AN w Krakowie - akta stanu cywilnego parafii Skawina

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Re: AP w Krakowie - akta stanu cywilnego parafii Skawina

Post autor: ziobrovska »

Dzień Dobry Pani Renato
Czy coś juz wiadomo o Skawinie? Mamy chętną osobę do indeksowania Skawiny ale nie wiemy czy jest co opracowywać :)
miłego Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Post autor: Adamus_P »

Dzień dobry,

nie pytana, ale pomyślałam że się wtrącę. Już od dłuższego czasu zamierzam zrobić zdjęcia ksiąg ze Skawiny w AN Kraków jak tylko czytelnia zostanie otwarta z myślą o ich przekazaniu do publikacji w Poczekalni. Więc myślę że w krótkim czasie powinniśmy ten materiał mieć. Informacje o zasobach do indeksacji przekażę oczywiście Administratorom Geneteki, ale można się do mnie odezwać wcześniej.

Pozdrawiam,
Patrycja
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Adamus_P pisze:Dzień dobry,

nie pytana, ale pomyślałam że się wtrącę. Już od dłuższego czasu zamierzam zrobić zdjęcia ksiąg ze Skawiny w AN Kraków jak tylko czytelnia zostanie otwarta z myślą o ich przekazaniu do publikacji w Poczekalni. Więc myślę że w krótkim czasie powinniśmy ten materiał mieć. Informacje o zasobach do indeksacji przekażę oczywiście Administratorom Geneteki, ale można się do mnie odezwać wcześniej.

Pozdrawiam,
Patrycja
Super! Jak tylko coś będzie wiadome, mam chętną osobę z łódzkiego, ale Skawina z racji koligacji rodzinnych też jest bardzo poszukiwana, do indeksacji. Przekaże info do indeksujacej :)
Pozdrawiam Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Aleksandra_Klimas
Nowicjusz

Post autor: Aleksandra_Klimas »

Cześć, to ja jestem tą chętną do indeksacji osobą :) Jak już będzie to możliwe, to bardzo proszę o informację, cała gałąź mojej rodziny Klimasów jest stamtąd, a nawet o prapradziadkach wiem tylko jak mieli na imię. Nawet jeśli będą po rosyjsku, to dam sobie radę :)

Dziękuję i czekam

Aleksandra Klimas
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Świetnie, dam znać na pewno :) Ptaszki ćwierkają, że AN ma się otworzyć w lipcu, więc być może już niedługo uda mi się wykonać zdjęcia.
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

ziobrovska pisze:Dzień Dobry Pani Renato
Czy coś juz wiadomo o Skawinie? Mamy chętną osobę do indeksowania Skawiny ale nie wiemy czy jest co opracowywać :)
miłego Iza
Dobry wieczór Pani Izo

Niestety nic nie wiem na temat udostępnienia skanów z parafii w Skawinie. W tej chwili trwa jeszcze przeprowadzka AN w Krakowie do nowej siedziby. Z komunikatu na ich stronie wynika, że planowane otwarcie nastąpi dopiero w III kwartale tego roku:

https://ank.gov.pl/ograniczenie-dzialal ... ologiczna/

Dziękuję Patrycji za odpowiedź w sprawie fotografowania metryk ze Skawiny.

Bardzo się cieszę, że pani Aleksandra jest zainteresowana indeksowaniem tej parafii. Na liście oczekujących na skany z tej parafii jest jeszcze inna osoba, w związku z czym mam nadzieję, że jak tylko otworzą czytelnię i Patrycja sfotografuje metryki to indeksowanie Skawiny pójdzie sprawnie.

Miłego wieczoru,
Renata
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Pani Renato, z bólem serca "pozwolę" odejść pani Aleksandrze z Łodzi do Skawiny jak tylko będzie mogła zacząć te parafię :) a tak poważnie, dzięki za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie Małopolskę Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Aleksandra_Klimas
Nowicjusz

Post autor: Aleksandra_Klimas »

Witam Pani Renato,

Bardzo się cieszę, że zgadza się Pani, bym indeksowała Skawinę, dziękuję 😊 W takim razie czekam z niecierpliwością, aż Archiwum zostanie otwarte i będę mogła zacząć indeksację 😊

Iza, spokojnie, nie musisz mnie "oddawać", ja wrócę 😀

Pozdrawiam wszystkich i jak coś się ruszy, to proszę o informację 😊
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Aleksandra_Klimas pisze:Witam Pani Renato,

Bardzo się cieszę, że zgadza się Pani, bym indeksowała Skawinę, dziękuję 😊 W takim razie czekam z niecierpliwością, aż Archiwum zostanie otwarte i będę mogła zacząć indeksację 😊

Iza, spokojnie, nie musisz mnie "oddawać", ja wrócę 😀

Pozdrawiam wszystkich i jak coś się ruszy, to proszę o informację 😊
Dobry wieczór Pani Olu

Bardzo się cieszę, że planuje Pani indeksować Skawinę. Chętnie witamy każdą osobę zainteresowaną współpracą w Małopolsce! Bez względu na to czy jest z nami "na chwilę" czy na dłużej.

Jakoś to dziwnie wygląda z tym "zgadzaniem się" na indeksowanie. Nie taka jest moja rola. Ja raczej zachęcam ludzi do współpracy i nie zdarzyło mi się odmówić nikomu pomocy, szczególnie gdy dopiero zaczyna indeksować.

Pięknie pozdrawiam,
Renata
Awatar użytkownika
winnie22

Post autor: winnie22 »

ziobrovska pisze:Dzień Dobry Pani Renato
miłego Iza
Hello - yes please I would love to see metrics of Rzozów, gmina Skawina :-)
My great grandfather was born there 1807. I am in England, cannot travel to Poland. I paid a professional researcher who discovered many of my family. But I have two ancient family photos, I wish to discover all their names.
translate.google.com ....
Witam - tak bardzo chciałbym zobaczyć metryki Rzozowa, gmina Skawina :-)
Mój pradziadek urodził się tam w 1807 roku. Jestem w Anglii, nie mogę podróżować do Polski. Zapłaciłem profesjonalnemu badaczowi, który odkrył wielu członków mojej rodziny. Ale mam dwa stare rodzinne zdjęcia, chcę poznać wszystkie ich imiona.
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Do Poczekalni dodano zdjęcia wtóropisów ksiąg metrykalnych dla parafii w Skawinie, wykonane w Archiwum Narodowym w Krakowie: https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 1923-temp/
Pozdrawiam,
Patrycja
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

A czy w tych księgach ze Skawiny znajdują się rownież wpisy z terenu Łysej Góry?
Pozdrawiam
Łukasz
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz

Pliki w Poczekalni są dokładnie opisane - wystarczy zajrzeć ;)
Parafia w Skawinie na początku XX wieku obejmowała miejscowości:
- Skawina
- Samborek (obecnie część m. Skawiny)
- Sidzina (obecnie część m. Krakowa)
- Rzozów
- Kopanka
- Korabniki (obecnie część m. Skawiny)

Jeśli masz na myśli tę Łysą Górę k. Swoszowic, to prawdopodobnie powinieneś szukać metryk z parafii we Wróblowicach.
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Witajcie

Patrycja pięknie Ci dziękuję za skany metryk! Zainteresowanych tą parafią zapraszam do indeksowania. Patrycja zajmuje się już częściowo urodzeniami a pani Ola i ja małżeństwami. Jednak nadal jest bardzo dużo materiału do opracowania:

https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=MP

Panie Łukaszu

Łysa Góra, zanim została samodzielną parafią, należała do parafii w Porąbce Uszewskiej:

https://parafie.genealodzy.pl/index.php ... ysa+g%F3ra

Dysponujemy sporą ilością skanów metryk dla tej miejscowości: U 1784-1899, M 1784-1913, Z 1784-1966. Materiał zostanie udostępniony osobie, która podejmie się indeksowania. Jeżeli jest Pan zainteresowany to proszę o rezerwację materiału u administratorów Małopolski na maila:

geneteka.malopolskie [at] genealodzy.pl

Natomiast jak Pan nie ma doświadczenia w opracowaniu metryk to proszę o kontakt ze mną. Z przyjemnością pomogę Panu zacząć indeksować i ewentualnie sprawdzę pierwszy indeks.

Miłego popołudnia,
Renata

(renata.majewska [at] genealodzy.pl)
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Witam,
Łysa Góra - część miasta położona w województwie małopolskim, w powiecie krakowskim, w gminie Skawina. Łysa Góra razem z miejscowościami: Podlipki, Samborek, Obczar, Bardynówka, Wyrwisko, Stare Miasto, Dolne Korabniki, Jaszek, Jagielnia, Bagienki, Koniasta, Górne Korabniki, Podkoniasta, Korabniki, Łysa Góra, Dębcza, Szwaby, Koniaste Doły, Podbory tworzy administracyjnie - miasto Skawina.

To ani nie parafia Wróblowice, ani tym bardziej Porąbka Uszewska.
Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”