Rzączyńscy herbu Ślepowron

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Panie Robercie

Dziękuję za Pana odpowiedź, ale przecież tu wiadomo, że Tomasz Adam stał się Eugeniuszem Adamem. Niech Pan przeczyta te dwa akty (nr 142 i alegat). Tekst jest identyczny oprócz imienia „Eugeniusz”.

Z założenia informacje podawane do AZ przez jakiegoś obcego kolonistę są mniej wiarygodne niż aneks do AM.

A propos ksiąg
Znalazłem, że Kozienice podlegały pod sąd ziemski radomski.
„ księgi ziemskie:
- sandomierskie (1473-1788 ), wiślickie (1395-1786), radomskie (1410-1763), opoczyńskie (1420-1784), chęcińskie (1439-1780), stężyckie (1581-1810) nie zachowały się (spłonęły w AGAD w trakcie powstania warszawskiego)”
No i niestety… nie ma :cry:

Jeśli już wróciliśmy do Osiemborowa: pozwolę się zapytać czy istniał tam dwór (Ignacy Rzączyński umarł w domu nr 1 - cf. Akt Z 1816)?
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

O.K. Po prostu, aż tak nie zagłębiam się w tę sprawę. Bardziej chodziło mi o Brzeźnicę, niż o Osiemborów, bo Józef Franciszek Rzączyński (ur. 1788 Brzeźnica, pow. kozienicki). W Brzeźnicy k/Kozienic jest parafia.
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Dobrze. Dziękuję.

Czy da się czegoś dowiedzieć o Mariannie Gorzkowskiej żonie Sebastiana Rzączyńskiego?
Nie mogę niczego znaleść…
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”