Inwentarze starostw i dzierżaw powiatu grodzieńskiego 1789

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Grzegorzu,

Serdecznie dziekuje,

RAFael
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

I ja mam do pana wielką prośbę. Dwa najbardziej interesujące mnie nazwiska Wałejko i Walendykiewicz są na liście nie uwzględnione. W okresie z którego pochodzi opracowanie, mieszkali w parafii Lubowo, dopiero później przenieśli się w okolice Wiżajn. Natomiast interesujące mnie nazwiska występujące w spisie to: Borkowscy, Dąbrowscy, Kosińscy, Matusewicze i Matusiewicze, (w jednej rodzinie występują oba te nazwiska, może to wynik błędu). W dokumentach już po 1800 roku występują oni jako luźniacy, co rozumiem że nie byli to chłopi pańszczyźniani, choć ich status wcale nie był lepszy. Mam do pana prośbę tego typu, czy w przypadku którejś z interesujących mnie rodzin znajdują się informacje typu ile obrabiali ziemi i jaki płacili czynsz. Przyczym nazwisko Kosiński może występować zarówno w Wiżajnach jak i w Filipowie.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Ł.A.Rynkowski pisze:Witam,

Jeżeli jest taka możliwość, proszę o informacje na temat nazwisk:
- Zubrzycki
- Pietraszewski
- Łaban, Łabanowa, Łabanowski
- Snarski

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję,

Łukasz Rynkowski
Jan Zubrzycki w 1765 mieszczanin w Wasilkowie, a Mikołaj i Krzysztof Zubrzyccy w wiosce łowiectwa zwanej Psiarce
Kazimierz Pietraszewski z wioski Soliny w starostwie wiżajskim
Łabanowie w wiosce Refki/Rewki, Łabanowscy w Berżnikach i w wiosce Bolcie (bojarzy)
Snarscy w mieście Wiżajny
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Ł.A.Rynkowski

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Ł.A.Rynkowski »

Dziekuje bardzo pieknie.

Lukasz Rynkowski
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Bardzo proszę o informacje dotyczące nazwisk Jurewicz i Borowik.
Z góry dziękuję, Grażyna
Mikołaj Jurewicz, w 1765 przedmieszczanin Filipowa, gospodarz w Jemielistem
W 1789, Mikołaj i Krzysztof Borowikowie, byli gospodarzami czynszowymi w wiosce Koniustwa WKL pod nazwą Strzelce
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Łuniewska_Ewa pisze:I ja mam do pana wielką prośbę. Dwa najbardziej interesujące mnie nazwiska Wałejko i Walendykiewicz są na liście nie uwzględnione. W okresie z którego pochodzi opracowanie, mieszkali w parafii Lubowo, dopiero później przenieśli się w okolice Wiżajn. Natomiast interesujące mnie nazwiska występujące w spisie to: Borkowscy, Dąbrowscy, Kosińscy, Matusewicze i Matusiewicze, (w jednej rodzinie występują oba te nazwiska, może to wynik błędu). W dokumentach już po 1800 roku występują oni jako luźniacy, co rozumiem że nie byli to chłopi pańszczyźniani, choć ich status wcale nie był lepszy. Mam do pana prośbę tego typu, czy w przypadku którejś z interesujących mnie rodzin znajdują się informacje typu ile obrabiali ziemi i jaki płacili czynsz. Przyczym nazwisko Kosiński może występować zarówno w Wiżajnach jak i w Filipowie.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Niestety, niektóre nazwiska często występują w opracowaniu, a ja nie chcę przepisywać opracowania. Nazwisko Borkowscy jest popularne w starostwie wiżańskim i przeroskim, Dabrowscy są wszędzie, również w ww., Jakub Kosiński gospodarzyłw Szafrankach filipowskich, Matusewicz z wiosk Plotki.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję bardzo. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.
Łuniewska Ewa.
Bartek500

Post autor: Bartek500 »

Dzień dobry,
poszukuję informacji o nazwisku Luta, Luty z okolic Berżnik. Czy znajdę jakieś informacje w "Inwentarzach"?
Pozdrawiam
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

W 1789, we wsi Krejwińce mieszkali: Piotr, Maciej, Jakub Luta, bojarowie, a we wsi Półkoty - Jan Luta, również bojar. W Krejwińcach mieszkali również w 1765, zostali wymienieni w spisie z tego okresu. W 1679 było kilku mieszczan w Berżnikach o tym nazwisku.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Bartek500

Post autor: Bartek500 »

Bardzo dziękuję za ciekawe informacje. A może byłoby też coś na temat nazwiska Alboszta?
Pozdrawiam
Bartek
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Albosztów w tym opracowaniu nie ma. Są Albowie, mieszkają w Kuklach w 1679 i 1789. Albosztowie w XVIII wieku mieszkali raczej w wioskach należących do leśnictwa.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Witam.
Proszę o informacje na temat nazwiska Ihnatowicz.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję.
Helena
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Takie nazwisko nosił Chorąży Grodzieński, który wykonał lustrację starostw i dzierżaw w 1789 roku.

W wiosce Koniuchy, należącej do Koniustwa WXL, w 1789 mieszkali Ihnatowscy. W 1765 byli zapisani jako Ihnatowicze.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Witam.
Grzegorzu dziękuję za informacje.

Pozdrawiam
Helena
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz