolski
Chcąc się odwdzięczyć za otrzymaną pomoc w tym temacie, również oferuję możliwość sprawdzenia nazwiska.
Posiadam książkę p. Jana Bujaka pt.: "Polskie osady w rejonie Bosanskiej Gradiski i Derventy 1892-1946", jest to druga cześć książki której dotyczy temat.
Książka zawiera skany ksiąg parafialnych z następujących miejscowości w Bośni:
Miljevac, Bakinci, Mahovljani, Dubrave, Derventa
Windthorst, Celinovac, Cerovljani, Troseli, Petrovo Selo, Laminci, Karajzovci
Jeśli ktoś jest zainteresowany. Chętnie pomogę sprawdzając czy nazwisko występuje w księgach.
Pozdrawiam
Michał
Posiadam książkę p. Jana Bujaka pt.: "Polskie osady w rejonie Bosanskiej Gradiski i Derventy 1892-1946", jest to druga cześć książki której dotyczy temat.
Książka zawiera skany ksiąg parafialnych z następujących miejscowości w Bośni:
Miljevac, Bakinci, Mahovljani, Dubrave, Derventa
Windthorst, Celinovac, Cerovljani, Troseli, Petrovo Selo, Laminci, Karajzovci
Jeśli ktoś jest zainteresowany. Chętnie pomogę sprawdzając czy nazwisko występuje w księgach.
Pozdrawiam
Michał
-
dorkariviera
CHMIELOWIEC JAN , CHMIELOWIEC ADAM
Witam, szukam informacji na temat rodzin Kupczak i Babiasz wiec bylabym bardzo wdzieczna jesli moglaby Pani sprawdzic te dwa nazwiska. Pozdrawiam
Kupczak, Babiasz
Zapytanie zostało skierowane do autorki tematu, jednak myślę, że się nie obrazi gdy odpowiem.
W parafii Prnjavor
urodzeni
1.09.1902 Maria, c. Jana Kupczak i Julii r. Zając
3.11.1942 Józef, s. Władysława Kupczak i Marii r. Zaremba
4.07.1944 Franciszek, s. Władysława Kupczak i Marii r. Zaremba
Śluby
12.06.1906 Karol Kupczak, ur. 28.10.1882, s. Kacpra i Reginy r. Hubka
Anna Pacuła, ur. 1888, c. Józefa i +Katarzyny
Zgony
19.04.1910 Anna r. Pacula, l. 24, żona Karola Kupczak
W parafii Rakovac
Duzo Kupczakow - wstawię jak będę miał więcej wolnego czasu i jeśli jest Pani zainteresowana
W parafii Dubrava
21.12.1901 MIKOŁAJ BABISZ, s. Jana i Józefy zd. Proć K
W parafii Derventa
Urodzeni
07.06.1913 Paweł, r. Józef Babiasz i Maria zd. Medlowska
06.10.1917 Helena, r. Dawid Morawski i Aniela zd. Babiasz
08.04.1931 Genowefa, r. Stefan Babiasz i Agnieszka zd. Pretantor
.... 04.1941 +Józefina, r. Antoni Babiasz i Katarzyna zd. Turkiewicz
31.05.1933 Antoni, r. Franciszek Kupczak i Barbara zd. Kusmiesz
01.03.1937 Józef, r. Franciszek Galaszewski i Franciszka zd. Kupczak
01.01.1946 Sylwia, r. Karol Kupczak i Julianna zd. Roszka
Śluby
29.11.1919 Józef Babiasz, l.55 (wdowiec)mąż +Marii zd. Medlowskiej
Wiktoria Puzio zd. Kowarczek l. 40, (wdowa), żona +Walentego Puzio
18.01.1920 Antoni Babiasz, ur. 1896, s. Józefa i Marii zd. Maglowska
Katarzyna Turkiewicz, ur. 5.3.1903, c. Karola i Agnieszki zd. Koszyk
Zgony
30.03.1913 Józefa Jachimowicz, l. 3, c. Mitara i Róży zd. Babiasz
27.02.1915 Maria Babiasz, l.40 ……..
Pozdrawiam
Michał
W parafii Prnjavor
urodzeni
1.09.1902 Maria, c. Jana Kupczak i Julii r. Zając
3.11.1942 Józef, s. Władysława Kupczak i Marii r. Zaremba
4.07.1944 Franciszek, s. Władysława Kupczak i Marii r. Zaremba
Śluby
12.06.1906 Karol Kupczak, ur. 28.10.1882, s. Kacpra i Reginy r. Hubka
Anna Pacuła, ur. 1888, c. Józefa i +Katarzyny
Zgony
19.04.1910 Anna r. Pacula, l. 24, żona Karola Kupczak
W parafii Rakovac
Duzo Kupczakow - wstawię jak będę miał więcej wolnego czasu i jeśli jest Pani zainteresowana
W parafii Dubrava
21.12.1901 MIKOŁAJ BABISZ, s. Jana i Józefy zd. Proć K
W parafii Derventa
Urodzeni
07.06.1913 Paweł, r. Józef Babiasz i Maria zd. Medlowska
06.10.1917 Helena, r. Dawid Morawski i Aniela zd. Babiasz
08.04.1931 Genowefa, r. Stefan Babiasz i Agnieszka zd. Pretantor
.... 04.1941 +Józefina, r. Antoni Babiasz i Katarzyna zd. Turkiewicz
31.05.1933 Antoni, r. Franciszek Kupczak i Barbara zd. Kusmiesz
01.03.1937 Józef, r. Franciszek Galaszewski i Franciszka zd. Kupczak
01.01.1946 Sylwia, r. Karol Kupczak i Julianna zd. Roszka
Śluby