Inwentarze starostw i dzierżaw powiatu grodzieńskiego 1789
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Gandalf_de_Grey

-
Łuniewska_Ewa

I ja mam do pana wielką prośbę. Dwa najbardziej interesujące mnie nazwiska Wałejko i Walendykiewicz są na liście nie uwzględnione. W okresie z którego pochodzi opracowanie, mieszkali w parafii Lubowo, dopiero później przenieśli się w okolice Wiżajn. Natomiast interesujące mnie nazwiska występujące w spisie to: Borkowscy, Dąbrowscy, Kosińscy, Matusewicze i Matusiewicze, (w jednej rodzinie występują oba te nazwiska, może to wynik błędu). W dokumentach już po 1800 roku występują oni jako luźniacy, co rozumiem że nie byli to chłopi pańszczyźniani, choć ich status wcale nie był lepszy. Mam do pana prośbę tego typu, czy w przypadku którejś z interesujących mnie rodzin znajdują się informacje typu ile obrabiali ziemi i jaki płacili czynsz. Przyczym nazwisko Kosiński może występować zarówno w Wiżajnach jak i w Filipowie.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
-
GrzegorzKrupiński

Jan Zubrzycki w 1765 mieszczanin w Wasilkowie, a Mikołaj i Krzysztof Zubrzyccy w wiosce łowiectwa zwanej PsiarceŁ.A.Rynkowski pisze:Witam,
Jeżeli jest taka możliwość, proszę o informacje na temat nazwisk:
- Zubrzycki
- Pietraszewski
- Łaban, Łabanowa, Łabanowski
- Snarski
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję,
Łukasz Rynkowski
Kazimierz Pietraszewski z wioski Soliny w starostwie wiżajskim
Łabanowie w wiosce Refki/Rewki, Łabanowscy w Berżnikach i w wiosce Bolcie (bojarzy)
Snarscy w mieście Wiżajny
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Ł.A.Rynkowski

-
GrzegorzKrupiński

Mikołaj Jurewicz, w 1765 przedmieszczanin Filipowa, gospodarz w JemielistemRebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Bardzo proszę o informacje dotyczące nazwisk Jurewicz i Borowik.
Z góry dziękuję, Grażyna
W 1789, Mikołaj i Krzysztof Borowikowie, byli gospodarzami czynszowymi w wiosce Koniustwa WKL pod nazwą Strzelce
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
GrzegorzKrupiński

Niestety, niektóre nazwiska często występują w opracowaniu, a ja nie chcę przepisywać opracowania. Nazwisko Borkowscy jest popularne w starostwie wiżańskim i przeroskim, Dabrowscy są wszędzie, również w ww., Jakub Kosiński gospodarzyłw Szafrankach filipowskich, Matusewicz z wiosk Plotki.Łuniewska_Ewa pisze:I ja mam do pana wielką prośbę. Dwa najbardziej interesujące mnie nazwiska Wałejko i Walendykiewicz są na liście nie uwzględnione. W okresie z którego pochodzi opracowanie, mieszkali w parafii Lubowo, dopiero później przenieśli się w okolice Wiżajn. Natomiast interesujące mnie nazwiska występujące w spisie to: Borkowscy, Dąbrowscy, Kosińscy, Matusewicze i Matusiewicze, (w jednej rodzinie występują oba te nazwiska, może to wynik błędu). W dokumentach już po 1800 roku występują oni jako luźniacy, co rozumiem że nie byli to chłopi pańszczyźniani, choć ich status wcale nie był lepszy. Mam do pana prośbę tego typu, czy w przypadku którejś z interesujących mnie rodzin znajdują się informacje typu ile obrabiali ziemi i jaki płacili czynsz. Przyczym nazwisko Kosiński może występować zarówno w Wiżajnach jak i w Filipowie.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Łuniewska_Ewa

-
GrzegorzKrupiński

-
GrzegorzKrupiński

-
GrzegorzKrupiński