Nazwisko: Łukomski, Łukomska

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Rossi

Sympatyk

Post autor: Rossi »

To tak córka Haliny Łukomskiej, która z kolei jest córką Edwarda i Józefy Łukomskich, wychodzi za mąż za Zbigniewa Ścibisza, którego matką jest Helena Ścibisz z Bliżyna zmarła coś koło 1996 roku.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Walenty Łukomski i Helena mieli jeszcze syna Stanisława, przodka Rossiego :)
Niestety nie zachowały się z Odrowąża niektóre roczniki w przedziale 1814-17 kiedy umarł Walenty, może dowiedzielibyśmy się czegoś więcej. Możliwa oczywiście analiza rodzinna z początku XIX w., która mogłaby pomóc.
Józefa c. Antoniego i Rozalii jest w genetece, wyszła za Kulińskiego,
Jan żenił się dwa razy, dzieci z drugiego związku żenią się w Odrowążu więc i on tam pewnie umarł, do sprawdzenia indeksy z Janami :)
Rossi

Sympatyk

Arku, gdzie sprawdzić Stanisława Łukomskiego? W jakiej linii to przodek, czyim ojcem lub dziadkiem był?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Będziesz miał akt zgonu Edwarda Łukomskiego z imionami jego rodziców to pogadamy dalej. Jakąś pracę musisz wykonać inaczej będziemy gdybali i tworzyli coraz większe drzewo potencjalnie oparte na fałszu. Już Ci pisałem żebyś zaczął od tego ale jak widzę bez echa. A wystarczy być może telefon jutro do USC. Potem pójdzie jak z płatka jeśli się nie mylę :)
Rossi

Sympatyk

Dobrze zatem, działam :)

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Awatar użytkownika
Majewski_Łukasz

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Majewski_Łukasz »

Arek_Bereza pisze:Walenty Łukomski i Helena mieli jeszcze syna Stanisława, przodka Rossiego :)
Niestety nie zachowały się z Odrowąża niektóre roczniki w przedziale 1814-17 kiedy umarł Walenty, może dowiedzielibyśmy się czegoś więcej. Możliwa oczywiście analiza rodzinna z początku XIX w., która mogłaby pomóc.
Józefa c. Antoniego i Rozalii jest w genetece, wyszła za Kulińskiego,
Jan żenił się dwa razy, dzieci z drugiego związku żenią się w Odrowążu więc i on tam pewnie umarł, do sprawdzenia indeksy z Janami :)
Wybacz, pominąłem rodzeństwo Antoniego.
Walenty i Helena Łukomscy mają kilkoro dzieci:
1. Antoni - przedstawiony wyżej
2. Franciszek - ożenił się z Zofią Milczarczyk w 1814 roku w par. Odrowąż
3. Scholastyka - wyszła za Feliksa Durlika w 1813 roku, par. Odrowąż
4. Wojciech (ur. około 1796 w Gilowie - zm. 12.07.1847 w Bliżynie, par. Odrowąż). Ożenił się w 1832 z Józefą z d. Hojnacka
5. Katarzyna - wyszła za Józefa Gula dnia 15.01.1817 w Odrowążu
6. Stanisław - (ur. około 1776 roku - zm. 24-12-1846 w miejscowości Drozdów, par. Odrowąż). Ożenił się z Jadwigą z d. Ogrodnik

To wiem.

W korespondencji z jednym z potomków Jana Łukomskiego, syna Antoniego i Rozalii pojawiają mi się daty śmierci Walentego (zm w 1827?) i Rozalii (zm. w 1828?).
Muszę je sprawdzić w aktach i odnowić kontakt..
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Rossi

Sympatyk

To tak ustaliłem. Rodzice Edwarda Łukomskiego Augustyn Łukomski, Augustyna z domu nieznane. Brat Edwarda to Czesław Łukomski. Córka Czesława to Krystyna z domu Łukomski. Tyle wiem.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Ale z kim ustaliłeś ?
Bo widzisz mój dylemat polega na tym między innymi, z którą żoną Augustyn miał syna Edwarda
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Na pewno nie mam info o tym, że Augustyn miał trzecią żonę ale wykluczyć nie mogę
I w którym roku Edward się urodził, bo to z aktu zgonu będzie wynikać
Rossi

Sympatyk

Z synem Edwarda Sławomirem Łukomskim. że żoną Augustyna była nomen omen Augustyna. Augustyn miał jeszcze córkę Adelę.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

rok urodzenia Edwarda raz jeszcze i jeszcze raz :) chociaż w przybliżeniu plus minus 3 lata :)
I szczerze nie wierzę w to info o Pani Augustynie nomen omen
Zadzwoń do USC, nie gryzą
Rossi

Sympatyk

Jednak usc gryzie. Jestem po rozmowie telefonicznej z USC Bliżyn. Pani mówi jest rodo itp, 31 PLN itp...

Ale rok urodzenia Edwarda to 1928
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Czyli zapewne mamy do czynienia z innym Augustynem.
gdyż ten podejrzewanym po raz trzeci się nie ożenił
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3733730
Przy czym sprawdziłem i w Bliżynie od 1888 żaden Augustyn się nie urodził
Ślubu innego Augustyna też w Bliżynie nie ma ale to nie dowodzi
No to skoro rok jest znany to wystąp o odpis aktu urodzenia Edwarda
Rossi

Sympatyk

Także musimy poczekać do 22.12 dopiero będę miał okazję zajrzeć do usc Bliżyn. Wychodzi na to że pradziadek Augustyn nie brał ślubu w Parafii Bliżyn.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Bardziej niepokojące jest to, że Augustyn chyba nie urodził się w Bliżynie. Chyba, że przed 1889. Możesz sam przeszukać raz jeszcze i z 10 lat wcześniej do 1880 na wszelki wypadek.
Może ten akt urodzenia Edwarda pomoże, podkreślam akt urodzenia nie akt zgonu
Rossi

Sympatyk

Ok ustaliłem żona Augustyna to Stanisława, bynajmniej z taką został pochowany, co do dzieci i wnuków bez zmian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”