Sott

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

W parafii Giżyce, sąsiadującej z Młodzieszynem, w miejscowości Zacisze urodził się 07.08.1900 roku Bolesław Matusiak
syn Ignacego i Marianny SOT.

Pozdrawiam
Stanisław
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Stanisławie bardzo dziękuję za tego Bolesława. Duże prawdopodobieństwo, że to rodzina. Pradziadek miał 9 rodzeństwa, a Marianna była najstarsza.
Może wiesz jak dowiedzieć się coś więcej o Mariannie, może jest podany jej wiek?
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

W momencie, o którym pisałem miała 40 lat. Jest to akt chrztu z parafii Giżyce nr 50 z 1900 roku.
Dodam jeszcze ,że w okresie 1898-1905, nazwisko Sot występuje tylko raz, jeśli chodzi o urodzenia.

Pozdrawiam
Stanisław
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Daty się zgadzają. Marianna jak i wszystkie dzieci Sott/Sot rodziły się w Mistrzewicach k. Młodzieszyna.
Gdzie można znaleźć skan tego aktu urodzenia, bo w nim powinni być podani chrzestni.
Może posiadasz metryki do indeksacji?
pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Petersburg raz jeszcze.
Wedlug wyszukiwarki:szukaj w archiwach Petersburga
http://www.odessa3.org/search.html
http://odessa3.org/collections/stpete/o ... e187xd.txt
w wykazach wyznania luter-ewang. wykazany jest:
Sott, Albert Julius 6 Mar 1878 (chyba data zgonu w Odessie) Odessa -Roettger, 1895623-2 61 28 55y.0m.0d., Burscheidbefoella, 23 Mar 1823, W: Bernhardine
Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Grażynko, nie radzę sobie z tymi Sotami z Petersburga. Nie mogę znaleźć punktu zaczepienia. Z moich danych wynika, że to kobiety (2 siostry mojego dziadka) mogły pozostać na terenie Rosji. Powinny zatem zmienić nazwisko - ale na jakie???
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Czyli Frieda raczej tez nie Twoja?
Grazyna
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Tak mam tę metrykę . Rodzice chrzestni Bolesława, to Piotr Wojciechowski i Monika Stelmach.

Pozdrawiam
Stanisław
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Stanisławie dziękuje za chrzestnych. Czy indeksujesz parafię Giżyce, jeśli tak to czy inne metryki (ślubu, zgonu) też posiadasz? I jakie to są lata? Może jest tam ślub lub akt zgonu Filipa Sott. Przejrzałam Mistrzewice, ale tam nie ma, zamierzam teraz przejrzeć sąsiednią parafię - Brochów. Nie wiem, czy zachowały się księgi?

Grażynko, co do Friedy to nie sadzę aby była powiązana z moją rodziną. Raczej muszę szukać męskiego potomka z lat 1905-1917.

Dziękuję i pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Joanno, indeksowałem małżeństwa i urodziny z Giżyc z lat 1891-1905. Jest to zespół 1278 w AP Grodzisk Mazowiecki.
Z posiadanych danych wiem, że w tych latach nazwisko SOT występuje tylko raz. Zgonów w Grodzisku nie ma i przypuszczam,że są
jeszcze w USC Rybno.??
Parafie Brochów i Młodzieszyn z zasobów Grodziska jeszcze nie były fotografowane i indeksowane.

Pozdrawiam, Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”