Błędy w Genetece, parafia Świerczyn (KP)

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Zamiatanie problemu pod dywan?

Post autor: Jan.k_c »

Eder pisze:Usunięcie postu nie rozwiązuje problemu jaki zgłaszałem z rekordami p. Świerczyn. Za to mocno ogranicza chęć pomocy, bądź co bądź we wspólnym dziele.
Andrzej
Andrzeju, proszę zgłoś ten problem Krystynie, administratorce woj. kujawsko-pomorskiego.

"Zamiatanie problemu pod dywan", to nie zbyt trafny tytuł. Chcesz abym przywrócił temat w którym połowa wpisów to pyskówki? Prosiłem w tamtym temacie o powagę, bo temat zamknę. Nie poskutkowało więc zamknąłem.
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Usunąłeś mój oryginalny post gdzie wszystko było wyjaśnione i teraz wygląda jakbym był jakimś pasożytem tylko korzystającym z czyjejś pracy i jeszcze marudzącym. A nie jestem. Zrobiłem zdjęcia ponad 600 ksiąg które przesłałem indeksującym, sam też trochę indeksowałem. Jest w genetece opcja "zgłoś poprawkę", ale tak jak pisałem, tych błędów jest za dużo. Chciałem zwrócić uwagę na problem, a nie wywoływać kłótnię.
Andrzej
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

Proszę Andrzeju, już go przywróciłem. Ja do Ciebie i tego co pisałeś nic nie mam. Niefortunne lub nawet niegrzeczne sformułowania nie były Twojego autorstwa. Trzymam kciuki za pomyślność tej inicjatywy.

Może połączyć te dwa tematy?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Dziękuję i pozdrawiam.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Do Admina

Poczułam się wywołana „do tablicy”.

Chyba jestem ulepiona z innej gliny, bo dla mnie wytykanie komuś błędów z podaniem imienia i nazwiska to jest delikatnie mówiąc przegięcie. Tym bardziej nazywanie kogoś otwartym tekstem „niechlujem”. Każdy, kto coś robi, popełnia błędy. Fotografowanie i przeglądanie skanów to nie to samo, co indeksowanie. Być może 3808 indeksów to za mało, żeby się o tym przekonać.
A „niefortunne i niegrzeczne sformułowania” to moja specjalność. Dlatego jestem Gocha, a nie Gosia.

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Podsumowując.
Indeksacja to temat rzeka.
Nikogo nie zadowolisz.
Bo przodka nie ma (na pewno indeks niekompletny, jak w temacie sąsiednim), dlaczego indeksujący pominął (pytanie osoby mającej dorobek! tylko chyba nie wiedzącej, że między księgami są różnice , też sprzed kilku dni), bo nazwisko źle zapisane (tak, owszem, różne od wersji współczesnej), czy można przodka dopisać, bo akurat mam ten akt, co z tego, że jeden z rocznika ...

Znam też ból poprawiania. Bez zgody autora :/
Zrobiłam ze 100 lat, z własnej woli.
Poszło nie na moje konto: autor spaprał, ja się namęczyłam ...
Jemu poszło w licznik (co z tego, że się 10 lat nie logował?) ja miałam satysfakcję :/
Nie ma to jak po kimś poprawiać.

Andrzej, źle to opisałeś i nie w tym miejscu, co trzeba, od początku.
Resztę pomińmy milczeniem ...

A ja to sobie tylko chciałam moje gwiazdki obejrzeć ;)

Pozdrawiam. Szara myszka "od łapania duchów" ;)
Pozdrawiam, Magdalena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

OK, teraz widzę całość, której nie znałem pisząc uwagę o zakresie zastrzeżeń - nie chodziło o całość, a ostatnią dekadę XIX wieku.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zablokowany

Wróć do „Tematy przesunięte”