Jaka to miejscowość, Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Proszę o pomoc - miejscowość

Post autor: OlaH »

Nie ma za co przepraszać, dziękuję za chęć pomocy.

Na pierwszy rzut oka ja również myślałam, że pierwsza litera to "O" ale wygląda bardzo podobnie jak "C" w "Czterdzieści" w linijce wyżej. Ale "C" nie bardzo ma sens...
Jeśli chodzi o "ą" to chyba jest "a", bo jak ten ksiądz pisze "ą" lub "ę" to już naprawdę macha piórem aż widać (jedna linijka niżej w "Zając" albo jedna wyżej w "pięć"). To co wydaje się jak ogonek z "ą" to raczej chyba po prostu "Z" z "Zając".

A takie to pismo wydaje się czytelne....

Ola
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Ja tam widzę z "Oskudzinowa"
niemniej czegoś takiego zapewne nie ma i nie było
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Pani Olu ponowna próba:
Z Oskadziszewa.
Pozdrawiam :D
PS. To jak w totolotku. Mam u siebie podobną historię w rodzinnym dokumencie, już pół wieku wszyscy się głowią.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

[...]kudziszewa

tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

To może Kudzinowicze?
Pod Nieświeżem akurat:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/847
Jest i nazwisko takie (Kudzinowicz), jakby Włodek miał rację (w pierwszej chwili też pomyślałam, że to nazwisko nie miejscowość).

Łucja
Ostatnio zmieniony pt 18 lut 2011, 20:24 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Co do drugiej litery, czyli "s" nie powinno być wątpliwości. W słowie "został" jest takie przejście między "s" a "t"
pzdr
Piotr
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

No właśnie, też widzę "Oskadzinowo" lub "Oskudzinowo", ale nic takiego nie ma.

Szukałam następujących miejsc na mapa.szukacz.pl i w jewishgen, ale bez rezultatów:
Oskadzinów, Oskadzinowo
Oskudzinów, Oskudzinowo
Oskudziszew, Oskudziszewo
Oskadziszew, Oskadziszewo

Włodku, myślisz, że to jednak nazwisko panieńskie Klary? Rozważałam taką możliwość, ale jeśli panieńskie to chyba napisane byłoby "Antoniego i Klary z .... małżonków Taborków". Co oczywiście nie oznacza, że tym razem napisane było inaczej. Mam nadzieję, że to jednak nie nazwisko ale miejscowość, bo bardzo potrzebuję wiedzieć, gdzie ci Taborkowie mieszkali :)

Czkadzinowo też mi przyszło do głowy, ale i takiego miejsca nie ma.
Byłam nawet na www.fallingrain.com gdzie wszystkie miejscowości można znaleźć w porządku alfabetycznym, ale też nic mi się nie "podpasowało".

Wszystkie podpowiedzi skrzętnie sprawdzam :) Dzięki.
Ola
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Szanowna Pani Olu!
Czasami miejscowości zanikają, przestają istnieć.
W Ziemi Dobrzyńskiej np. w parafii Bobrowniki pow. lipnowski było sobie (jeszcze w 1546 r) Szczerbino i były tam trzy rody Szczerbińskich (Biliński - Szlachta Ziemi Dobrzyńskiej za ostatnich Jagiellonów). W następnym wieku już przestało istnieć .. a pojawiło się na Kresach w okolicy Witebska (6 wiorst od Witebska).
Więc może tu jest podobnie. Ja te miejscowości, które Pani wymienia sprawdzałem na współczesnej mapie samochodowej i też nic nie znalazłem
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Sprawdzam też w XIX-wiecznym Geograficznym Słowniku Królestwa Polskiego, tam raczej powinno być. Ale być może, że to jakaś mała mieścinka, czy inne określenie typu "za młynem".
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

W Milobędzynie rodzili się przodkowie moich dzieci i wnuków, mój mąż stamtąd pochodzi. Właśnie zakończyłam z sukcesem dłuuuugie poszukiwania niezbyt odległej od Miłobędzyna wsi Agnieszkowo zapisanej w cyrylicy, gdzie litery początkowe A i wo na końcu łączył długi łańcuszek identycznych pętelek, jak się okazało, o kilka pętelek za długi jak na to słowo.
Próbując odczytać nazwę z Twojego aktu po wielu kombinacjach wróciłam do pierwszych swoich skojarzeń: najpierw odczytałam ją jako "w Oskadzienowie" i pomyślałam, że to od imienia Oskar, ale zgubili r, bo tam dużo wsi ma nazwy pochodzące od imion. Literą początkową nazwy nie jest raczej A, gdyż w tym samym akcie jest pisana inaczej (w słowach Antoni, Akt).
Może "w Okradzinowie", który to Okradzionów jest teraz częścią Dąbrowy Górniczej, a Słownik Geofraficzny wymienia alternatywną nazwę Okradzinów? Daleko to, zastanawiałam się zatem, co może być wspólnego dla tych odlełych okolic i wychodzi mi, że występowanie nazwiska Taborek oraz bliskość młynów.
Życzę powodzenia, może nasze drzewka kiedyś się spotkają?
Grażyna
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Ok 20km na północny zachód od Sierpca (a tym samym Miłobędzyna) jest miejscowość Skudzawy, na Mapie Topograficznej Królestwa Polskiego (Kwatermistrzostwa) można zobaczyć tę miejscowość na karcie K3S2 na samej górze karty. Są tam też Małe Skudzawy. Niestety nie mam dostępu do karty K3S1, gdzie ewentualnie mógłby znajdować się ten nieszczęsny Oskudzinów - nazwa wykazuje pewne podobieństwo.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Sądząc po dukcie pisma, przychylam się do opinii, że pierwsze dwie litery to Ce...., ale nie znalazłem w pobliżu takiej miejscowości, której nazwę można by dokładnie dopasować do następnych liter. Najbliżej położone są dwie wsie "Cekanowo" w pow. Płock, ale to współczesna nazwa, nie pasująca do całości. Może kiedyś nazywały się inaczej?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Skudzawy póki co wyglądają najbardziej prawdopodobnie....

Według Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego w XIX wieku było i Cekanowo i Czekanowo, więc zmiana nazwy w tym wypadku chyba odpada.

Korzystając z funkcji wyszukiwania części nazwy miejscowości na jewishgen.org próbowałam znaleźć cokolwiek z -kadzin-, -kudzin-, -kadzisz-, -kudzisz-, -kiedzin- ale niczego takiego w Polsce podobno nie ma. Szukając -kudz- znalazłam jedynie Skudzawy, a z -kadz- 10 miejscowości, ale żadna nie pasuje do mojego "Oskadzinowa".

Dziękuję wszystkim serdecznie za podpowiedzi :)

Pozdrawiam,
Ola
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za miejscowość? Lewkowice a Łowkowice

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

nie mogę odszyfrować pewnej nazwy miejscowości - czy moglibyście rzucić okiem? Może ktoś z Was mi pomoże? Wydaje mi się, że to Kolonia Lewkowice ale chyba nie ma takiej miejscowości.

Link:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/645 ... 702e9.html

Pozdrawiam

Artur
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Co to za miejscowość?

Witam!
Lewkowiec kwadrat 74d5 Wlkp.
Pozdrawiam. Jerzy