Pobór w latach 1840-1914, Armia Carska

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Brzostowski_Mariusz »

Witaj Doniec_Henry
Dzięki za zainteresowanie.
Jeśli chodzi o mojego dziadka to...
Antoni Brzostowski urodził się w 1880 roku w Ciemierów gmina Pyzdry pow. Konin - Gubernia Kaliska (będąca w owym czasie w zaborze rosyjskim). Wiem, że po powrocie z wojska (w 1898 roku kupiono majątek w Koninie) dziadek trochę odpoczywał; później rozkręcił jakiś "interes"; później "splajtował"; później pracował w Kaliszu; później wyjechał w kieleckie i tam w 1917 roku się ożenił.
Tak wygląda to kalendarium. Domniemywam też, że gdzieś w latach 1898-1903 zmarł jego ojciec...
Nie wiem czy ten fakt mógł skrócić pobyt w wojsku? Dziadek - najstarszy syn aczkolwiek nie jedynak.
Pozdrawiam
Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

... i jeszcze coś dla zainteresowanych służbą wojskową w Królestwie Polskim

http://www.epnp.pl/ebook/a04287_sluzba_rekrutow

Monika
Sadlowski_Jerzy

Pobór do carskiej armii - w jakim wieku i na jak długo?

Post autor: Sadlowski_Jerzy »

Sadłowski Karol 1877(6)- dziadek, podobno służył w wojsku carskim. Proszę o informację
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Służba we wojsku.

Post autor: Adam.55 »

Witam!
Przeglądając akt urodzenia mojego przodka natrafiłem na taki zapis przy informacji o jego ojcu:

http://scr.hu/17in/a6th0

Był to rok 1865, Przedecz był wówczas w zaborze Rosyjskim. Czy jest jakaś szansa żeby dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego "wojaka" ? ;)

edit: Mikołaj został powołany do wojska w 1861 roku, był w nim na pewno do 1865 tylko mi nie mówcie że tłumił powstanie styczniowe :/

Pozdrawiam

Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Służba we wojsku.

Post autor: jarymi »

A co z tego wycinka można odczytać - sprawdź czy podałeś prawidłowy link
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

w akcie chrztu syna Mikołaja Drzewakowskiego był taki zapis " Powołany do wojska w miesiącu lipcu roku poprzedniego" czyli w 1861. Podczas chrztu jego córki w 1865 jest zapis "zrodzona z Mikołaja Drzewakowskiego w wojsku będącego" czyli do 1865 roku na pewno jeszcze był w wojsku. Czy jest jakaś szansa zeby się dowiedzieć gdzie odbywał służbę wojskową?

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;)

Adam
tomek_k_1985

Sympatyk

Post autor: tomek_k_1985 »

Witam!
W dokumentach Powiatowego Urzędu do Spraw Powinności Wojskowej znalazłem zapis o komisji poborowej mojego prapradziadka Piotra. Z tego co wyczytałem to został z jakiegoś powodu zwolniony ze służby na zawsze.
Byłbym wdzięczny za pomoc co było powodem zwolnienia ze służby w wojsku.
Oto zdjęcia dokumentów:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3dd3ee9579f4ddf9
http://www.fotosik.pl/zdjecie/f37b9400197e0f39
Piotr Kępiński to mój prapradziadek a Jan Kruk to jego kuzyn.
Jan trafił do wojska a Piotr nie. Rozszyfrowałem wymiary poborowych. Oczekiwałem, że znajdę więcej informacji w tych księgach.
Pozdrawiam
Tomasz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zamiast pytać radzę przeczytać cały watek od początku.
tomek_k_1985

Sympatyk

Post autor: tomek_k_1985 »

jamiolkowski_jerzy pisze:Zamiast pytać radzę przeczytać cały watek od początku.
Wątek nie zawiera odpowiedzi na moje pytanie.
Chciałbym się dowiedzieć co znaczy II kategoria.
Oto zapis lekarza
http://www.fotosik.pl/zdjecie/387d3879049311ff
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Pobór do wojska, Gubernia Kaliska.

Witajcie,
wiem, że istnieje już na tym forum temat dotyczący poboru do wojska carskiego lecz mam kilka wątpliwości a zarazem pytań. Wojciech Gębka, mój praprapradziadek rodzi się w 1872 roku w miejscowości Dzierzny, parafia Osiek Wielki w okolicy Koła w ówczesnej Guberni Kaliskiej. Biorąc ślub w 1899 ma wpisane "żołnierz urlopowany". Poczyniłem pewne poszukiwania i jeśli pobór odbywał się po ukończeniu 21 lat to Wojciech prawdopodobnie poszedł do wojska w roku 1893. Odnalazłem takowy fragment: "Nie podlegał wcieleniu: jedyny syn u rodziców, jedyny żywiciel w rodzinie, a także jeśli starszy brat służył lub służy w wojsku.Wzięci do wojska służyli: w wojskach lądowych - 15 lat, z czego w służbie czynnej 6 lat i 9 lat w rezerwie, we flocie - 7 lat służby czynnej i 3 lata w rezerwie" Przyjmując, że Wojciech został wzięty do wojska w roku 1893 to pasowało by to 6 lat służby czynnej w wojskach lądowych(po których zostaje urlopowany w 1899 i bierze ślub).
Zacząłem szukać dalej i znalazłem takowy fragment:"Do obszaru konkretnej komisji poborowej były przypisane jednostki wszystkich rodzajów wojsk, z marynarką wojenną włącznie. Ale tylko po jednej każdego rodzaju wojsk. Więc jeśli ustalimy, czy był w piechocie, czy w artylerii, to dopiero można stwierdzić, do jakiej jednostki powinien być wcielony"
Wojciech urodził się w powiecie kolskim w guberni Kaliskiej, wiem, że poborem do armii zajmował się gubernialny i powiatowy urząd do spraw powinności wojskowej. Czy ktoś wie gdzie szukać informacji na temat takowego urzędu z guberni kaliskiej?

Adam
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Pobór do wojska, Gubernia Kaliska.

Post autor: piotr_nojszewski »

Musisz poszukac na szwa zespolu o tej nazwie: Gubernialny/ powiatowy urzad ds powinnosci wojskowej gub Kaliskiej lub odpowiedniego powiatu.
Po niektorych zostala duza sposcizna po innych pojedyncze kartki. Pewne elementy sa tez czasem w aktach urzedow d/s wloscianskich.
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”