Archiwum w Petersburgu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irena_Powiśle

Centralne Państwowe Archiwum Historyczne w Petersburgu.
Jeśli Pani nie znajdzie rozwiązania tej sprawy proszę do PW, spróbuję pomóc
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Centralne Państwowe Archiwum Historyczne w Petersburgu.
Dzień dobry,
ustaliłem, że w archiwum w Petersburgu znajdują się materiały, z którymi chciałbym się zapoznać. Zwracam się z prośbą o poradę. Czy istnieje możliwość dotarcia do tych archiwaliów, może są gdzieś dostępne skany?
Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.
Z poważaniem
Maciej
ustaliłem, że w archiwum w Petersburgu znajdują się materiały, z którymi chciałbym się zapoznać. Zwracam się z prośbą o poradę. Czy istnieje możliwość dotarcia do tych archiwaliów, może są gdzieś dostępne skany?
Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.
Z poważaniem
Maciej
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Re: Centralne Państwowe Archiwum Historyczne w Petersburgu.
Oficjalnie - musisz byc obywatelem Rosji, t.zn. posiadac dostep do t.zw. "GosUslug" (przez to logowanie), tez oplacac mozliwosci ogladania (nie kazda miedzynarodowa karta do oplaty; to zalezy i od Rosji, i od twojego banku).BMaciej pisze:Czy istnieje możliwość dotarcia do tych archiwaliów
Nieoficjalnie - sa roznie mozliwosci i zalezy jeszcze na to, co konkretnie potrzebnie tam ogladac.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
azbrosskaya

Re: Centralne Państwowe Archiwum Historyczne w Petersburgu.
Hello,
I found not long ago in the archives in St. Petersburg. (F.1343, op.22), case N1382 from 1889/Vitebsk governorate information about my branch of family Zbroski. I know the current situation with regard to Russian authority but still do you have an idea how to get some scanted copy from the file? Any suggestion is welcome. I hit the wall with my research . Thank you
I found not long ago in the archives in St. Petersburg. (F.1343, op.22), case N1382 from 1889/Vitebsk governorate information about my branch of family Zbroski. I know the current situation with regard to Russian authority but still do you have an idea how to get some scanted copy from the file? Any suggestion is welcome. I hit the wall with my research . Thank you
Re: Pstrągowski Zbigniew - aktu urodzenia szukam Pteresburg
[quote="Mikołajczyk_Eliza"]Szukam aktu ślubu Józefa Pielacha, s. Franciszka i Antoniny Stańczak i Marianny Fijołek (Fiołek) c. Tomasza i Teofili Płazy. Według informacji rodzinnych ślub odbył się w Moskwie około 1918 roku moze 1919.[/quote]
Ten wątek był już opisywany na naszym forum: [b]https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... t-30.phtml[/b]
W Moskwie funkcjonowały trzy parafie rzymskokatolickie: św. Ludwika, śś. Piotra i Pawła i Niepokalanego Poczęcia NMP.
Dzięki linkom zawartym w w.w. wątku, sam znalazłem akty chrztów moich teściów (z 1916 i 1917) z Parafii Św. Piotra i Pawła. Dużą część ksiąg można było pobrać z: [b]https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing[/b].
Gdzieś znalazłem informację, że szukasz aktu nr 294 z 1918 roku, z Parafii śś. Apostołów Piotra i Pawła. Może te informacje będą Ci pomocne, Elizo?
Ten wątek był już opisywany na naszym forum: [b]https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... t-30.phtml[/b]
W Moskwie funkcjonowały trzy parafie rzymskokatolickie: św. Ludwika, śś. Piotra i Pawła i Niepokalanego Poczęcia NMP.
Dzięki linkom zawartym w w.w. wątku, sam znalazłem akty chrztów moich teściów (z 1916 i 1917) z Parafii Św. Piotra i Pawła. Dużą część ksiąg można było pobrać z: [b]https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing[/b].
Gdzieś znalazłem informację, że szukasz aktu nr 294 z 1918 roku, z Parafii śś. Apostołów Piotra i Pawła. Może te informacje będą Ci pomocne, Elizo?
Pozdrawiam - Wiesław
-
jackowski11

Dzien dobry,
poszukuje informacji lub osób które miały styzność lub korzystały z usług archiwum w Irkucku
Dostałem odpowiedź z archiwum na moje zapytanie, wynika z niej ze musze z nimi podpisac umowe na swiadczenie usług (podac swoje dane, nr paszportu lub innego dokumentu) oraz ze opłata za "weryfikacji jednego pliku z jednego zbioru rocznego wynosi 908,78 rubli."
Nie rozumiem do końca o co się rozchodzi. Do tej ceny oczywiscie trzeba doliczyć cene skanów/kopii wyszukanych dokumentów wg ichniejszego cennika
Bede wdzieczny za wskazówki lub podzielenie się swoją wiedzą
Pozdrawiam
Jacek
poszukuje informacji lub osób które miały styzność lub korzystały z usług archiwum w Irkucku
Dostałem odpowiedź z archiwum na moje zapytanie, wynika z niej ze musze z nimi podpisac umowe na swiadczenie usług (podac swoje dane, nr paszportu lub innego dokumentu) oraz ze opłata za "weryfikacji jednego pliku z jednego zbioru rocznego wynosi 908,78 rubli."
Nie rozumiem do końca o co się rozchodzi. Do tej ceny oczywiscie trzeba doliczyć cene skanów/kopii wyszukanych dokumentów wg ichniejszego cennika
Bede wdzieczny za wskazówki lub podzielenie się swoją wiedzą
Pozdrawiam
Jacek
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Potrzebnie podac skan tej odpowiedzi, zeby przeczytac, co tam napisane.jackowski11 pisze: Nie rozumiem do końca o co się rozchodzi.
Jeszcze, metryki kosciola w Irkucku sa w Minsku (do 1896 i smierci 1905; skany u mormonow) i Petersburgu (1899-1916, skanowane, przez archiwum).
-
jackowski11

Pełna odpowiedz z archiwum:Wladzislaw pisze:Potrzebnie podac skan tej odpowiedzi, zeby przeczytac, co tam napisane.jackowski11 pisze: Nie rozumiem do końca o co się rozchodzi.
Jeszcze, metryki kosciola w Irkucku sa w Minsku (do 1896 i smierci 1905; skany u mormonow) i Petersburgu (1899-1916, skanowane, przez archiwum).
В соответствии c Положением о порядке предоставления платных услуг областным государственным казенным учреждением «Государственный архив Иркутской области» (далее – ОГКУ ГАИО), утвержденным приказом ОГКУ ГАИО от 18.12.2024 г. № 191 Ваш запрос исполняется архивом на основании договора возмездного оказания услуг.
Срок исполнения запроса с последующей подготовкой договора возмездного оказания услуг – от 30 до 120 календарных дней.
К сведению сообщаем, что просмотр одного дела за один год из одного фонда по стоимости – 908,78 руб.
С текстом договора и прейскурантом за оказание услуг (выполнения работ) можно ознакомиться на сайте архива (гаио.рф) в разделе: Услуги – Платные услуги – Положение о порядке предоставления платных услуг (приложение № 2) и Прейскурант за оказание услуг (выполнения работ), оказываемых (выполняемых) ОГКУ ГАИО.
На бесплатной основе исполняются тематические запросы, не требующие большого объема исследовательской (поисковой) работы (об одном событии, лице, факте), следующим категориям граждан:
- инвалиды, участники (и члены их семей) Великой Отечественной войны, жители блокадного Ленинграда, бывшие узники фашизма, ветераны тыла;
- инвалиды и ветераны боевых действий и члены их семей;
- инвалиды 1 и 2 групп;
- дети-инвалиды;
- граждане, подвергшиеся воздействию радиации впоследствии катастрофы на Чернобыльской АЭС и ядерных испытаниях на Семипалатинском полигоне. Льгота распространяется на граждан РФ.
В случае Вашего согласия на заключение договора возмездного оказания услуг Вам необходимо письменно выразить согласие и предоставить следующие реквизиты, необходимые для составления договора: ФИО (полностью), паспортные данные (серия, номер паспорта, кем выдан, дата выдачи, код подразделения), адрес регистрации, адрес фактического проживания, контактный телефон, адрес электронной почты.
Обращаем Ваше внимание, что ответ может быть как положительный, так и отрицательный.
К сведению сообщаем, что не подлежат копированию (сканированию) архивные документы, находящиеся в неудовлетворительном физическом состоянии.
Moja kwerenda dt. zesłanców 1863 r. Metryki z Irkucka znalazłem kilka lat temu na FS. Pamietam ze była luka, moze teraz juz są kompletne. Głównie chodzi mi o inne materiały niz metryki.
pozdrawiam
Jacek
-
Wladzislaw

- Kontakt:
jackowski11 pisze:908,78 rubli."
Nie rozumiem do końca o co się rozchodzi.
===jackowski11 pisze:Pełna odpowiedz z archiwum
To pisze, ze ogladanie 1 teki za 1 rok bedzie kosztowac 908,78 rubli; obojetnie jest tam potrzebnia informacja albo nie.
Czas od 1 miesieca do 4-ch.
Jach chcesz zamowic, powinien przedstawic informacja o siebie: o swoim paszporcie (nr, data, kiedy i kim wydany), adres rejestracji, adres zamieszkania, telefon, mail.
Jak czegos bedzie odszukane, zaplacisz jeszcze za skany, ceny na skany tam ((гаио.рф) в разделе: Услуги – Платные услуги – Положение о порядке предоставления платных услуг (приложение № 2) и Прейскурант за оказание услуг (выполнения работ), оказываемых (выполняемых) ОГКУ ГАИО).
===
Tylko nie zrozumiale, jak w jednej tece za kilka rokow, ile by to kosztowale ))
-
jackowski11

Reasumując
Płacę za przejrzenie 1 teki 908 rubli (za/przez rok)? Bez względu czy znajdą się tam informacje które poszukuje czy nie ?
Czas trwania kwerendy 1-4 miesięcy . Jak to się ma to do opłaty: teka za rok?
Czy każde archiwum potrzebuje takie dokładne osoby zamawiającej dane jak prócz pełnego adresu - numer paszportu itd?
Nie rozumiem ostatniego zdania:
"Tylko nie zrozumiale, jak w jednej tece za kilka rokow, ile by to kosztowale"
To wszystko zniechęca mnie
Płacę za przejrzenie 1 teki 908 rubli (za/przez rok)? Bez względu czy znajdą się tam informacje które poszukuje czy nie ?
Czas trwania kwerendy 1-4 miesięcy . Jak to się ma to do opłaty: teka za rok?
Czy każde archiwum potrzebuje takie dokładne osoby zamawiającej dane jak prócz pełnego adresu - numer paszportu itd?
Nie rozumiem ostatniego zdania:
"Tylko nie zrozumiale, jak w jednej tece za kilka rokow, ile by to kosztowale"
To wszystko zniechęca mnie
W tej odpowiedzi chodzi o to, że pracownik archiwum będzie przeglądał jedno "дело" (np. jedną księgę metrykalną za jeden rok) i to będzie kosztowało 908 rubli. Moim zdaniem, to za drogo i za długo.
W tym archiwum jest wirtualna czytelnia, oto link https://гаио.рф/resources/funds/virtual-zal/. Tam trzeba przejść do formularza (kliknąć перейти по ссылке) i podać imię, nazwisko, kraj, miasto zamieszkania, e-mail i temat poszukiwań (np. genealogia). Po czym otworzy się dostęp do listy zdigitalizowanych dokumentów, głównie ksiąg metrykalnych. Można je oglądać za darmo.
W tym archiwum jest wirtualna czytelnia, oto link https://гаио.рф/resources/funds/virtual-zal/. Tam trzeba przejść do formularza (kliknąć перейти по ссылке) i podać imię, nazwisko, kraj, miasto zamieszkania, e-mail i temat poszukiwań (np. genealogia). Po czym otworzy się dostęp do listy zdigitalizowanych dokumentów, głównie ksiąg metrykalnych. Można je oglądać za darmo.
Natalia
-
jackowski11