Spis poległych w I Wojnie Światowej

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Apel do forumowiczów ze Śląska!
Ponieważ wątek ten dość szybko spada z forum, pozwalam sobie podbić go jeszcze raz do góry. Może ktoś odpowie.
Jak wspominałem, znaleźliśmy z Wicym dużą ilość pomników w województwach leżących na Śląsku. Na tym terenie w wielu miejscowościach zachowały się pomniki poświęcone I Wojnie. Wiele z nich jest już w naszej bazie i czeka na opracowanie bowiem na wielu są umieszczone tablice z nazwiskami poległych. Wystarczy więc zrobić po dwa-trzy zdjęcia takich obiektów (w tym również i tych bez nazwisk) i dosłać do nas na adres zamieszczony na stronie
http://www.polegli.tgcp.pl/
Wiele pomników czeka "na odkrycie". Zgłaszajcie takie napotkane relikty z I Wojny.
Nasze koleżanki z TGCP zobowiązały się indeksować nazwiska ze śląskich pomników na podstawie zdjęć, więc problem żmudnego przepisywania danych do arkuszów, już odpada. Wystarczy zrobić zdjęcia i pomału zapełnimy tą białą plamę na mapie Poległych. Oczywiście szczytem naszych marzeń jest otrzymywać komplety informacji, a więc zdjęcia, wpisane nazwiska do tabeli i krótki opis obiektu :)
Liczymy na przychylenie się do naszej prośby.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Pomału staje się to tradycją, że ten wątek przypomina monolog:)
Cóż myślę, że do czasu, aż ktoś nie odnajdzie w spisach swoich bliskich i nie zacznie prosić nas o bliższe dane lub zdjęcia, jak to ma miejsce z genealogami z Zachodniej Europy.
Szkoda, że nasze apele o współpracę, spotykają się z tak nikłym odzewem na forum. Zdajemy sobie sprawę, że udział w projekcie wymaga czynnego zaangażowania , poświęcenia własnego czasu, aby dać coś innym, a na to niestety w dzisiejszych czasach dość trudno się zdobyć. Pomimo tych trudności, będziemy kontynuować nasz projekt, bo widzimy w nim głęboki sens, tak genealogiczny jak i humanitarny.
Wspierają nas dzielnie Przyjaciele, których grono systematycznie się powiększa i za to im serdecznie dziękujemy.
To dzięki nim przekroczyliśmy następny tysiąc nazwisk w bazie http://www.polegli.tgcp.pl/ i mamy ich już ponad 16 tysięcy. Zdołaliśmy zewidencjonować ponad 2 tysiące cmentarzy, pomników i tablic upamiętniających ofiary I Wojny. Duża część z nich czeka na opracowania i zdjęcia. Szczególnie pod tym względem bogaty jest Śląsk, dlatego czekamy cały czas na deklarację pomocy od genealogów z tamtego terenu.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Odrowąż
Ekspert

Post autor: Odrowąż »

Aby to nie był monolog wpisuję kilka słów. Dzięki za wykaz miejscowości Dolnego Śląska, gdzie znajdują się pomniki poległych. Właśnie wczoraj skorzystałam z niego przy wyjeździe do Lubina i mimo braku czasu udało się zrobić foto w trzech miejscowościach. A przed chwilą wróciłam z pięknego spaceru po parku złotnickim, gdzie niestety nie odnalazłam pomnika. Nie jest on też znany miejscowym spacerującym. Park jest jednak urzekający i wrócę tam jeszcze.
Pozdrawiam Maria Odrowąż
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Pani Mario!
Jak dotąd jest Pani chlubnym wyjątkiem z Wrocławia. Całe Województwo Dolnośląskie, jest wprost usiane takimi pomnikami. O wielu jeszcze nie wiemy i czekają na odkrycie. Tamte tereny zamieszkuje w dużej części ludność napływowa, która czasami niewiele wie o historii tych Ziem.
Wpisała się Pani w tym wątku, za co serdecznie dziękuję, ale także wpisała się Pani w nasz projekt, indeksując ponad 1400 nazwisk z samego Wrocławia.
Wiem, że ma Pani już zrobione następne dane z kilku miejsc i następne porcje nazwisk.
Na priv wysłałem zdjęcie pomnika ze Złotego Stoku. Jeśli pomnik "wyparował" i zdobi ogródek jakiegoś nowobogackiego, to trzeba będzie wykreślić go z naszej ewidencji.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Dziękujemy wszystkim, którzy okazali serce dla tego projektu i zgłosili chęć pomocy. Szczególnie cieszą nas deklaracje osób całkiem nowych, którzy nie mają jeszcze śmiałości występować (całkiem niesłusznie) publicznie na forum.
Jedna z takich nowych Koleżanek, napisała do nas, że zapaliła się do tego projektu. Mieszka na Śląsku. Dotąd dość dużo czasu poświęcała na sobotnie podróże z córką szlakiem zamków. Teraz doszły jej nowe ciekawe miejsca do zwiedzania. A i żyłka odkrywcy się w nich odezwała. To wspaniałe pogodzenie swoich przyjemności z możliwością pracy dla dobra innych.
W dzisiejszych czasach to bardzo ważne, aby móc spojrzeć nieco dalej, niż własne podwórko lub własna kieszeń.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Jędrek

Sympatyk

Post autor: Jędrek »

Witam!
Gratulacje dla całej ekipy prowadzącej ten wspaniały projekt. Trudno nam z Wielkopolski włączyć się mocniej w jego realizacje, gdyż działania wojenne na tym terenie nie miały miejsca i stąd prawie żadnych grobów nigdzie nie ma. Niemniej przy okazji realizacji projektu "Księża Wielkopolscy"( który niedługo zacznie funkcjonować w internecie) jeżeli znajdziemy takie nagrobki to oczywiście informacja zostanie przekazana.
A teraz jeszcze uwaga techniczna. Przeglądając listę nazwisk tracę w pewnym momencie nagłówek i nie wiem co oznaczają poszczególne rubryki.( a jest ich dużo)
Może da radę , tak jak to można w excelu, zwijać tekst a nagłówek cały czas pozostaje.
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek Jędraszewski
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Spis poległych w I Wojnie Światowej

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Te ciepłe słowa bardzo cieszą i zapewne podnoszą na duchu uczestników tego projektu. Wielu z nas jeżdzi po kraju, dociera do różnych zakątków i może warto wykorzystać taki moment ,aby zajrzeć w miejsca związane z wydarzeniami z I wojny światowej. Czyli nie skupiajmy sie tylko na miejscu naszego zamieszkania , ale wykorzystujmy,oczywiscie w miare wolnego czasu i mozliwosci, każdą okazję. Pozdrawiam Iwona.
GrzegorzWasko

Post autor: GrzegorzWasko »

Witam!
Na poczatku chcialem pogratulowac ciezkiej pracy i jej wspanialych owocow, ale mam pytanie, znalazlem prawdopodobnie nazwisko swojej rodziny i mam w zwiazku z tym 2 pytania
1. Co oznaczaj skrotyWEHRM. (prawdopodobnie wehrmacht ale nie jestm pewien) i PREUSS. I.R. 46
2. Czy mozna znalezc gedzies jakies glebsze info, poniewaz nazwisjko znajome lae nie mam pewnosci, czy to czlonek mojrje rodziny.
Za wszelka odpowiedz, podpowiedz bede niezmiernie wdzieczny.
Grzregorz Wasko
dziadek

Post autor: dziadek »

Witam!!!

WEHRM. - jst to skrót od Wehrmann - czyli szeregowiec lub żołnierz
PREUSS. - Preussisch - czyli pruski
I.R. 46 - Infanterie Regiment - czyli 46 pułk piechoty

całość - żołnierz (szeregowiec) 46 pruskiego pułku piechoty

na podstawie Oktawian Duda, Cmentarze I Wojny Światowej w Galicji Zachodniej, Warszawa 1995, s.478-482 [wykaz najczęściej spotykanych skrótów w inskrypcjach nagrobnych]

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Dziadek, dzięki serdeczne za wyrękę :)
Byliśmy z Witkiem trochę dzisiaj zajęci, przygotowywaniem nowych danych na stronę.
W ten sposób mamy już w bazie ponad 17.000 nazwisk.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
GrzegorzWasko

Post autor: GrzegorzWasko »

Dziekuje Dziadek, bede teraz szukal glebiej w okolicach tego pulku, moze dojde jakiejs potyczki w okolicach bochni i moze uda mi sie znalezc cos na temat tego z jakich miejscowosci byly zaciagi do tego pulku.
Pozdrawiam.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Mam wykaz zmarłych w Jaśle żołnierzy z 1914 i 1915 roku.Niestety próbuję jakoś przekazać te dane w formie tabeli ale administracja nie odbiera.Komu i jak to przesłać.
Pozdrawiam M Maziarski z Jasła
MMaziarski
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Przekazywanie materiałów najprościej wykonać następująco: wchodzisz na stronę http://www.polegli.tgcp.pl/ , na dole tej strony, w lewym rogu jest okienko "KONTAKT" z nazwiskiem moim i Witka. Po kliknieciu na jedno z nich Twój program pocztowy powinien się automatycznie otworzyć na nowej wiadomości zaadresowanej do nas.
Jeśli chodzi o Jasło, to mamy jak dotąd zidentyfikowanych tam 5 miejsc do zrobienia. Jak będziesz wysyłał informację, zerknij na naszą stronę i napisz z którego miejsca spisałeś te nazwiska. Napisz też ze dwa zdania, jak to miejsce wygląda - czy jest to cmentarz, czy pomnik. W jakim stanie i gdzie się dokładnie znajduje?
Z góry dziękujemy.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Mam nadzieję Mietku że ci się uda.
Jeśli nie to podeślij dane do mnie to postaram się je przekazać dalej do Waldka lub Wikiego.
Waldku Mietek jest troszkę starszy i czasami ma problemy z kompem ale myślę, że odpowie na wszystkie ewentualne prośby z okolic Jasła.
To mój krewny więc go trochę tykam i douczam w obsłudze komputer i sieci
Janek
Fturas

Czy macie jakieś dane o pomnikach z okolic Bielska Białej tu mieszkam ale przyznam się że nie znam jeszcze historii Bielska z tych lat .Jeśli były by jakaś robota w Bielsku-Białej to pomogę.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Ja próbowałem przekazać te dane,bo u nas były dwa cmentarze z I wojny,ale nie ma nanich nagrobków,jest tylko pomnik z wierszem o Nibelungach.Dlatego uważam że te spisy dają podstawę sądzić,że oni są pochowani na tych cmentarzach.
Widzę Janku że miałeś czas na komputer i dzisiaj znajduję twoje uwagi.Jeszcze raz pozdrawiam.Wykazy wyślę emailem
Mietek Maziarski
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”