Geneteka a inne bazy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dziękuję za deklarację.

to nie tylko kwestia problemu obszar czy punkt (ale zgadzam się że mapka granic parafii to kwestia długich godzin)
http://agnieszki.ovh.org/WarszawaXIX/

to też np problem innych nazw
przykładowo pytanie: "Mój przodek brał ślub w Warszawie u Karola Boromeusza? gdzie znajdę akt?" jest tak sformułowane, że w przypadku skorzystania z bazy nazw siedzib parafii (wezwań kościołów) da prawdopodobnie mylną odpowiedź:)
czyli oprócz istniejących danych obecnych kościołów (genpol, genbaza) należałoby uzupełnić o nazwę parafii (nazwy), tak aby kwerendzista uzyskał odpowiedź "kościół Karola Boromeusza ul. Chłodna- w 1850 parafia Św. Andrzeja, w 1950 kościół pw Karola Boromeusza, parafia Karola Boromeusza, Powązki"

nie wiem czy jest potrzeba tworzyć równoległą bazę do już istniejącej -tylko po to aby była ona "genetekowa" nie "genpolowa"
czy tez lepiej uzupełnić/zmodyfikować istniejącą bazę i narzędzie i wstawić linki:)

i czy to w ogóle jest potrzebne (moim zdaniem tak, ale liczy się nie moje zdanie a użyteczność "ogólna")

ja deklaruje swoją pomoc w parafiach warszawskich.

Nie jestem natomiast władny aby podjąć decyzję "w ramach czego robimy" i "jak"

Sugeruje kontakt bezpośrednio z Jackiem Młochowskim, jeśli będzie decyzja -włączę się w ograniczonym zakresie (Warszawa) w prace.

Pozdrawiam

Wysłany: 04-03-2010 - 13:03
Dla zilustrowania:
obecnie jest taka możliwość
http://qa.dev.00d.pl/index.php?module=G ... oa&id=6896
(w prawym dolnym rogu należy zaznaczyć tylko "obiekty")
czyli
1. kościoły i ich współrzędne oraz narzędzie do graficznej prezentacji danych zostało już opublikowane
2. jeśli jest to możliwe moim zdaniem lepiej je rozwijać niz ponownie wprowadzać dane

Jak widziałbym rozwinięcie?
a. wyłowienie danych dot. założonego/podanego okresu (rok, przedział) tak, aby wyświetlane były tylko obiekty z tego okresu
b. nazewnictwo (patrz z podlinkoanego przykładu parafia jest Andrzeja Apostoła, ale kościół nie:)
c. uzupełnienie o nieistniejące jużparafie (w podlinkowanym brak zlikwodowanek, istniejącej 1866-1917(?) parafii Przemienienia Pańskiego
d. ew. urzędy stanu cywilnego/cyrkuły (początek XIX wieku)
e. inne wyznania/obrządki rejestrujące urodzenia/małzeństw/zgony
f. inne typy obiektów

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”